İngilizceyi sadece okulda öğrenmeniz pek mümkün değil. Kendiniz de pratik yapmalısınız. Okulda öğrendiğim 1 ise kendim de 10 üzerine eklemişimdir. Lise mezuniyetinde B2 seviyesi hedefleniyor ama ben çoktan C2 seviyesini tamamlamıştım.

İyi bir öğretmenle haftada 4 saat ders alarak her dönem bir seviye atlayabilirsiniz. Saint Michel ve Galatasaray Lisesi gibi liselerden mezun olanlar yine B2 Fransızca öğreniyor. Fransa’da okumaya bile gidebiliyorlar.

İsveç gibi ülkelerde neredeyse herkes İngilizce konuşabiliyor. Türkiye’de derslere ilgili birisi en azından B1 seviyesini geçecektir. 12 senede B1’i geçemiyorsalar zaten sorun vardır. Bir sınıfa 50 kişi koyunca ve herkes sadece deftere yazı geçirince kimse konuşma şansı elde edemiyor ve dolayısıyla dil de gelişmiyor. Eve gidince kimse cümle kurmuyor, kimseyle konuşmuyor.

İspanyolcayı veya Portekizceyi ikiye ayırmak çok zor değil. Ufak dilleri ekliyorsalar muhtemelen ya orada satış çoktur ya da İngilizce bileni azdır. Kimse gidip Felemenkçe eklemiyor. Türkiye gibi ülkelerdeki İngilizce seviyesi, Çin gibi ülkelere kıyasla daha iyi kalıyor.
Verdiğiniz örnekler hâlâ uç örnekler. Öncelikle herkes aynı şartta yaşamıyor ülkemizde. Sadece okulda öğrenilen İngilizce tabii ki yeterli değil ve herkes evine gidip oturup İngilizce çalışacak imkânlara sahip olmayabiliyor. Ülkenin çoğu zaten böyle bir bilince ve imkana sahip değil. Sen ben İngilizce biliyoruz diye herkes bilecek değil.

Saint Michel, Saint Joseph, Galatasaray Lisesi gibi verdiğiniz örnekler çok uç. Zaten bu liseler ülkedeki en iyi liseler arasında. Ayrıca ikisi zaten direkt olarak Fransız lisesi olarak geçiyor. Bu liseleri ülkedeki herkes kazanamıyor. Bu da benim dediğime getiriyor konuyu. Yabancı dil bilen kişi sayısı çok değil aksine az.

Hala bence anadolu liselerinden bihabersiniz. Okuduğunuz lisede yabancı dil eğitimi iyi denk gelmiş diye her lisede aynısı olacak değil. Hiçbir lisede iyi eğitim verilmiyor yabancı dil konusunda. Ben zaten burada size siyaset yapmıyorum ve ülkedeki eğitimi de eleştirmiyorum. Bu konu farklı yerde konuşulur o yüzden İsveç gibi ülkelerde herkesin İngilizce bilmesi beni alakadar etmiyor. Madem İsveç'te herkes İngilizce biliyor niye İsveççe çevirisi var ki oyunun? Türkçe çeviri yapmak daha mantıklı değil mi?

Fazla abartı örneklerde bulunup kendi ülkenizdeki insanlara “İngilizce öğrenmek için emek harcanmalı, evinde tekrar etmesi lazım, çok çalışıp azınlıkta olan kesime girip ülkedeki sayılı liseleri kazanıp dil öğrenirdi.” gibi söylemlerde bulunacağınıza destek çıkmanızı öneririm. Örnek verdiğiniz İsveç gibi ülkelerdeki imkân yok burada. He derseniz ki imkân olsaydı o zaman, dediğim gibi siyaset yapmıyorum burada. 26 dil desteği olan oyuna Türkçe dil desteği koyulmamasını konuşuyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dil desteği yok diye tüm oyuna negatif oy mu verilir? Liseye kadar zaten İngilizce, Fransızca ve/veya Almanca eğitimi veriliyor. Oyunları neredeyse herkes anlayabiliyor. İsveççe, Norveççe ve Türkçe gibi dillere destek vermenin maddi olarak bir avantajı olmuyor. Bu dillerle İspanyolca, İngilizce, Fransızca, Çince ve Japonca gibi diller bir değil.
Maalesef, o verilen dil eğitimi bir halta yarıyor mu sanıyorsunuz? Daha lise mezunu olup da adam gibi kendi dilini bilmeyenler var. Ayrıca İngilizce artık global bir dil olsa da insanların bu kadar para döktükleri bir oyunu kendi dillerinde tüketmeye hakkı kesinlikle var. Ve B2 civarı İngilizce bilen birisi olarak bal gibi de dil desteği olmadığı için negatif oy basılır. Bu firmalara artık tepki gösterenlerin çıkması beni sevindirdi hatta.

Sadece okulda öğrenilen İngilizce tabii ki yeterli değil ve herkes evine gidip oturup İngilizce çalışacak imkanlara sahip olmayabiliyor.
Çocuk yaşta çalışmak zorunda değilseler öğrencilik dışında başka işleri yok. Öğrenmiyorsalar demek ki suç kendilerinde. Okuldaki eğitim yetersiz olsa da Google’a girmeyi kimse engellemiyor. YouTube videoları ile en iyi kurslar bile zor yarışır.
Zaten bu liseler ülkedeki en iyi liseler arasında.
Evet, en iyi liseler bunlar sanırım. Üniversitede de dil eğitimi veriliyor. 16 sene boyunca hiç çaba gösterilmemişse orada bir anormallik vardır. Çalışmayanı Galatasaray’a koysak da bir şey öğrenmez ama daha avantajlı olur.
Hiçbir lisede iyi eğitim verilmiyor yabancı dil konusunda.
Evet, çoğu lisede dil eğitimi çok zayıf. Sınıflar da gereğinden fazla kalabalık. Öğrencilere sadece sınav geçmeyi öğretiyorlar. Demek istediğim, senelerce dil gösterilmesi. Kişinin çaba göstermesiyle en azından B1 seviyesine ulaşabilmesi hiç zor değil. O kadar bile İngilizce bilgisi olmayan çok az öğrenci vardır. Az pratik ile çoğu oyunu anlayabilirler.
Madem İsveç’te herkes İngilizce biliyor niye İsveççe çevirisi var ki oyunun? Türkçe çeviri yapmak daha mantıklı değil mi?
Bahsettiğiniz oyunda galiba neredeyse tüm Avrupa Birliği dilleri var. Seslendirmeyi de sadece en büyük dillere yapmışlar. AB dışında diye Türkiye’yi eklememiş olabilirler. Çok saçma bir karar olmuş açıkçası fakat diğer oyunlarda böyle bir durum yok. Gidip İspanyolca, Fransızca, Çince, İngilizce ve Japonca eklediklerinde yaşayan insanların neredeyse yarısına erişmiş oluyorlar. İkinci dil olarak İspanyolca, Fransızca ve İngilizce öğrenen çok insan var. Yaptıkları masrafın çok katı getirisi oluyor. Türkçe eklediklerinde mevcut dilleri bilmeyen çok fazla kişiye ulaşmıyorlar. The Witcher 3 gibi özel karar alan yapımlar olabiliyor yine de. Dil seviyesi çok ağır diye o oyunda çeviri gerçekten satışlar için etkili oluyor.

Ayrıca İngilizce artık global bir dil olsa da insanların bu kadar para döktükleri bir oyunu kendi dillerinde tüketmeye hakkı kesinlikle var.
Ticari olarak avantajı yoksa firma bununla genellikle ilgilenmiyor. Oyun yapımcılarının asıl amacı kâr etmek. İspanyolca eklemekle Türkçe eklemek arasında bir ton fark var.

Çocuk yaşta çalışmak zorunda değilseler öğrencilik dışında başka işleri yok. Öğrenmiyorsalar demek ki suç kendilerinde. Okuldaki eğitim yetersiz olsa da Google’a girmeyi kimse engellemiyor. YouTube videoları ile en iyi kurslar bile zor yarışır.

Evet, en iyi liseler bunlar sanırım. Üniversitede de dil eğitimi veriliyor. 16 sene boyunca hiç çaba gösterilmemişse orada bir anormallik vardır. Çalışmayanı Galatasaray’a koysak da bir şey öğrenmez ama daha avantajlı olur.

Evet, çoğu lisede dil eğitimi çok zayıf. Sınıflar da gereğinden fazla kalabalık. Öğrencilere sadece sınav geçmeyi öğretiyorlar. Demek istediğim, senelerce dil gösterilmesi. Kişinin çaba göstermesiyle en azından B1 seviyesine ulaşabilmesi hiç zor değil. O kadar bile İngilizce bilgisi olmayan çok az öğrenci vardır. Az pratik ile çoğu oyunu anlayabilirler.

Bahsettiğiniz oyunda galiba neredeyse tüm Avrupa Birliği dilleri var. Seslendirmeyi de sadece en büyük dillere yapmışlar. AB dışında diye Türkiye’yi eklememiş olabilirler. Çok saçma bir karar olmuş açıkçası fakat diğer oyunlarda böyle bir durum yok. Gidip İspanyolca, Fransızca, Çince, İngilizce ve Japonca eklediklerinde yaşayan insanların neredeyse yarısına erişmiş oluyorlar. İkinci dil olarak İspanyolca, Fransızca ve İngilizce öğrenen çok insan var. Yaptıkları masrafın çok katı getirisi oluyor. Türkçe eklediklerinde mevcut dilleri bilmeyen çok fazla kişiye ulaşmıyorlar. The Witcher 3 gibi özel karar alan yapımlar olabiliyor yine de. Dil seviyesi çok ağır diye o oyunda çeviri gerçekten satışlar için etkili oluyor.

