Attar

Becerikli
Bölgemde TurkNet, Türk Telekom altyapısını kullanıyor. TurkNet planlı çalışma yaptığı sırada Türk Telekom planlı altyapı çalışması sorgulamasında çalışma yok olarak görünüyor. Anlayamadım TurkNet nasıl bir çalışma yapıyor acaba, kendi sistemlerinde mi? Normalde Türk Telekom altyapı çalışması yapması ve bu TurkNet abonelerini etkilemesi gerekmez mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
TurkNet'in bazı yerlerde TürkTelekom altyapısı kullanması tüm bağlantının TürkTelekom altyapısı üzerinden sağlandığı anlamına gelmiyor. TurkNet'in bazı şehirlerde omurgası var zaten. Sadece belirli bir noktaya kadar Telekom altyapısı üzerinden geliyor. Gerisi TurkNet'in kendi altyapısından devam ediyor. Aynı altyapıda operatörler arası ping ve performans farkı da bundan kaynaklanıyor.

TurkNet'in bazı yerlerde TürkTelekom altyapısı kullanması tüm bağlantının TürkTelekom altyapısı üzerinden sağlandığı anlamına gelmiyor. TurkNet'in bazı şehirlerde omurgası var zaten. Sadece belirli bir noktaya kadar Telekom altyapısı üzerinden geliyor. Gerisi TurkNet'in kendi altyapısından devam ediyor. Aynı altyapıda operatörler arası ping ve performans farkı da bundan kaynaklanıyor.
Aynen öyle, benim yaşadığım bölgede de mesela TürkTelekom altyapısını kullanmıyor. Haliyle oyunlarda packet loss, ping gibi sorunlar yaşayabiliyorum.

Her şeyi fiziksel altyapı olarak düşünmeyin. Routing, ping, packet loss, vb bunlar fiziksel altyapıdan ziyade ISS'in kendi routing'i ve yazılımları ile alakalı. Bunların kurulumları bölgeden bölgeye değişiyor. Buna örnek vermek gerekirse farklı il veya ilçedekilerin farklı IP havuzlarında olması diyebiliriz.

Yani "bölgenizde çalışma var" derken sadece fizikseli kast etmiyor olabilirler. Böyle de düşünün. Belki routing'de bir güncelleme yapıyorlardır, belki CGNAT'ta, belki port yönlendirmede. Çok şey olabilir.