Bütçe
12.000 TL
@Liguori @NYTMARE Flint 2 router almak mantıklı mı sizce? 2.5g cift portu bulunuyor. Bir tane de 2.5g switch alirim yanina paşalar gibi kullanirim ayrica boyutu da kucuk.

Yani alabilirsin... ama tavsiye etmeyiz şahsen. Eski bir i3 bile 1000 Mbps + PPPoE + SQM + WireGuard'ı hız düşürmeden yapabilir. Bu tür cihazlar yapamaz. Tam performans almak istiyorsan boşuna almış olursun. Dual WAN failover gerekmiyorsa da çok bir faydası yok. Gerçi sen ikinci portu LAN için kullanacaksın.

2.5G switch'i zaten her şekilde alırsın, o ayrı konu.

Eğer çok kurcalamak istemiyorum, düzgün bir şey olsun, küçük olsun, bana yeter diyorsan olur gibi. Ben yıllarca Netgear R7800 kullandım o yüzden biraz daha hoş bakıyorum böyle cihazlara.

Güzel bir cihaz.

Ben şahsen TurkNet'in yakın zamanda veya ileride 2500/1250 Mbps tam GPON hızı paketi tanıtacağına hatta XG-PON ve XGS-PON'a yaygın olarak atılacak ilk ISS olacağına inandığım için böyle şeyleri almazdım. Hazır olmakta fayda var.

SQM - cake çok fark yaratmıyorsa opnsense denemek isterim zira merak ediyorum. SSD'im SATA SSD. Onun dışında sunucumda DNS serverim mevcut. AdGuard Home kullanmaktayım.

@Liguori @NYTMARE flint 2 router almak mantıklı mı sizce? 2.5G cift portu bulunuyor. Bir tane de 2.5G Switch alirim yanina paşalar gibi kullanirim ayrica boyutu da kucuk.

SQM için yetersiz Pi 5 ya da X86 bir PC alıp onu kullan.

SQM için yetersiz Pi 5 ya da X86 bir PC alıp onu kullan.

Pi 5'in 2.5gbi portu yok olsa bile çift port değil.

Yani alabilirsin... Ama tavsiye etmeyiz şahsen. Eski bir i3 bile 1000 Mbps + PPPoE + SQM + Wireguard'ı hız düşürmeden yapabilir. Bu tür cihazlar yapamaz. Tam performans almak istiyorsan boşuna almış olursun. Dual WAN failover gerekmiyorsa da çok bir faydası yok. Gerçi sen ikinci portu lan için kullanacaksın.

Ya anlamadığım şey şu neden SQM yöneten ayrı bir donanım üretmiyorlar ki? Direkt router görevi görüp paketleri yönetsin işte.

2.5G Switch'i zaten her şekilde alırsın, o ayrı konu.

Switch'e 2.5G dışında uplink takılırsa Switch'teki hızda 1G olacaktır o yüzden şart gibi 2.5G

Ben şahsen TurkNet'in yakın zamanda veya ileride 2500/1250 Mbps tam GPON hızı paketi tanıtacağına hatta XG-PON ve xgs-PON'a yaygın olarak atılacak ilk ISS olacağına inandığım için böyle şeyleri almazdım. Hazır olmakta fayda var.

Evet, bunu bende düşünüyorum. Zaten şu an fiyatlar yurt dışına göre bile uygun.

Eğer çok kurcalamak istemiyorum, düzgün bir şey olsun, küçük olsun, bana yeter diyorsan olur gibi. Ben yıllarca netgear R7800 kullandım o yüzden biraz daha hoş bakıyorum böyle cihazlara.

Zaman sıkıntım yok sadece boyuta biraz daha önem veriyorum. 2.el platformlarında AliExpress'te satılan firewall PC'lerden bulabilsem alacağım direkt fakat yok maalesef.

Son düzenleme:
Pi 5'in 2.5gbi portu yok olsa bile çift port değil.

Ya anlamadığım şey şu neden SQM yöneten ayrı bir donanım üretmiyorlar ki? Direkt router görevi görüp paketleri yönetsin işte.

Switch'e 2.5G dışında uplink takılırsa Switch'teki hızda 1G olacaktır o yüzden şart gibi 2.5G

Evet, bunu bende düşünüyorum. Zaten şu an fiyatlar yurt dışına göre bile uygun.

Zaman sıkıntım yok sadece boyuta biraz daha önem veriyorum. 2.el platformlarında AliExpress'te satılan firewall PC'lerden bulabilsem alacağım direkt fakat yok maalesef.

Evet yok ama ihtiyacında yok çünkü ONT dende internet 1gbit olarak geliyor ve USB to Ethernet ile 1 port daha ekleyebiliyorsun.

Bu öyle olmuyor işte. Ya güçlü bir işlemci ile SQM yapacaksın ve hiçbir hız ve latency kaybın olmayacak, ya da kullandığın modemin işlemcisi sayesinde hardware offloading yapacaksın ve hızın yüksek olacak ama paket dağıtımı ve latency konusunda bir sözün olmayacak. İkisi birlikte olmuyor. Ya biri ya diğeri.

Ayrıca Flint 3 kullanan arkadaşın konusunda şahit olduğun gibi, 1000 Mbps'de SQM açınca 500 Mbps'e düşüyor. Çoğu "hazır" router maalesef böyle. "WireGuard 900 Mbps" yazdığına bakma. Bunlar pazarlama. Keenetic router'lar da böyle. Aşağı yukarı hepsi aynı MediaTek işlemcileri kullanıyor. Broadcom ve Qualcomm'a değinmiyorum bile.

Switch'e 2.5G dışında uplink takılırsa switchteki hızda 1G olacaktır o yüzden şart gibi 2.5G
Switch ve router arası olan uplink'in illa 2.5G olmasına gerek yok. Bu sadece WAN için önemli. Tabii ki tavsiye ederim ama yanlış taraftan bakma olaya.

Önemli olan WAN ve LAN'ın ayrı olması, ve WAN kısmına (router'a) sadece internete çıkmak gerektiğinde ulaşılması.

Amaç her şeyi LAN içinde tutmak ve düzgün bir switch almak. Router'a olabildiğince az ulaşmak. LAN içi paketlerin router'a gitmemesi lazım. Switch'ler switch chip kullanır ve trafik LAN içindeyken asla işlemciyi ellemez ve hele router'ın işlemcisini hiç ellemez.

Örnek:

1769160956458.webp

Bir tane daha örnek, Keenetic Hero (dikkat et, WAN portu direkt işlemciye bağlı):

1769161005031.webp

Trafik LAN içindeyken switch chip tarafından hiçbir hız kaybı olmadan, aynı anda hepsine full hız verebilecek şekilde yönetiliyor. Sadece internete çıkmak gerektiğinde işlemciye "merhaba" deniyor.

İşlemciye merhaba dendiğinde işte her şey faso oluyor. SQM güçleri yetersiz. 2027'e kadar da değişmeyecek bu.

Cake SQM tek çekirdek gücüne bakıyor. Linux 7.0 ile yıllardır beklenen cake_mq gelecek ve multi-çekirdek çalışabilecek artık. Yani bu tür "güçsüz" cihazlar aniden daha iyi olacak.

Ama bunun OpenWRT'ye yansıması en erken 2027.

O yüzden x86 PC en mantıklısı her zaman. Bütçen yüksek zaten. PC + WiFi AP yapmanı tavsiye ederim.

Uzun uzun yazdıklarinızi daha sonra cevaplayacagim şu an metrodayim birazdan internetim gidecek. Bana Switch önerebilir misiniz? Dedigin uplink mevzusunu anladım ona uygun hangi switchleri alabilrim?

Zyxel XMG-105 (5x2.5G RJ45, 10G SFP+)
Zyxel XMG-105HP (5x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Zyxel XMG-108 (8x2.5G RJ45, 10G SFP+)
Zyxel XMG-108HP (8x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)

Çok tavsiye etmem ama TP-Link TL-SG105-M2 ve TL-SG108-M2 de bakabilirsin.

Bunlar unmanaged ama sorun olmaz. Hem managed, hem 2.5G, hem SFP+ çok pahalı oluyor.

Ayrıca router olarak Mikrotik düşündün mü? Bence sana çok uygun.

Her şey bir cihazda.

Switch ve router arası olan uplink'in illa 2.5G olmasına gerek yok. Bu sadece WAN için önemli. Tabii ki tavsiye ederim ama yanlış taraftan bakma olaya.

Önemli olan WAN ve LAN'ın ayrı olması, ve WAN kısmına (router'a) sadece internete çıkmak gerektiğinde ulaşılması.

Amaç her şeyi LAN içinde tutmak ve düzgün bir switch almak. Router'a olabildiğince az ulaşmak. LAN içi paketlerin router'a gitmemesi lazım. Switch'ler switch chip kullanır ve trafik LAN içindeyken asla işlemciyi ellemez ve hele router'ın işlemcisini hiç ellemez.
Bu arada düsündügüm yapı zaten bu şekilde. Switchteki cihazlar routere gitmeden direkt kendi icinde route olsun.

