Yani çok da milliyetçi yaklaşmamak lazım kesinlikle. Hani sırf alt yazı var diye oyun almak bazı ama sadece bazı geliştiriciler için fırsata dönüşmesini istemem. Bu arada "İngilizce öğrenseydiniz" diyen elemanlardan değilim. Sadece demek istediğim piyasadaki çoğu Türk geliştiricilerin kara para akladığını veya onun gibi bir durumun var olduğunu demek istiyorum. Örnek vermek gerekirse Erzurum diye oyun vardı. İlla hatırlıyorsunuzdur hiç oynamasanız bile. O oyun o kadar oynandı ama geliştirici oyunu zaten en başta kötü yapmış ve buna rağmen hiçbir güncellemede yayınlamadı doğru düzgün. Sonra yine böyle dandik oyunlar çok fazla. Ben kesinlikle AAA oyun beklemiyorum ama en azından Enis Kirazoğlu'nun oyunu anomaly agent gibi bir konsepte sahip oyun görelim. Kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama mesela Dora'nın oyunlarını da anlayamıyorum. Çok basit oyunlar ve o kadar basit ki tekrara düşüyor. Veya AT0M'un hans oyunu. Yani hepsi eniz kirazoğlu'ndan daha iyi kodlama, yazılım biliyordur herhalde ama en azından platform oyunu yapsınlar veya böyle korku oyunu yapsalar kısa hikayeli en azından tekrara düşmez veya daha kolay olur senaryo açısından. Bu arada ille dora veya AT0M'un oyunları da değil diğer Türk oyunları da yine böyle 0 optimizasyon ile çıkıyor ediyor.

Dediğinize katılıyorum. Ama bence oyunu yapımcılardan çok topluluk milliyetçileştiriyor. Oyuna bir kere o damga vurulunca farklı algılar oluşuyor. Bence ülkemizden çıkan oyunlara milliyetçi bakış açısından çok global anlamda bakmak gerekiyor. Herhangi bir oyuna herhangi bir insanın yaklaşımı gibi yaklaşmak gerek bence. İyi veya kötü fark etmez ön yargılarla yaklaşmamak en iyi.

Yani çokta milliyetçi yaklaşmamak lazım kesinlikle. Hani sırf altyazı var diye oyun almak bazı ama sadece bazı geliştiriciler için fırsata dönüşmesini istemem. Bu arada "İngilizce öğrenseydiniz" diyen elemanlardan değilim.

Sadece altyazı değil dublaj+altyazı var.

Sadece demek istediğim piyasadaki çoğu Türk geliştiricilerin kara para akladığını veya onun gibi bir durumun var olduğunu demek istiyorum. Örnek vermek gerekirse Erzurum diye oyun vardı. İlla hatırlıyorsunuzdur hiç oynamasanız bile. O oyun o kadar oynandı ama geliştirici oyunu zaten en başta kötü yapmış ve buna rağmen hiçbir güncellemede yayınlamadı doğru düzgün.

O umursanacak bir oyun bile değildi. Twitch yayıncılarının arasında meme oldu diye o kadar satış yaptı. Hani bahsini geçirmek bile saçma.

Sonra yine böyle dandirik oyunlar çok fazla. Ben kesinlikle AAA oyun beklemiyorum ama en azından Enis Kirazoğlu'nun oyunu Anomaly Agent gibi bir konsepte sahip oyun görelim.

Anomaly Agent'te farklı konsepte sahip bir oyun değil 500 tane o tarzda oyun kolaylıkla bulabilirsiniz. Eleştiri yapmak kolay.

Kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama mesela Dora'nın oyunlarını da anlayamıyorum. Çok basit oyunlar ve o kadar basit ki tekrara düşüyor.

Casual, basit oyun oynamak isteyen devasa bir kitle var. Herkes oturup saatlerce inanılmaz gerçekçi grafikler ve karışık mekanikler ile debelenmekten zevk almıyor. Olayın kara para aklamak ile alakası yok nereden çıkardınız inanamıyorum.