Ticari olarak avantajı yoksa firma bununla genellikle ilgilenmiyor. Oyun yapımcılarının asıl amacı kâr etmek. İspanyolca eklemekle Türkçe eklemek arasında bir ton fark var.
Bence anlaşamayacağız. Siz oynamak istiyorsa İngilizce öğrensin tarafısınız ben herkes sizin benim gibi ingilizce öğrenmek zorunda değil Türkçe dil desteği gelsin tarafıyım. Ben 50 mesaj daha atsam siz, siz 50 mesaj atsanız da ben anlamayacağım gibi duruyor.

Şunu söyleyeyim ekstra olarak. Yavaş yavaş farkındaysanız çoğu oyuna Türkçe dil desteği gelmeye başladı bu konuda büyük bir artış var. Demek ki bunun ticari anlamda bir getirisi var. Ben sadece kalan Sony oyunlarının hemen hemen hepsine dil desteği getirilirken Spider-Man’e de getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Felemenkçe, Danca, Arapça, Tayca, Fince gibi diller görüyoruz.
Felemenkçe, Danca ve Fince dillerinin hepsi Avrupa Birliği dili. O sebepten dolayı eklenmiş olabilir. Diğer yandan, Arapça konuşanlar genellikle İngilizce veya herhangi bir AB dilini bilmiyor. Arapçanın da 400 milyondan fazla konuşanı var. Ticari olarak çok mantıklı bir hamle. Tayca ile de aynı şekilde milyonlara ulaşıyorlar.

Türkçeyi eklememeleri yine de saçmalık olmuş. İsveççe ekleme masrafına girdiyseler onu da ekleyebilirlerdi. Bunun gibi 25-26 tane dil ekleyip Türkçe eklemeyen çok oyun yok. Oyunların çoğu sadece İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Çince ve Japonca falan ekler. Hepsine de seslendirme yapmaz. Bu da ticari bir hamledir. Gidip keyfi olarak ülke seçmiyorlar.

Bence anlaşamayacağız. Siz oynamak istiyorsa İngilizce öğrensin tarafısınız ben herkes sizin benim gibi İngilizce öğrenmek zorunda değil Türkçe dil desteği gelsin tarafıyım. Ben 50 mesaj daha atsam siz, siz 50 mesaj atsanız da ben anlamayacağım gibi duruyor.
Demek istediğimi anlamadınız. İngilizcede “Hello” diyemeyecek kadar fikri olmayan bölgeler var. Latin alfabesi bile kullanmıyorlar. Türkiye’de durum öyle değil. Türkçe eklemesi, gelir açısından çok fark etmiyor. Arapça ya da Çince eklenirse milyarlar kazanıyorlar.

Ben sadece kalan Sony oyunlarının hemen hemen hepsine dil desteği getirilirken Spider-Man’e de getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
O oyun biraz garip. Bütçe sorunları da yok gibi duruyor. Diğer oyunlarda Türkçe varken ona eklememişler.
Yavaş yavaş farkındaysanız çoğu oyuna Türkçe dil desteği gelmeye başladı bu konuda büyük bir artış var.
Seslendirme desteği yine eksik oluyor. Masrafa kolay kolay değmiyor. Cyberpunk 2077 gibi oyunlar İngilizce gelse çok daha az satar.

Son düzenleme:
Olur bundan sonra millet bir reaksiyon alırken sizlere sorarlar. Şu hamlelerden sonra oyuna Türkçe dil desteği gelince sevinirsiniz.

Oyunda Türkçe dil desteği olmadığı için beğenmemiş ve tavsiye etmiyor, bunda absürt durum göremiyorum. Absürt durum ise insanımızın, oyunda Türkçe dil desteği olmamasına rağmen tepkisini göstermemesi. Tepkimizi göstermemiz lazım.

Bence güzel hareket ama Steam değerlendirmelerini takan birileri olduğunu sanmıyorum. Taksalar bile yeterince birlik sağlanma sorunu var. Sonuçta bu oyunlar ücretli. Herkes katılmak istese bile o negatif oy için para vermek gerekiyor.

Oyunda Türkçe dil desteği olmadığı için beğenmemiş ve tavsiye etmiyor, bunda absürt durum göremiyorum. Absürt durum ise insanımızın, oyunda Türkçe dil desteği olmamasına rağmen tepkisini göstermemesi. Tepkimizi göstermemiz lazım.
İstemek hak fakat çok fazla oyun satın alan Türk yok. Steam kullanıcılarının sadece %1,43’ü Türkçe kullanıyormuş. Onlardan da oyun satın alan çok az. Şirketler bu işe gelir odaklı bakıyor. Şurada 70 euroya oyun deseniz 100 kişiden belki 1 kişi alacak. Onun da çeviriye muhtemelen ihtiyacı yoktur.

IMG_3597.webp