Verdiğiniz örnekler hâlâ uç örnekler. Öncelikle herkes aynı şartta yaşamıyor ülkemizde. Sadece okulda öğrenilen İngilizce tabii ki yeterli değil ve herkes evine gidip oturup İngilizce çalışacak imkânlara sahip olmayabiliyor. Ülkenin çoğu zaten böyle bir bilince ve imkana sahip değil. Sen ben İngilizce biliyoruz diye herkes bilecek değil.İngilizceyi sadece okulda öğrenmeniz pek mümkün değil. Kendiniz de pratik yapmalısınız. Okulda öğrendiğim 1 ise kendim de 10 üzerine eklemişimdir. Lise mezuniyetinde B2 seviyesi hedefleniyor ama ben çoktan C2 seviyesini tamamlamıştım.
İyi bir öğretmenle haftada 4 saat ders alarak her dönem bir seviye atlayabilirsiniz. Saint Michel ve Galatasaray Lisesi gibi liselerden mezun olanlar yine B2 Fransızca öğreniyor. Fransa’da okumaya bile gidebiliyorlar.
İsveç gibi ülkelerde neredeyse herkes İngilizce konuşabiliyor. Türkiye’de derslere ilgili birisi en azından B1 seviyesini geçecektir. 12 senede B1’i geçemiyorsalar zaten sorun vardır. Bir sınıfa 50 kişi koyunca ve herkes sadece deftere yazı geçirince kimse konuşma şansı elde edemiyor ve dolayısıyla dil de gelişmiyor. Eve gidince kimse cümle kurmuyor, kimseyle konuşmuyor.
İspanyolcayı veya Portekizceyi ikiye ayırmak çok zor değil. Ufak dilleri ekliyorsalar muhtemelen ya orada satış çoktur ya da İngilizce bileni azdır. Kimse gidip Felemenkçe eklemiyor. Türkiye gibi ülkelerdeki İngilizce seviyesi, Çin gibi ülkelere kıyasla daha iyi kalıyor.
Saint Michel, Saint Joseph, Galatasaray Lisesi gibi verdiğiniz örnekler çok uç. Zaten bu liseler ülkedeki en iyi liseler arasında. Ayrıca ikisi zaten direkt olarak Fransız lisesi olarak geçiyor. Bu liseleri ülkedeki herkes kazanamıyor. Bu da benim dediğime getiriyor konuyu. Yabancı dil bilen kişi sayısı çok değil aksine az.
Hala bence anadolu liselerinden bihabersiniz. Okuduğunuz lisede yabancı dil eğitimi iyi denk gelmiş diye her lisede aynısı olacak değil. Hiçbir lisede iyi eğitim verilmiyor yabancı dil konusunda. Ben zaten burada size siyaset yapmıyorum ve ülkedeki eğitimi de eleştirmiyorum. Bu konu farklı yerde konuşulur o yüzden İsveç gibi ülkelerde herkesin İngilizce bilmesi beni alakadar etmiyor. Madem İsveç'te herkes İngilizce biliyor niye İsveççe çevirisi var ki oyunun? Türkçe çeviri yapmak daha mantıklı değil mi?
Fazla abartı örneklerde bulunup kendi ülkenizdeki insanlara “İngilizce öğrenmek için emek harcanmalı, evinde tekrar etmesi lazım, çok çalışıp azınlıkta olan kesime girip ülkedeki sayılı liseleri kazanıp dil öğrenirdi.” gibi söylemlerde bulunacağınıza destek çıkmanızı öneririm. Örnek verdiğiniz İsveç gibi ülkelerdeki imkân yok burada. He derseniz ki imkân olsaydı o zaman, dediğim gibi siyaset yapmıyorum burada. 26 dil desteği olan oyuna Türkçe dil desteği koyulmamasını konuşuyorum.
Son düzenleyen: Moderatör: