Merhaba, eski bir binada yaşıyorum. Binada mutfak ve banyo dışında topraklama yok. Elektrikçi söylemişti, sizce nasıl bilgisayar kullanmalıyım? Bir şey olur mu? Ürünlere zarar gelir mi? Akım korumalı priz işe yarar mı?
Yapılması gerekiyor topraklama hattının. Bende Samsung M7 43" monitör vardı geçenlerde, faz ile nötr kutupları dışında başka girişe sahip değildi ve az daha bilgisayarım zarar görüyordu. Topraklamasız evde elektrik aletlerini çalıştırmak hiç sağlıklı çözüm olmaz.
Akım korumalı priz pek işe yaramaz hocam, topraklama ile bir alakası yok. Ben olsam topraklama olan prizden kablo çeker idim. Mutfak ve banyoda var dediğinize göre
Metal olan her şey hafif elektrik çarpıyor. Bir ara klavyem metal kasalıydı, her dokunduğumda çarpıyordu; o yüzden değiştirdim. Bilgisayar kasasına kontrol kalemi tuttuğumda da ışık yanıyor. Kısacası evin tesisatı baştan sona bu şekilde. Şimdiye kadar elektronik cihazlarda herhangi bir sorun yaşatmadı, o açıdan bir problem olmadı.
Tüm hatlara çekilebilir, yapılabilir. Banyoda olup diğer odalarda olmaması saçmalık. Sorun mu bence sorun.
Merak ettiğin hangi priz var ise 1 veya iki vidaya bakar. Önce şalteri kapatıp elektrik olmadığını kontrol edeceksin. Ardından vidaları sök zaten priz dışarı gelir. Prize bağlı üç kablo varsa topraklama vardır. Toprak kablosu ortaya bağlanır. Yeşil sarı renktedir. Sağ sol nötr ve faz içindir. En iyisi banyodan kontrole başla.