Bildiğiniz üzere ülkemizde operatörler internet bağlantısı aldığınızda size bir modem veriyorlar. Fakat bu modemi o kadar kısıtlıyorlar ki modemin içerisindeki kullanıcı adı ve şifreye erişemiyorsunuz, modemin içerisinde hiçbir ayar yapamıyorsunuz, hatta dns adresini bile değiştiremiyorsunuz. Türk telekom da bu operatörlerden bir tanesi ve verdiği ZyXEL modemin içerisindeki kullanıcı adı ve şifre bilgisini bile öğrenmek mümkün değil. Fakat bugün yazacağım bu rehber sayesinde modemde Root yetkisi elde ederek kullanıcı adı ve şifreyi öğreneceğiz. Adım adım başlayalım.

ZyXEL EX3301-T0 Root Şifresi Nasıl Öğrenilir?​

Öncelikle root şifresi için bu Python kodunu kullanacağız:

Python:
import json, requests
from Crypto.Cipher import AES
from base64 import b64decode
from Crypto.Util.Padding import unpad

def print_passwords (ip, aes_key, session_key):
    aes_key = aes_key
    cookies = {
        "_TESTCOOKIESUPPORT": "1",
        "Session": session_key
    }
    headers = {
        "Accept": "application/json, text/javascript, */*; q=0.01",
        "Accept-Encoding": "gzip, deflate",
        "Accept-Language": "nl,en-US;q=0.7,en;q=0.3",
        "Connection": "keep-alive",
        "Host": ip,
        "If-Modified-Since": "Thu, 01 Jun 1970 00:00:00 GMT",
        "Referer": f"http://{ip}/",
        "User-Agent": "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:109.0) Gecko/20100101 Firefox/110.0",
        "X-Requested-With": "XMLHttpRequest"
    }

response = requests.get(f"http://{ip}/cgi-bin/DAL?oid=login_privilege", cookies=cookies, headers=headers).json()
    ct = b64decode(response["content"])
    iv = b64decode(response["iv"])
    key = b64decode(aes_key)
    cipher = AES.new(key, AES.MODE_CBC, iv[:16])
    pt = unpad(cipher.decrypt(ct), AES.block_size)
    data = json.loads(pt)
    for object in data["Object"]:
        try:
            print(f"password for {object['Username']}: {object['Password']}")
        except KeyError:
            pass

ip = "192.168.1.1"
session_key = str(input("Session:"))
aes_key = str(input("AesKey:"))
print()
print_passwords(ip, aes_key, session_key)

• İlk olarak modem arayüzüne giriyoruz.
  • F12'ye basıp Uygulama sekmesine geçiyoruz.
  • Burada Local Storage > 192.168.1.1 altından AesKey değerini not ediyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (1).webp
  • Şimdi Cookies (Çerezler) altından da Session değerini not alıyoruz.

turk telekom zyxel sifre alma (2).webp
  • Not aldığımız verileri Phyton kodunu çalıştırdıktan sonra istenilen yere giriyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (3).webp

• Bu işlem sonucunda Root şifremizi öğreniyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (5).webp

• Öte yandan şu anda Root hesabı kapalı olduğundan erişemiyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (6).webp

• Şimdi Router arayüzündeki kullanıcı hesabı düzenleneme bölümüne giriyoruz.
  • admin yazan kutucuğu seçip disable="disable" yazan kısmı silerek butucuyu devreye alıyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (7).webp

• Bir sonraki adımda admin kullanıcısının ismini root yazıyoruz ve az önce öğrendiğimiz root şifresini yazıp Tamam diyoruz:

turk telekom zyxel sifre alma (8).webp

turk telekom zyxel sifre alma (9).webp

• Artık arayüzde bütün işlevlere erişiminiz olmalı. Genişbant kısmına girip bir bakalım:

turk telekom zyxel sifre alma (10).webp

• Bağlantımızı düzenleyelim:

turk telekom zyxel sifre alma (11).webp

• Ve artık PPP altında kullanıcı adınızı ve şifrenizi görebilirsiniz:

turk telekom zyxel sifre alma (12).webp
Rehberin görsellerini sağlayan Çağan Çelik'e özel teşekkürlerimi iletiyorum. Kendisi yakında video halini de paylaşacak.

Son düzenleme:
Aynı cihazda QoS kullanınca bufferbloat'ı az da olsa düzeltmek için QoS kısmı sorunlu çalışıyor. Mesela paket uzunluğu seçince Wi-Fi'den bağlı televizyon YouTube'a girmez oluyor, bunun için root yapıp global firmware atmak istiyorum ama global firmware yüklenir mi bilmiyorum, deneme şansınız var mı?

Global firmware ile birçok hatanın da düzeltildiği söyleniyor. Ayrıca ZyXEL ile görüştüğümde ISP cihazı olduğu için Türk Telekom ile anlaşma doğrultusunda QoS desteği içermediğini belirttiler, yani doğru çalışmaması normal dediler. Global firmware ile bunu çözebilirsek çok sevineceğim. Ülkenin teknoloji gelişimine verdiğiniz destek için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kodları Python ile çalıştırmayı denedim çalıştıramıyorum Python 3.13

Koddaki aldığım hatayı yapay zeka ile çözdüm ona düzenleterek :) şu an root erişimi aldım lakin cihazı güncellemeden önce Telekom'un yazılımını yedeklemenin bir yolu varsa yapmak istiyorum her ihtimale karşı hemen şu an global Firmware denemeyeceğim :)

Koddaki aldığım hatayı yapay zeka ile çözdüm ona düzenleterek :) şu an root erişimi aldım lakin cihazı güncellemeden önce Telekom'un yazılımını yedeklemenin bir yolu varsa yapmak istiyorum her ihtimale karşı hemen şu an global Firmware denemeyeceğim :)

Denedim ve resim yükleme başarısız diye bir hata aldım kabul etmedi global Firmware'ı.

Yükleyememişler mi yoksa yükledikten sonra cihaz tuğla mı olmuş?

Sorunun çözümünü aşağıdaki gibi buldum ama cihaza telnet ile bağlanamıyorum.

"PuTTY üzerinden cihaza telnet ile bağlanacaksınız orada sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek gireceksiniz ve sonra şu komutları yazacaksınız zycli fwidcheck off zycli modelcheck off (şifreyi yazarken yazılmıyormuş gibi görünecektir ama yazıyor)"

Telnet erişimini root yetkisi elde ederek açtım dediğim komutları da girdim fakat sistem hala resim yükleme başarısız hatası veriyor

Cihaz bende olmadığından dolayı şu anda herhangi bir Firmware yükleme şansım yok. Ama global FW ile bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum açıkçası.

Telnet erişimini root yetkisi elde ederek açtım dediğim komutları da girdim fakat sistem hala resim yükleme başarısız hatası veriyor.

Aynı cihazı 1 hafta önce brick ettim, maalesef global FW işe yaramıyor cihaz sürekli kendini yeniden başlatıyor. Zaten yabancı bir forumdaki elemanın elinde cihazın Flash'ı ile benim flash aynı değildi bundan olmadığını düşünüyorum. Donanımlar farklı olabilir global FW ile, elimde de TT Firmware olmadığı için elim boş kaldı ve TT'yi arayıp salağa yattım yeni bir AX Router verdiler :)

1B0AEE30-E1FB-4917-8EDC-65B8F31018BA.webp

Aynen ben öyle zorlamadım ama 1 2 tane farklı sürüm denedim, kabul etmedi. Ben de cihazı şu an sıfırlicam bana root olmasının bir anlamı yok durduk yerde :)