Katılıyorum ama şöyle bir şeyde var, motorları yurt dışından alıp üzerinde yapay zeka ile güncelleme yaparak ilerledikleri sistem var. Eskiden bunu Android oyunlar için yapılıyordu. Oyunu pazardan satın alıp, örneğin kedi yerine köpek yerleştirip çeviriyi düzenleyip servis ediyordular. Bir kaçta oyun içi reklam koyarlar tamam. Amaç hem mağazadan para aklamak hem de izlemeli reklamlardan vurgun yapmaya çalışmak. Çoğu profile girdiğimde 50+ oyun ama hepsi kaynak kodu satın alınmış editlenmiş şekilde. Şimdi yapay zeka ile normal oyunları da editliyorlar kolaylıkla. Önüne gelen rahat şekilde oyun çıkarıyor. Şimdi bize farklı geliyor alışık olmadığımız için ama birkaç seneye cıvkı çıkacağına eminim.

Motorları yurt dışından almak derken ne demek istediniz anlamadım. Firmalar kendi motorunu yazıp mı oyun yapsın? Kim yapıyor ki bunu? Bir elin parmağını geçmez.

Doğrudur, derinlemesine çok bilgi sahibi değilim. Lakin o kadar çok amatöre kaçıyorlar ki bir yerden sonra yüzeysel olarak bile bir şeyleri fark etmek mümkün. Senin dediğin gibi İnstagram reels gibi oyun paylaşıyorlar :D Keşke bari at0m, Hans gibi komik bir oyun yapmak yerine Celeste gibi gibi oyunlar yapsa. Yine Celeste kadar iyi olmasa da +6 yaş kitlesine uygun oyunlardan daha iyi olur eminim.

Celeste gibi oyun yapmak öyle kolay değil. Oyunun grafikleri "basitleşince" bir anda oyun yapmak kolaylaşmıyor.

Sadece altyazı değil dublaj+altyazı var.

O umursanacak bir oyun bile değildi. Twitch yayıncılarının arasında meme oldu diye o kadar satış yaptı. Hani bahsini geçirmek bile saçma.

Anomaly Agent'te farklı konsepte sahip bir oyun değil 500 tane o tarzda oyun kolaylıkla bulabilirsiniz. Eleştiri yapmak kolay.

Casual, basit oyun oynamak isteyen devasa bir kitle var. Herkes oturup saatlerce inanılmaz gerçekçi grafikler ve karışık mekanikler ile debelenmekten zevk almıyor. Olayın kara para aklamak ile alakası yok nereden çıkardınız inanamıyorum.

Motorları yurt dışından almak derken ne demek istediniz anlamadım. Firmalar kendi motorunu yazıp mı oyun yapsın? Kim yapıyor ki bunu? Bir elin parmağını geçmez.

Celeste gibi oyun yapmak öyle kolay değil. Oyunun grafikleri "basitleşince" bir anda oyun yapmak kolaylaşmıyor.
Kankacım sen niye bu kadar fazla karşı çıkmak istedin ki? Bir kere Ben Dora'nın veya at0m'un oyunlarına "kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama..." diye cümlemi yazmışım. Umursanacak olmayan oyun bile değildi elbet fakat herifler yayıncılar sayesinde abartı derecede parayı kırdı mı kırdı ve bunu gibi oyunlarda var her ne kadar bu kadar fazla para toplamasada. Ayrıyeten Casual oyun oynamak isteyen kitlede var da tekrara düşen oyunu oynamak isteyen kitle olduğunu düşünmüyorum. Hem Türk oyunlarında sence yeterince zaten casual oyun yok mu? Birde Anomaly Agent gibi binlerce oyun var diye kötü oyun olmuyor. Ona bakarsan çoğu oyunun benzeri var da en azından Enis Kirazoğlu "benim oyunum 2D olamaz, platform olamaz açık dünya ve 3D olmalı" deyip Erzurum gibi oyunda yapmadı. Ayrıyeten direkt Celeste gibi olsun demedim ben orada "Celeste gibi olmasın ama..." diye yine cümlemi kurdum. Sen sinirlenerek mi okudun bunları anlamadım ki? Hadi git şimdi bunlara da cevap ver madem :D

Dediğinize katılıyorum. Ama bence oyunu yapımcılardan çok topluluk milliyetçileştiriyor. Oyuna bir kere o damga vurulunca farklı algılar oluşuyor. Bence ülkemizden çıkan oyunlara milliyetçi bakış açısından çok global anlamda bakmak gerekiyor. Herhangi bir oyuna herhangi bir insanın yaklaşımı gibi yaklaşmak gerek bence. İyi veya kötü fark etmez ön yargılarla yaklaşmamak en iyi.
Evet öyle. Zaten çoğu zaman bir piyasada en güçlü yön değiştiriciler topluluk oluyor. Dediğin gibi keşke global manada baksak.

