Ubuntu, Debian tabanlı bir dağıtım olsa da başka dağıtımların da Ubuntu tabanlı olması mümkündür. Linux Mint ve Pop!_OS buna güzel örneklerdir.

Geliştirmekte olduğumuz dağıtım için kritik bir karar aşamasındayız. Ekibime iki ayrı anket yapacağımı söylemiştim. PiluX kapalı beta ekibinin oy kullandığı ilk ankette sonuçlar şöyle oldu:

5 Debian

1 Ubuntu
Ubuntu oyu veren tek kişi de bendim.

Asıl meseleye gelelim.
Ubuntu, Linux dünyasında en çok eleştirilen dağıtımlardan biri. Açık konuşayım, ben de Ubuntu’yu pek sevmem. Ancak şu gerçeği kabul etmek gerekiyor: Artık profesyonel seviyede bir dağıtım geliştirecek bilgi ve tecrübeye sahibiz ve “Ubuntu üzerinden, Ubuntu’dan daha iyi bir dağıtım” geliştirebiliriz.
Örneği var mı? Var. Linux Mint.
Bana göre standart Ubuntu hem zayıf hem de Linux Mint’in yanına yaklaşamaz. Ama Linux Mint’in Ubuntu tabanlı olduğunu unutmayalım.

Ubuntu neden sevilmiyor?
SNAP? Çözeriz. Ön yüklü uygulamalar? Buna dağıtım geliştiricisi karar verir. Ubuntu tabanlı gidersek Linux Mint'in yaptığı gibi SNAP varsayılan olarak yasaklı olur. Firefox klasik repo üzerinden gelir.
Dağıtım geliştirirken sistemde ne olacağına biz karar veririz. sudo? nano systemd? Hâttâ Kernel? Evet! Hepsi bizim kontrolümüzde. Bloat (şişirme) uygulamalardan biz de hoşlanmıyoruz.

PiluX, tamamen son kullanıcı deneyimine odaklanan bir işletim sistemi olacak.

Konfor konusunda hedefimiz:
Kullanıcı sistemi kurar.
Masaüstü gelir.
Saatlerce ayar yapmakla ugrasmaz
Bilgisayarının keyfini sürer

Peki neden ikinci anket ve neden Ubuntu oyu?
İlk ankette çoğunluğun Debian çıkacağını zaten tahmin ediyordum. PiluX’un ilk sürümleri Ubuntu tabanlıydı ve bu sürümleri deneyen arkadaşlarımız, Ubuntu yüzünden yaşadığımız sorunları çok iyi biliyor. Ubuntu kurucusu çok hantal idi. SNAP dayatması konularında ciddi sıkıntılar yaşadık. Ama artık hepsini aştık.
Şu an kullandığımız Ubuntu tabanı:
- Debian’a çok yakın
- amamen sade
- systemd bile bizim tercihimiz
- SNAP mi? Zaten yok.

Bahsettiğimiz Ubuntu tabanı yaklaşık 60 MB. Ping atsan command not found hatası alırsın.

SNAP, şişirme uygulamalar? Yok. Her şey temelden.

PiluX hâlâ geliştirme aşamasında.
(Evet, biraz uzadı

)
Ama şunu bilin ki bu proje için 2-3 ay önce işimden ayrıldım ve Techolay moderatörlüğüne ara verdim. Tamamen bu projeye odaklandım.
Bunların hepsini PiluX projesine odaklanmak için yaptım. PiluX kesinlikle çıkacak.

Şu anda: Debian’ı da Ubuntu’yu da en temel hâlinden geliştiriyoruz. Ubuntu tabanlı bir PiluX:
- Debian’dan daha ağır olmayacak
- Performans farkı olmayacak

O hâlde neden Ubuntu’ya şans vermeyelim?
- Daha güncel depolar.
- Daha büyük topluluk ve daha fazla kaynak.
- Daha güncel NVIDIA sürücüleri.
- Debian’a kıyasla biraz daha iyi uygulama desteği.
Canonical’ın ticari yapısı, sürücü ve topluluk desteğini güçlendiriyor.
Ne kaybediyoruz? 32-bit PiluX üretme imkânı. (i686, Kernel 6.1) Değer mi, siz karar verin.

Geçmiş Ubuntu sorunları ve çözümleri:
1. SNAP dayatması:

Aşıldı
2. SNAP tabanlı, geliştirici dostu olmayan kurucu:
@MKerem &
@Exinie sayesinde çözüldü. Kendi kurucumuzu yazıyoruz.

3. Kurulum / APT kilitlenmeleri: command-not-found kaynaklıydı. Ubuntu çözmüş olsa da kullanmayacağız.

Görüşlerinizi mutlaka paylaşın.
İkinci anketten önce bu metni ekiple paylaşacağım ve yorumlarınızı dikkatle okuyacağız.

Eminim ki ikinci ankette Ubuntu oyları artacaktır.

Ubuntu tabanlı ama Ubuntu’dan çok daha iyi bir dağıtım yapmak için elimizden geleni yapacağız.