Trafik LAN içindeyken switch chip tarafından hiçbir hız kaybı olmadan, aynı anda hepsine full hız verebilecek şekilde yönetiliyor. Sadece internete çıkmak gerektiğinde işlemciye "merhaba" deniyor.

İşlemciye merhaba dendiğinde işte her şey faso oluyor. SQM güçleri yetersiz. 2027'e kadar da değişmeyecek bu.

Cake SQM tek çekirdek gücüne bakıyor. Linux 7.0 ile yıllardır beklenen cake_mq gelecek ve multi-çekirdek çalışabilecek artık. Yani bu tür "güçsüz" cihazlar aniden daha iyi olacak.
Vay, linuxun attığı adımlar çok güzel. Böyle bir yenilik görmek güzel. Bu arada nixos kullanıyorum.

Ama bunun OpenWRT'ye yansıması en erken 2027.

O yüzden x86 PC en mantıklısı her zaman. Bütçen yüksek zaten. PC + WiFi AP yapmanı tavsiye ederim.
Openwrt geç yansıması normal sonucda kullandığı kernel farklı ve diğer mimarilere göre build almaları gerekiyor.

Bu arada kesin şekilde sff pc alıcam. Peki bunu rack'e mount etmem mümkün mü ilerde rack almayı da düşünüyorum da 😅

Zyxel XMG-105 (5x2.5G RJ45, 10G SFP+)
Zyxel XMG-105HP (5x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)
Zyxel XMG-108 (8x2.5G RJ45, 10G SFP+)
Zyxel XMG-108HP (8x2.5G RJ45, 10G SFP+, PoE++)

Çok tavsiye etmem ama TP-Link TL-SG105-M2 ve TL-SG108-M2 de bakabilirsin.

Bunlar unmanaged ama sorun olmaz. Hem managed, hem 2.5G, hem SFP+ çok pahalı oluyor.
Sfp portu ne işime yarayacak peki? Uplink ya da Wan için mi? Bu arada wan için ise sfp satın alabilirim.

Birde unmanaged işimi görür gibi. Sanırsam vlan bölemiyorduk.

Ayrıca router olarak Mikrotik düşündün mü? Bence sana çok uygun.

Her şey bir cihazda.
Bunu gördüm fazla pahalı. 2.5g 1 adet port var ve mikrotikin routeros yazilimina mahkum kalacagim o cok sorun degil ama bence 12 bin verilmez.

Hocam bu arada ethernet kartı olarak ne önerirsiniz? Ben aşağıdakini bulabildim.

@Liguori @NYTMARE Bu saatten sonra gümrüğe takilacagini biliyorum ama yine de sansimi denemek istiyorum bir adet daha m2 ethernet alacagim ve mini pc alacagim. Şöyle bir şey var minipclere iki ethernet takabilir miyim? M710q lerde bir adet nvme bir adet m2 wifi yuvalari bulunuyor buralari kullanabilir miyim ethernet için?

Son düzenleme:
Bu arada düsündügüm yapı zaten bu şekilde. Switch'teki cihazlar routere gitmeden direkt kendi icinde route olsun.

Vay, Linux'un attığı adımlar çok güzel. Böyle bir yenilik görmek güzel. Bu arada NixOS kullanıyorum.

OpenWrt geç yansıması normal sonucda kullandığı kernel farklı ve diğer mimarilere göre Build almaları gerekiyor.

Bu arada kesin şekilde sff PC alacağım. Peki bunu Rack'e Mount etmem mümkün mü ileride rack almayı da düşünüyorum da 😅

SFP portu ne işime yarayacak peki? Uplink ya da WAN için mi? Bu arada WAN için ise SFP satın alabilirim.

Bir de unmanaged işimi görür gibi. Sanırsam VLAN bölemiyorduk.

Bunu gördüm fazla pahalı. 2.5G 1 adet port var ve MikroTik'in routeros yazilimina mahkum kalacagim o cok sorun degil ama bence 12 bin verilmez.

Hocam bu arada Ethernet kartı olarak ne önerirsiniz? Ben aşağıdakini bulabildim.

@Liguori @NYTMARE bu saatten sonra gümrüğe takilacagini biliyorum ama yine de sansimi denemek istiyorum bir adet daha M.2 Ethernet alacagim ve mini PC alacagim. Şöyle bir şey var minipclere iki Ethernet takabilir miyim? M710Qlerde bir adet NVMe bir adet M.2 Wi-Fi yuvalari bulunuyor buralari kullanabilir miyim Ethernet için?

Tek port takacaksan Wi-Fi girişine takabilirsin ama alacaksan 2.5 gbit olanı al 1gbit olanla aynı fiyata denk geliyor.