Kankacım sen niye bu kadar fazla karşı çıkmak istedin ki? Bir kere Ben Dora'nın veya at0m'un oyunlarına "kara para aklamaya örnek olarak gösteremem ama..." diye cümlemi yazmışım. Umursanacak olmayan oyun bile değildi elbet fakat herifler yayıncılar sayesinde abartı derecede parayı kırdı mı kırdı ve bunu gibi oyunlarda var her ne kadar bu kadar fazla para toplamasada. Ayrıyeten Casual oyun oynamak isteyen kitlede var da tekrara düşen oyunu oynamak isteyen kitle olduğunu düşünmüyorum. Hem Türk oyunlarında sence yeterince zaten casual oyun yok mu? Birde Anomaly Agent gibi binlerce oyun var diye kötü oyun olmuyor. Ona bakarsan çoğu oyunun benzeri var da en azından Enis Kirazoğlu "benim oyunum 2D olamaz, platform olamaz açık dünya ve 3D olmalı" deyip Erzurum gibi oyunda yapmadı. Ayrıyeten direkt Celeste gibi olsun demedim ben orada "Celeste gibi olmasın ama..." diye yine cümlemi kurdum. Sen sinirlenerek mi okudun bunları anlamadım ki?

Kara para örnek olarak gösteremem ama diyorsan ya kara paraya örnek olan bir örnek vermeniz lazım ya da direkt bahsetmemeniz eğer bahsedip başka bir örnek ile bağdaştırmazsanız o zaman anlamsal bakımdan Dora'nın oyunlarını üstü kapalı kara para ile bağdaştırdığınız anlamına gelir. Oyun sektörü ile ne kadar alakalısınız ya da en basiti Dora'yı takip ediyor musunuz bilmiyorum ama Dora'nın oyunlarının satış oranlarının %10'u bile Türkiye'de değil artık zaten bize de yerel fiyatlandırma yaptığı için para dahi kazandığını düşünmüyorum.

Kara para örnek olarak gösteremem ama diyorsan ya kara paraya örnek olan bir örnek vermeniz lazım ya da direkt bahsetmemeniz eğer bahsedip başka bir örnek ile bağdaştırmazsanız o zaman anlamsal bakımdan Dora'nın oyunlarını üstü kapalı kara para ile bağdaştırdığınız anlamına gelir. Oyun sektörü ile ne kadar alakalısınız ya da en basiti Dora'yı takip ediyor musunuz bilmiyorum ama Dora'nın oyunlarının satış oranlarının %10'u bile Türkiye'de değil artık zaten bize de yerel fiyatlandırma yaptığı için para dahi kazandığını düşünmüyorum.
Arkadaşım zaten kara para aklama olarak Erzurum'u örnek verdim sonra Dora'nın oyunlarına geçtim o zaman at0m'a da mı kara para aklıyor dedim? Yo hiçte bile. Ayrıyeten diğer verdiğin cevaplarda saçmaydı niye onlardan bahsetmiyorsun? Oyun sektörü ile de alakalıyım Steam'de baya oyun alıyorum ki bunlara bağlı olarak insanlara tek tek soruyorum oyunları ve oyun haberlerini de takip ediyorum.

Birde ek olarak Dora ile at0m düzgün para kazanmıyorlar zaten o kadar. Lakin Türkiye'nin genel oyun piyasasının neredeyse hepsinin Casual oyunlardan olması hiçbir zaman tamamen iyi görülmemesi lazım yani.

Uzun zamandır takip ettiğim bir oyundu. Death Reviles yarın Steam'de çıkıyor. Oyunun konusu korku ve bilim oyunu. Yapan kişi de Türk ve Türkçe dublaj, alt yazılı. Almayı düşünüyor musunuz? Ben açıkçası alacağım, yabancıların oyunlarını alıyoruz bir alt yazi bile eklemiyorlar.

Fiyatı iyiymiş alıyım denerim.