Öküz

Uzman
Düşünceleriniz neler?

Benim düşüncelerim evler çok küçük. Mesela İstanbul için 2+1 ev veriyorlar ama 65 metrekare.

Fiyatı 2.450.000 TL ilk ay %10 peşinatla 245.000 TL + 5.000 TL katılım ücreti 250.000 TL ödüyoruz.
Ondan sonra her ay 9.200 TL civarı bir para ucuz ama odalar kutu kadar.

Gelen ev;

1bb.webp

Sizce evli olan birisi düşünün 2 çocuğu var ve evi yok. Buna katılması mantıklı mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Dar gelirli diyorlar,

-%10 Peşinat istiyorlar dar gelirli nasıl olunuyor ya da dar gelir kavramı AKP de nasıl işliyor çok merak ediyorum?
-145 bin geliri olan başvurabiliyor? 145 bin alsam ben mutlu bir adam olurdum ev kirası derdim de olmazdı.

Diğer konular ise Ankara'dayım yapılan yerler hep uzak mesela en çok konut temelli ye yapılıyor Ankara'ya 60 km 2 sene önce ben oradan ev baktım akşam 7'ye kadar günde 3 otobüs gidiyordu. Şimdi son otobüs 10 olmuş. Etrafta çok sınırlı her şey TV'ye çıktı ne ev kiraya verebilen var ne tutan var diye. Alanlar hiç memnun değildi. Peki bu yapılan evler şehir içinde kiraların düşmesine nasıl yardımcı olacak? Adam diyecek ki kardeşim git o zaman temelli de otur. Ben nasıl gidip geleceğim işe engelli hastası olan var yatağa bağımlı olanı var.

İlk yapılan mamaktakine kiralık ev bakmaya gittim yaklaşık yolculuk 4 saati buldu batıkentten. Metro ile ulus stadyumun orada indim bir otobüs bekledim bindim yaklaşık sanırım 85 durak falan gittim indiğim yer daha önce hiç gitmediğim bir yer. Emlakçı ile buluştuk arabasına aldı dedim nerede şimdi buradan gideceğiz dedi 25 dk lık falan bir yola daha çıktık git baba git.

En son tepenin üstünde kayalar falan var orada evler göründü gittiğimde gireceğim apartmanın giriş kapısı camı kırılmış. İçerde asansöre bindik 11. kata çıktık bir katta 8 daire daha arada sesler nasıl geliyor anlatamam kağıttan yapılmış gibi her yerden ses fışkırıyor evde ne konuşuluyorsa duyuluyor asansörün oradan. Girdik daireye içeriyi gezdim bütün camlardan sular içeriye girmiş ve duvarın boyasını kaldırmış dedim bu neden böyle abi sen buranın yabancısısın burada oturanlar bilir tek kat cam yapmışlar kenarlardan su giriyor dedi bunu dedi ev sahibi yapmıyor istersen sen gibip çekomastik silikon filan yapacaksın. Banyoya girdim tavanın rengi değişmiş bu nedir dedim burası dedi hep birbirinin üzerine akmış sonra yapmışlar falan duşakabine elimi dokundum elimde kaldı. Koydum kenara.

Salondan Ankara böyle çok uzaklarda karınca gibi ışıkları görünüyor. 1 tane sağlık ocağı 1 tane A101 market. Ve oraya otobüs gidiyormuş gece son 11 de falan var ama kaçırırsan araban yoksa geçmiş olsun mümkün değil yürüyemezsinde. Taksi tutarını düşünemiyorum.

Apartmanın durumu çok kötüydü bakımsız. Etrafta hiçbir şey yok arazi köpekler vs geziyor. Kirada o zamanın parası 7500 istiyordu. Batıkentte 11-14'e buluyordun.

Neyse dedim çıktım. Allah alana yardımcı olsun demekten başka bir şey aklıma gelmedi eğer alsaydım eminim çok pişman olur muşuz.
Şimdiki TOKİ'ler görüntü olarak oradan kat kat iyi. Ancak yer ve konum olmuyor arkadaş. İzole bir şekilde ya dünyadan kopuk yaşıyorsun araban varsa iyi yoksa otobüslerle olacak iş değil. Herkes o bölgelerde iş bulamıyor. Bulamayabilirde. Hastan kötüleşse yetişirsen iyi.

Sonuç olarak dar gelirli diyorlar ama ortada dar gelirli diye bir şey olmayacak. Yine durumu iyi olanlar almış olacak bu işin de kura ile olması şahsen hiç güven de vermiyor.

Düzenli olarak taksitlerin artması ve son fiyatın 8-9 milyonları bulması evin taksidinin hemen 2026 şubatta başlaması yani evi daha almadan oturmadan kira ödeyeceksin.

Dar gelirli tanımına şahsen ben giremiyorum ben ölü gelirli tanımındayım AKP'nin tasvirine göre. Alacak olanlar iyi düşünsün. 20 sene az değil hastalığı var, iş garantisi yoksa zor.

Bankadan kredi ceksen cektigine yakin miktarda faiz oduyorsun devletin yaptigi konutlari pek arastirmadim fakat 2.5 milyonu 20 yila boluyorlarsa gercekten cok buyuk avantaj. Ev kime cikarsa gule gule yasamasi dilegiyle :)

-145 bin geliri olan başvurabiliyor? 145 bin alsam ben mutlu bir adam olurdum ev kirası derdim de olmazdı.

yer ve konum olmuyor arkadaş. İzole bir şekilde ya dünyadan kopuk yaşıyorsun araban varsa iyi yoksa otobüslerle olacak iş değil.

