20'li yaşlardan önce Amerika, Avrupa, Asya kıtalarını gezdim ve şu kadarını söyleyebilirim: 3 kıta gezmeme rağmen Türkiye gibi kendi insanını sömüren bir ülke görmedim. Amerikan emperyalizmine kurban gitmiş Kosta Rika bile yaşam şartları olarak cebinden 10 Türkiye çıkartır, abartısız söylüyorum. Alt veya orta sınıfsanız, sıradan bir insansanız, imkanınız yoksa; kaçın kurtarın kendinizi. Gerçi üst sınıf bile Türkiye'yi terketmeye başladı...
Sosyokültürel endişeleriniz asla olmasın. Çoğu insanın nasıl bir ülke olduğunu bilmediği Kosta Rika'da ve Norveç'te yaşamama rağmen yabancılık çekmedim. Oysaki dilleri bile çok farklı, Türkiye'de eğitimi bile yoğun olmayan diller.
Emin olun gideceğiniz ülkelerde daha iyi bir sosyal hayat sizleri bekliyor...
Hocam biz sadece internetten gördüğümüz kadarını biliyoruz, siz gezmiş görmüşsünüz. Kendi açımdan şahsen Amerika benim çok hoşuma giden bir yer. Direkt buralara vize alamayacağım için Romanya gibi ülkelerde biraz çalışıp daha sonrasında Amerika'ya gitmeyi deneyeceğim. Sizin bu gezip gördüğünüz ülkeler içerisinde en yaşanılabilir ülke sizce hangisiydi?
Katilmiyorum. Isterseniz daha farkli isler bulabilirsiniz. Gencler is begenmiyor. Ha begenmemekte haklilar mi? Tabii ki evet cunku yillarca adam ol diye diye okutuyorlar ancak okudugumuz Bolu'mun meslegini olamiyoruz. Bir insan 16 yil bir meslek icin okuyup da o meslekten is bulamayinca farkli alanlara yonelmek ister mi? Tabii ki istemez.
Gerisine diyecek sozum yok. Bu da zaten karsi ciktigim bir dusunce değildi. Yazmak istedim sadece.
Yine de ne gunlerden cikip duzelmistik. Bundan da cok rahat ciakriz diye dusunuyorum. Sadece herkes isini duzgun yapmali. Eger bir copcu de, bir garson da, bir ogretmen de, bir doktor da isini duzgun yaparsa bu ulke cok cok kolay yukselir.
Hocam okulunu okuduğu bölümden ziyade, Türkiye'nin genel çalışma şartı olarak diyorlar ki, günde 10 saat 17 bin TL. Böyle bir işe girdiğiniz zaman hayatınız zaten bitiyor. Alacağınız 17bin TL ise açlık sınırının dahi altında bir para. Olay kendi bölümü olup olmaması değil, olay çalışanın köle olması, insanların emeğinin karşılığını alamaması. Burada iyi üniversitelerde iyi bölümler okuyan kişiler yurt dışına gidip marketlerde, Fast food restoranlarında çalışıyor. Bu insanlar demek ki iş beğenmiyor değil. Bu insanlara köle muamelesi yapılıyor. Umarım ihtiyacınız hiç olmaz fakat Türkiye de bir Fast food restoranında 2 hafta dahi çalışsanız demek istediğimi çok net anlarsınız.