Bankadan kredi ceksen cektigine yakin miktarda faiz oduyorsun devletin yaptigi konutlari pek arastirmadim fakat 2.5 milyonu 20 yila boluyorlarsa gercekten cok buyuk avantaj. Ev kime cikarsa gule gule yasamasi dilegiyle :)

Böyle bir şey olabileceğini düşündün mü gerçekten? Memura zam gelince buna da gelecek enflasyona göre birkaç sene sonra 20 30 ları falan bulur böyle katlanıp gidecek.
5-6 sene önce üst katım 3+1 385.000'e satıldı.
1 sene sonra fiyatlar bir fırladı 2.5 milyon oldu.
Bundan 10 sene sonra taksidin 50-60 bini de bulabilir. Her şey değişebilir.

Tüm aile toplam en fazla 145 bin diyor. Yani aylık hane halkı herkes asgari ücret alsa 4 kişi desek 90 bin bile yapmıyor o tarafta sıkıntı yok yanlış okudunuz sanırım. Konum kısmında da önceki TOKİ'ler gibi sabit 1 yer değil farklı farklı semtlere yapıyorlar mesela Ankara için görsel paylaşayım;

Hocam 145 yine çok bence toplam gelire bakılmalı 145 bin bir evde yaşıyorlarsa harika bir gelir. Şimdi bu kişi 20 kira verse gerisi 125 bin.

1 emekli 1 asgari ücretli yaşayan birini düşününce üst taraf zaten hali yerinde fazlası ile oluyor bana göre dar gelir değil. Bundan daha dar gelirli ölü gelir artık adına ne dersen yaşayanlar var.

Ama tabii hükumet kimin evi olsun istiyor o tartışılır. Fakir adama yok kısacası.

Ayrıca lokasyonlara baktım 2 tane yer merkez diyor biri Ankara'ya 60 km nereye nasıl merkez oluyor? Mamak, pursaklar hepsi uzak yerler bir tek Etimesgut iyi konumda orayada sen denk gelecek misin de vay babam vay.

Ben bunu tabii ki kendime göre biçiyorum yani tabii ki 145 bin geliri olanlar arabası olanlar gider gelir. Benim gibi otobüs kullanan bir kişi ve şehir içinde çalışıyorsa çok zor.

Ayrıca bu evleri alanların yorumlarını okudukça zaten herkese göre olmadığı aşikar aldım diyor 150bin de masraf ettim. Çıkan noksanlıklar vs derken zor. Diyorum ya.

Dar gelir kelimesi bence öylesine söylenmiş bir söz.

Son düzenleme:
@LA Knight

Aynen öyle yani parçaları birleştirdiğimde niyet iyi olsa da ortada avantajlı bir paket göremiyorum. Her yıl artan aylık ödeme + başvuru ve kura kısmındaki eleme + ekstradan 1 küçük odaya sahip ufacık bir ev. Hepsini geçtim bu kampanya güya maddi sıkıntısı olan evi olmayan için ama ilk ay alınacak olan %10 peşinatı nasıl ödeyecek bu millet? Direkt ilk ay 250.000TL yi çıkartıp şaak diye yatırman lazım ki bu da bankalardan kredi alamayan birisi için daha baştan başvuruyu yapamaması demek oluyor.

Böyle bir şey olabileceğini düşündün mü gerçekten? Memura zam gelince buna da gelecek enflasyona göre birkaç sene sonra 20 30 ları falan bulur böyle katlanıp gidecek.
O kadar büyük bir çöküş yaşanırsa asgari ücretin 60-70 bin TL olması lazım.

Senelik %5-10 filan tamam da 6 ayda bir bu fiyata güncelleme gelirse işte o zaman işin rengi daha komik oluyor
6 ayda bir nerede yazıyor tam olarak? Ben yıl yıl olarak düşünmüştüm 6 ayda bir ibaresini göremedim.

@LA Knight

Aynen öyle yani parçaları birleştirdiğimde niyet iyi olsa da ortada avantajlı bir paket göremiyorum. Her yıl artan aylık ödeme + başvuru ve kura kısmındaki eleme + ekstradan 1 küçük odaya sahip ufacık bir ev. Hepsini geçtim bu kampanya güya maddi sıkıntısı olan evi olmayan için ama ilk ay alınacak olan %10 peşinatı nasıl ödeyecek bu millet? Direkt ilk ay 250.000TL yi çıkartıp şaak diye yatırman lazım ki bu da bankalardan kredi alamayan birisi için daha baştan başvuruyu yapamaması demek oluyor.

O kadar büyük bir çöküş yaşanırsa asgari ücretin 60-70 bin TL olması lazım.

6 ayda bir nerede yazıyor tam olarak? Ben yıl yıl olarak düşünmüştüm 6 ayda bir ibaresini göremedim.

1762547610233.webp

PDF'de yazıyor. Ben de 1 hafta önce bununla ilgili konu açmayı düşünmüştüm dezavantajlılığı konusunda. Sonra vazgeçmiştim :D .