20 sene az değil hastalığı var, iş garantisi yoksa zor.
Tüm aile toplam en fazla 145 bin diyor. Yani aylık hane halkı herkes asgari ücret alsa 4 kişi desek 90 bin bile yapmıyor o tarafta sıkıntı yok yanlış okudunuz sanırım. Konum kısmında da önceki tokiler gibi sabit 1 yer değil farklı farklı semtlere yapıyorlar mesela Ankara için görsel paylaşayım;

angara.webp

Hepsini geçtik ölüm var. Diyelim ki ölüm yok 20 sene boyunca ekonomi değişmeyecek mi? O aylık 9200 bırak 20 seneyi 2 sene sonra ekonomi yüzünden olur 12-13 bin TL. Bu kısmı da var işin 20 yıl boyunca sabit 9200 ödenmeyecek ki :hahaha:

Ailesinin evi olanın başvuramaması çok kötü bir durum. Bu yüzden başvuramıyorum. Ailesinin evi olup da tapusu ailesinde olmayan çok kişi başvurabilecek. Benim düşüncem sadece başvuru ve kura kısmı bile haksızlıklar içeriyor. Bu yüzden ev kısmını eleştiremedim bile.
Kura kısmında şehit yakınları engelliler v.s kontenjan var normal vatandaşa çıkması zaten zor başvurular çok kısıtlayıcı. Mesela dayımın oğlu yapacak ama dayımın üzerine ev var diye yapamıyor ya arası kötü olsa? Yani baba oğul ilişkisinin olması zaten çok saçma ailevi bağı başvuru sistemine karıştırmaları bence en rezalet madde olmuş.
Devletin ev yapıp satmasını geçtim, 2+1 65m² ev yapıp, insanlara cezaevi hayatı mi yaşatacak bir de?
Odalar kutu gibi şuan bizim en büyük oda tek başına bu evin yarısı kadar :D 2 kişi falan yine yaşanır da çocuk olursa büyük sıkıntı.
Bu olaydan kimler faydalanıyor? Yaşı şu kadar olan ailesinde evi olan olmuyor muydu saçma sapan şeyler vardı kapattım sonra sinirden.
Aile maddesi en saçma olanı yani kendi başına hayat kuramazsın diyor babanda tapu varsa giremiyorsun girsen de normal vatandaşa kontenjan %40 zaten %60'ı resimdeki gibi dağılım var. Normal ihtiyacı olan birine çıkması çok çok zor.

kontenjan.webp

Bankadan kredi ceksen cektigine yakin miktarda faiz oduyorsun devletin yaptigi konutlari pek arastirmadim fakat 2.5 milyonu 20 yila boluyorlarsa gercekten cok buyuk avantaj. Ev kime cikarsa gule gule yasamasi dilegiyle :)
Ama işte 20 yıl boyunca aynı miktarı ödemiyorsun ki. Bunun enflasyonu var 2 yıl sonra her şeye zam gelince asgari ücret artınca 9200TL nin 12-13 e çıkmayacağını hatta 15.000 olmayacağını kim bilebilir? Gidişat belli orası kesin artacak önemli olan bu paraları verebilecek olan olsa bile böylesine kutu kadar evde nasıl evleneceği? Çoluk çocuk yapacağı? 1 tane çocuk olsa duman olurlar yarın öbür gün büyüyüp oda isteyecek ne yapacaklar? Karı koca salonda mı yatacak :LOL:
Çıkana güzel kampanya. Tek yaşmak için yeterli.
2 kişiye bile uygun denilebilir ama 3.Kişi için oldukça yetersiz. Fotoğraflara bakarken darlandım bir de orada yaşadığını düşün.

Son düzenleme:
Devletin ev yapıp satmasını geçtim, 2+1 65m² ev yapıp, insanlara cezaevi hayatı mi yaşatacak bir de?

Ucuza ev yapıp satacaklarina, gitsinler ekonomiyi düzeltip insanların ev alabilmesini saglasinlar.

Ev küçüldükçe kullandığın eşyalar komidinler, giysi dolapları, TV üniteleri falan filan küçülür sende buna göre taşınman lazım yoksa eşyaları sığdırmak mümkün değil ayrıca fazlaca olan alanı daraltıyorsun o yüzden bu tür evler küçük eşyaları yeğler. Ayrıca yeni evlerin konsepti böyle artık büyük ev almak istiyorsan en az 10 yıllık evlere bakman lazım. Minimalizm kültüründen dolayı evler küçülüyor. Ama TOKİ evleri olduğu için şans verilebilir çünkü en dayanıklı binalar onlar. Depremde Fatih Sultan Mehmet kalesi gibiydiler.

20 yıldan bahsediyoruz ve memura yapılan 6 ayda zam oranı kadar artış olacak diyor. Bunun hesaplaması da var. Senelik %10 memur zÂmı olsa bile memura yapılan zam ile asgari ücretliye ve emekliye aynı yapılmıyor. Dolayısıyla emekli, asgari ücretli birisinin üzerine evi yoksa bu kampanyaya girebiliyor zaten. Bu kesim o ev olana kadar kaldığı evin parasını mı ödesin yoksa aylık ücreti mi ödesin? Üstelik bu kesime yapılan zam daha az olduğu için bir süre sonra paraları kökten ödemelere yetmeyecek. Sistem başından falso. Bu sistem anca memura ve sistemde klasik olan devleti dolandırma işi yapanların işine yarar.

Senelik %5-10 filan tamam da 6 ayda bir bu fiyata güncelleme gelirse işte o zaman işin rengi daha komik oluyor ki zaten azıcık Matematik biliyorsanız yüzdesel eklemelerde 2 tane x/2 > 1 tane x oluyor. Yani 10 bine %10 ekleyin bir de 2 defa %5 ekleyin.