VRam olayını düşürüyordu diye hatırlıyordum hocam, bilmiyordum ve evet yapay kareler içinde gezinmek hala iyi bir çözüm değil. Siz yazmadan ekledim o kısmı.
Yok hocam, sonuçta texturelara ve rendera müdahele yok.
Müdahele direkt karelerin arasına kare sıkıştırmak sadece, o da ekstra bir işlem, extra bir render süreci ve dolayısıyla fazladan VRAM kullanımı.

Hocam o dediğinizi ben anladım evet bu konuda haklılık payınız var. Ancak böyle yapmamaları lazım. Kas gücünün ne kadar önemli olduğunu 1080 Ti üzerinde gösterdi bize NVIDIA. 5060 Ti üzerinden örnek vereceğim. İzlediğim testlerde 5060 Ti DLSS ve FG kapalıyken 4060 yakalayamıyor. Ancak DLSS, FG gelince öne geçiyor. Kas gücünü biraz daha önemseseler bu durumlar hiç yaşanmayacak. Teknolojinin gelişmesi güzel bir şey ancak yerine göre güzel. Ben o teknolojiye bağımlı oyunumu oynamayayım yani. Deli gibi geciktirme yapıyor sonuçta.
Onun içinde NVIDIA REFLEX teknolojisini kullanıyorlar işte, ben de isterim saf güçte oyun oynamayı ama gidilen nokta bu. Artık kim daha iyi saf güç satıyor değilde kim daha iyi teknoloji satıyorsa onu tercih edeceğiz gibi duruyor.

Konu neden bu kadar uzadı ben anlamadım. Sonuçta bu oyun yapımcısının hatası. Ben orta üst segment ekran kartıyla 60 FPS ultrada oynayamıyorsam burada sorun ne teknoloji, ne kas gücü, ne VRAM. Sorun oyunda. Her oyun bu dediğinizi zorunlu tutsa zaten düşük sistemdeki insanlar oyunları oynamaz.

Ayrıca DLSS ve FG beraber açıldığında gecikme yapıyor bu kanıtlanmış bir şey, bu her şey için zorunlu hale gelirse rekabetçi oyunlara ne olacak? Az mantık rica ediyorum.

Konu neden bu kadar uzadı ben anlamadım. Sonuçta bu oyun yapımcısının hatası. Ben orta üst segment ekran kartıyla 60 FPS ultrada oynayamıyorsam burada sorun ne teknoloji, ne kas gücü, ne VRAM. Sorun oyunda. Her oyun bu dediğinizi zorunlu tutsa zaten düşük sistemdeki insanlar oyunları oynamaz.

Ayrıca DLSS ve FG beraber açıldığında gecikme yapıyor bu kanıtlanmış bir şey, bu her şey için zorunlu hale gelirse rekabetçi oyunlara ne olacak? Az mantık rica ediyorum.
Rekabetçi oyunlarda zaten 1024x768 çözünürlükte ve low grafikte oynuyorlar, ayrıca rekabetçi oyunlar ekran kartına bakmıyor. İşlemcinin Cache belleği ne kadar iyiyse o kadar fazla FPS veriyor. AMD'nin 3D cache belleği gibi.

Onun içinde NVIDIA REFLEX teknolojisini kullanıyorlar işte, ben de isterim saf güçte oyun oynamayı ama gidilen nokta bu. Artık kim daha iyi saf güç satıyor değilde kim daha iyi teknoloji satıyorsa onu tercih edeceğiz gibi duruyor.
Niye teknolojileri oyunlarda ekstra kullanmak yerine bir hatayı düzeltmek için kullanıyoruz?

Optimizasyon kötüyse DLSS açmak zorunda olmamalıyız, 60 FPS yetmiyorsa doğallıktan kısıp ve gecikmeden kısıp FG, DLSS'e yönelmeliyiz.

Reflex'i de gecikmesiz oyun deneyimi yaşamak için kullanmalıyız, optimizasyonu kötü oyunları çakma karelerle göz kanatmayacak hale getirip gecikme dezavantajını kapatmak için değil. Ki reflex FG'nin o hayvani gecikmesini kapatacak seviyede gecikme düşüremiyor.

Rekabetçi oyunlarda zaten 1024x768 çözünürlükte ve Low grafikte oynuyorlar, ayrıca rekabetçi oyunlar ekran kartına bakmıyor. İşlemcinin cache belleği ne kadar iyiyse o kadar fazla FPS veriyor. AMD'nin 3D cache belleği gibi.

Bütün rekabetçi oyunlarda işlemciden çalışmıyor ki artık. Rekabetçi oyun dediğimde aklınıza ilk gelen oyun ne oldu çok merak ettim. Yanlış anlamayın rica ediyorum.

Niye teknolojileri oyunlarda ekstra kullanmak yerine bir hatayı düzeltmek için kullanıyoruz?

Optimizasyon kötüyse DLSS açmak zorunda olmamalıyız, 60 FPS yetmiyorsa doğallıktan kısıp ve gecikmeden kısıp FG, DLSS'e yönelmeliyiz.

Reflex'i de gecikmesiz oyun deneyimi yaşamak için kullanmalıyız, optimizasyonu kötü oyunları çakma karelerle göz kanatmayacak hale getirip gecikme dezavantajını kapatmak için değil. Ki reflex FG'nin o hayvani gecikmesini kapatacak seviyede gecikme düşüremiyor.
DLSS ve Frame Generation gelme sebebi zaten Ray Tracing ve Path Tracing. Frame Generation ve DLSS olmazsa kartın gücü yetmiyor. 5090'ın bile Ray Tracing ve Path Tracing açıkken Multi Frame Generation ve DLSS kapalıyken ki performansı yerlerde.

Bütün rekabetçi oyunlarda işlemciden çalışmıyor ki artık. Rekabetçi oyun dediğimde aklınıza ilk gelen oyun ne oldu çok merak ettim. Yanlış anlamayın rica ediyorum.
Dota 2, Counter Strike 2, Valorant, LoL gibi oyunlar. 3DV belleği kullanan oyunlar.

2K kartı 4070 ile 1080P Ultra 60FPS bile yok. 😁
4060 %1 Low değeri 10 FPS. Ov, parazitten oyun oynanacak halde bile değil.

Yahu arkadaşım ben bu oyunu sondan 2. jenarasyon RTX mid-end GPU ile oynayamıyor muyum ya? Bu ne rezillik?

Native şekilde 4060'da 1080P Ultra'da FPS yerleri öpüyor öpüyor, kasıyor resmen. Oyun kasıyor, oynanacak seviyede değil. Kepazeliğe bak, Allah aşkına.
Keşke bu kadar ağır gibi de gözükse, oyun o kadar iyi gözükmüyor arkadaşlar kusura bakmayın. Cyberpunk bundan kat kat iyi grafiklere sahip, hiç gözüme hoş gelmedi. İstediği kadar grafik işlemesi olsun, görsellik önemli. Oyun 2025 için pekala normal duruyor, öyle süper müper bir olayı yok.

Koskoca Bethesda kendi motorunu geliştirmeye bütçe / zaman ayırmayı tercih edip adam gibi bir optimizasyonla oyunu kullanıcılara sunmaktansa Unreal Engine 5 ile yapıyor oyunu. Duydum duyalı nefret ediyorum şu Unreal muhabbetinden. Tüm oyunlar da tekdüze grafiklere sahip olmaya başladı. Oyun dünyasının başına gelmiş, şirket dostu oyuncu düşmanı bir bela bu. Indıe yapımcılar dışında ve Epic dışında kimse kullanmamalı benim fikrim. Oyun maliyetlerini azaltıyorlar, optimizasyon'un ismi yok, oyunlar birbiri gibi duruyor.

Bu oyunun optimizasyonuna puanım 0. Çöp işçilik.

Türkçe yama çıkana kadar bekleyeceğim, umarım o zamana kadar optimizasyon da düzelir. Zaten günümüzde sorunsuz çıkan oyun pek kalmadığı için bu optimizasyon problemlerine artık çok gerilemiyorum.

Oyun bir Remastered'e göre bence gayet başarılı olmuş, optimizasyon sorunları da zamanla düzelir diye düşünüyorum. Ancak oyun motoru hakkındaki eleştirilerinize katılamayacağım. Unreal Engine harika bir motor; grafiklerin tekdüze olması motorla ilgili değil, tamamen firmanın kararı. UE ile istersen çizgi film gibi grafik de yaparsın, Valorant'ı hatırlayın. UE5 Lumen ve Nanite gibi teknolojiler zaten devrim yarattı. Kısacası Unreal Engine çok başarılı, optimizasyon sorunları Bethesda'nın becerisiyle ilgili.

Umarım yakında düzeltirler.

UE5 Lumen ve Nanite gibi teknolojiler zaten devrim yarattı.
Yaratmasa daha iyi olurdu. Gram verimli değiller. Yükü geliştiriciden alıp ekran kartılarına veriyor, ekran kartları da eskisi gibi gelişmiyor.
Onun dışında iyi optimize edilmiş Bethesda oyunu kimin beklentisiydi? Bir sürü insan Morrowind'i 15-25 fps aralığında oynayıp bitirmiştir.