Asgari ucretli ve emekli alamaz. Pesinati zaten odeyemez. Hadi odedi, ayda 9,200 tl odemesi imkansiz. Asgari ucretin 500 dolar oldugu ulkede 65m2 evin fiyatinin 70.000 dolar olmasi zaten akillara zarar. 20 yil kumes kadar yer alabilmek icin omrunu curuteceksin. Bekarsaniz 2. el ucuz araba, ardina da bir tane cekme karavan ekleyin. 500K tutar en fazla. Ustelik hangi sehirde is buldun cek oraya. Uydu internetin gelecegi de duyuruldu. Bekar ve cocuksuz olanlar icin en mantikli cozum.

Ailemin üzerine milattan kalma dairenin tapusu var diye başvuramazmışım. Normal şartlarda zaten ev sahibi olmak imkansız iken, devletin sözde kolaylık sağladığı şekilde ev sahibi olmamıza da engel konulmuş. Amaç burada sağlam TOKİ evlerine geçip İstanbul gibi bir yerde depreme dayanıklı yapılarda oturmaktı ama şartları görünce anladık ki bize bir faydası yok.

Düşünceleriniz neler?

Benim düşüncelerim evler çok küçük. Mesela İstanbul için 2+1 ev veriyorlar ama 65 metrekare.

Fiyatı 2.450.000 TL ilk ay %10 peşinatla 245.000 TL + 5.000 TL katılım ücreti 250.000 TL ödüyoruz.
Ondan sonra her ay 9.200 TL civarı bir para ucuz ama odalar kutu kadar.

Gelen ev;

Eki Görüntüle 199588

Sizce evli olan birisi düşünün 2 çocuğu var ve evi yok. Buna katılması mantıklı mı?

Kendim için diyorum yakın zamanda nişanlanacağım çocuk sahibi olmayı kesinlikle düşünmüyorum bir tapum olsun kira kira uğraşmayım diyenler için bence harika ama işin içine çocuk girerse bu evler o kadar da büyük değil.

Kendim için diyorum yakın zamanda nişanlanacağım çocuk sahibi olmayı kesinlikle düşünmüyorum bir tapum olsun kira kira uğraşmayım diyenler için bence harika ama işin içine çocuk girerse bu evler o kadar da büyük değil.
Evin küçük olmasını dert etmeyenler için diğer madde çok sıkıntı çıkartıyor. 6 ayda 1 zam. Yani fiyatın 2.450.000 olmasının hiçbir manası kalmıyor 20 yıl sonra tüm verdiğin zamlarla beraber en az 10-15 milyon olur o ev. Şuan bu parayla kral daire alırsın 4+1 suit. Burada cazip gelen tek şey 240 ay vade olması. Bankalar bunu yapsa, faiz bile koysa 20 sene sonra devletin alacağı 6 ayda 1 zam sonrası genel toplamdan yine az olur verdiğin para. Bu TOKİ olayını konu açarken yine sıcak yaklaşıyordum şuan parçaları birleştirince hiç cazip gelmiyor en azından kısa vadede. Ama ödeyecek gücün vardır ihtiyacın da vardır alırsın erken ödeyip kapatır veya vakti gelip tapuyu alınca kiraya verirsin orası ayrı. Bence yaşamak için uygun evler değiller.

Asgari ucretli ve emekli alamaz. Pesinati zaten odeyemez. Hadi odedi, ayda 9,200 tl odemesi imkansiz. Asgari ucretin 500 dolar oldugu ulkede 65m2 evin fiyatinin 70.000 dolar olmasi zaten akillara zarar. 20 yil kumes kadar yer alabilmek icin omrunu curuteceksin. Bekarsaniz 2. el ucuz araba, ardina da bir tane cekme karavan ekleyin. 500K tutar en fazla. Ustelik hangi sehirde is buldun cek oraya. Uydu internetin gelecegi de duyuruldu. Bekar ve cocuksuz olanlar icin en mantikli cozum.
2 emekli karı koca desek peşinatı birisi emekli kredisi çekip ödese her ay maaşı 4-5'e inecek. Dİğeri de 17 civarı alsa 21-22 1 asgari ücret ile 1 ay geçinirler aslında ama burada mevzu 3.Şahıs. Eklendiği anda işler içinden çıkılmaz hal alıyor hem evde yer yok hem o asgari ücret 3 kişiye yetmez. Yani hiçbir şansı, gücü, işi, bağlantısı v.s olmayan çaresiz biri için bir kapı oluyor. Dar bir kapı.

Ailemin üzerine milattan kalma dairenin tapusu var diye başvuramazmışım. Normal şartlarda zaten ev sahibi olmak imkansız iken, devletin sözde kolaylık sağladığı şekilde ev sahibi olmamıza da engel konulmuş. Amaç burada sağlam TOKİ evlerine geçip İstanbul gibi bir yerde depreme dayanıklı yapılarda oturmaktı ama şartları görünce anladık ki bize bir faydası yok.
Zaten başvursan da kontenjan normal vatandaşa %40. Hele İstanbul'da çıkması zor ihtiyacı olmayan hali vakti yerinde olan çok kişi katılıp alacaktır. Gerçekten ihtiyacı olan kaç kişiye çıkar acaba :unsure: