Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mireman

Becerikli
Merhaba,

Sorunum kısaca şu: TPM BIOS’ta açık olmasına rağmen Windows 11 tarafından algılanmıyor.

Bu zamana kadar yaptığım işlemler ve sorunun nasıl başladığı:

Öncelikle, sorunum başlarda yoktu. Bilgisayar geç açıldığı için "Memory Context Restore" ayarını aktif etmek amacıyla BIOS’a girdim. Bu ayarı etkinleştirdikten sonra mavi ekran hatası aldım. Ancak mavi ekran %0’da takılı kaldı, ben de bilgisayarı güç tuşuna basarak kapattım. Tekrar açarken BIOS’a girip Memory Context Restore ayarını kapattım.
  • Sonrasında bilgisayar sorunsuz bir şekilde açıldı, fakat TPM algılanmamaya başladı. ChatGPT yardımıyla bazı işlemler denedim:
  • BIOS ayarlarını kontrol ettim: UEFI açık ve Secure Boot aktif. (CMS, sanırım o da kapalıydı.)
  • AMD Chipset Driver’ı kaldırıp yeniden yükledim.
  • DISM ve SFC komutlarını uyguladım.
  • BIOS’a girip F5 tuşuyla ayarları sıfırladım, ardından yeniden yapılandırdım.
  • BIOS'u güncelledim.
  • Aygıt Yöneticisi’nden Trusted Platform Module 2.0 öğesini sildim, ancak sonrasında tekrar yüklenmedi.
  • Kayıt Defteri'nde TPM ile ilgili herhangi bir anahtar görünmüyor.
  • Windows 11 Version 25H2 (onarım sürümü) indirmek istiyorum, ancak TPM 2.0 algılanmadığı için Windows Update hata veriyor.
Anakart: Asus Prime B650M-R
İşlemci: AMD Ryzen 7800 x3d
İşletim sistemi: Windows 11

Son düzenleme:
Çözüm
CMOS temizliği yapabilir misin? Anakartının üzerinde CLRTC isminde 2 tane pin mevcut.
Not: İşlemlere başlamadan önce vücudundaki statik elektriği boşaltmayı unutma.
  1. Bilgisayarı kapatıp güç kablosunu çıkar.
  2. CLRTC pinlerini jumper veya metal bir nesne ile 5-10 saniye boyunca kısa devre yaptırt.
  3. Güç kablosunu bağla ve bilgisayarı çalıştır.
  4. Bilgisayar açılırken DEL tuşuna basılı tut.
Eki Görüntüle 161047

CMOS temizliği için kaynak: https://dlcdnta.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM5/PRIME_B650M-R/E22817_PRIME_B650M-R_UM_WEB.pdf?model=PRIME B650M-R&Signature=S4ePiDNHxnZ4i5YZXY1Z81mi3gURFeuOYFVkDQFLNrKD-QOFbXz3gEOvxGlPVdJjbwDdUKad8kmgL4i~FQzAeIp8B6dqPLIvMhqib8~ouUOsI76eQWcjXCsNi3SP~blKgfUv2iMcLf-Gcys39NXUMlSMZyzUpSoabqxO~l0avb9r72Q8N6UYsc~B9koM1Oz3aqEKmz2hn8FNrVR0hjmiyBmiVopMoVGSfrEluH0Tn-HItrwAdx9hn0CJvbMH66oqAuWWUORXBVkU-INn-77ODnyAUhaG16-akWZb~6sSFdHn6Tf9qhKE255lOwh7RsLr4RUDjq59U5Vw~7EICe-dgw__&Expires=1751819698&Key-Pair-Id=K2ITB7O97XKKCX
ben bunu becerebileceğimi düşünmüyorum BİOS downgrade yapsam nasıl olur? Bir de olur derseniz aynı güncelleme gibi mi yapılıyor?

Şu görselleri yüklemek istedim görmediğim bir şey varsa diye gözden kaçırdığım. Yaptığım ayarlar bunlar.

Ben bu BIOS downgrade meselesini de yapamadım o yüzden teknik servise göndereceğim. Hem yavaş açılma problemini falan da çözdürürüm, HDD falan takılacaktı onu hallederim diye düşünüyorum. Teşekkürler yardım edenlere.

Sadece şey sormak istiyorum bu problem donanımsal bir sıkıntı mı yazılımsal mı? Yani bana ne kadarlık bir masraf çıkar

Garantiye gönderdim, sorun çözüldü. Yapılan işlemler ise şöyle:
1-) Anakart sıfırlandı, BIOS tekrar yüklendi
2-) RAM'leri değiştirdiler
Merhaba,

Sorunum kısaca şu: TPM BIOS’ta açık olmasına rağmen Windows 11 tarafından algılanmıyor.

Bu zamana kadar yaptığım işlemler ve sorunun nasıl başladığı:

Öncelikle, sorunum başlarda yoktu. Bilgisayar geç açıldığı için "Memory Context Restore" ayarını aktif etmek amacıyla BIOS’a girdim. Bu ayarı etkinleştirdikten sonra mavi ekran hatası aldım. Ancak mavi ekran %0’da takılı kaldı, ben de bilgisayarı güç tuşuna basarak kapattım. Tekrar açarken BIOS’a girip Memory Context Restore ayarını kapattım.
  • Sonrasında bilgisayar sorunsuz bir şekilde açıldı, fakat TPM algılanmamaya başladı. ChatGPT yardımıyla bazı işlemler denedim:
  • BIOS ayarlarını kontrol ettim: UEFI açık ve Secure Boot aktif. (CMS, sanırım o da kapalıydı.)
  • AMD Chipset Driver’ı kaldırıp yeniden yükledim.
  • DISM ve SFC komutlarını uyguladım.
  • BIOS’a girip F5 tuşuyla ayarları sıfırladım, ardından yeniden yapılandırdım.
  • BIOS'u güncelledim.
  • Aygıt Yöneticisi’nden Trusted Platform Module 2.0 öğesini sildim, ancak sonrasında tekrar yüklenmedi.
  • Kayıt Defteri'nde TPM ile ilgili herhangi bir anahtar görünmüyor.
  • Windows 11 Version 25H2 (onarım sürümü) indirmek istiyorum, ancak TPM 2.0 algılanmadığı için Windows Update hata veriyor.
Anakart: Asus Prime B650M-R
İşlemci: AMD Ryzen 7800 x3d
İşletim sistemi: Windows 11
BIOS'ta aktifleştirdiğinizden eminseniz format atmayı deneyin.

BIOS'ta aktifleştirdiğinizden eminseniz format atmayı deneyin.
Formatı düşündüm evet, ancak Windows 11'in onarım sürümünü kuramıyorum mantıken onu nasıl kuracağım oldum ve bu yüzden vazgeçtim.
Bu akşam ayarlardan "bu bilgisayarı sıfırlayın" denemeyi düşünüyorum.

Formatı düşündüm evet, ancak Windows 11'in onarım sürümünü kuramıyorum mantıken onu nasıl kuracağım oldum ve bu yüzden vazgeçtim.
Bu akşam ayarlardan "bu bilgisayarı sıfırlayın" denemeyi düşünüyorum.
Sıfırlamak yerine format denemek daha mantıklı. (Sıfırlama seçeneği zaten daha uzun ve zahmetli) Ayrıca format ekranı bilgileri BIOS'tan çekiyor. TPM 2.0'ı görecektir.

Sıfırlamak yerine format denemek daha mantıklı. (Sıfırlama seçeneği zaten daha uzun ve zahmetli) Ayrıca format ekranı bilgileri BIOS'tan çekiyor. TPM 2.0'ı görecektir.
Evet ama bu sefer Windwos 11 kuramazsam diye çekiniyorum. Evden çalışıyorum bir de sorun olur benim için baya

Merhaba. TPM modülünü temizlediniz mi?

Çalıştır içerisine tpm.msc yazıp kontrol ettiniz mi? Eğer pencere açıldıysa sağ üst taraftan TPM temizleme seçeneğini çalıştırmayı deneyin.

tpm.msc-icerigi.webp

Dosya Ekleri

• IMG_5052.webp
    IMG_5052.webp
    18,3 KB · Görüntüleme: 130
Evet ama bu sefer Windwos 11 kuramazsam diye çekiniyorum. Evden çalışıyorum bir de sorun olur benim için baya
USB ile kurulumlarda siz format atmadan önce denetleniyor TPM 2.0 desteği. "Yükselt veya Yalnızca Windows'u yükle" ekranı gelmeden TPM uyarısı gelmezse bu yükleyebileceğinizi gösterir. Eğer TPM orada da yok derse çıkarsınız, format atılmış olmaz.

Sadece buradan secure boot clear yapıp düzeltmedim bu ne işe yarıyor birkaç videoda gördüm yapsam sorun olur mu?

Güncelleme: Sorunu buldum ama çözümünü bilmiyorum
Sorun: Advanced/Trusted Computing menüsünde TPM 2.0 Device Found yazması yani TPM görmesi gerekiyor ancak görmüyor. No Security Device Found yazıyor bunu nasıl çözebilirim. Donanımsal bir arıza mı var yoksa halledebileceğim bir şey mi?

Dosya Ekleri

• IMG_5053.webp
    IMG_5053.webp
    171 KB · Görüntüleme: 103
Son düzenleme:
CMOS temizliği yapabilir misin? Anakartının üzerinde CLRTC isminde 2 tane pin mevcut.
Not: İşlemlere başlamadan önce vücudundaki statik elektriği boşaltmayı unutma.
  1. Bilgisayarı kapatıp güç kablosunu çıkar.
  2. CLRTC pinlerini jumper veya metal bir nesne ile 5-10 saniye boyunca kısa devre yaptırt.
  3. Güç kablosunu bağla ve bilgisayarı çalıştır.
  4. Bilgisayar açılırken DEL tuşuna basılı tut.
1751819817087.webp

CMOS temizliği için kaynak: https://dlcdnta.asus.com/pub/ASUS/m...Expires=1751819698&Key-Pair-Id=K2ITB7O97XKKCX