Hangisi?

• Oy verenlerin toplamı
    18

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Windows 11 Pro 24H2 Yapı 26120.461 (Insider Dev Channel) kullanıyorum. Sanallaştırma için VMware Workstation Pro 17.5.1 kullanmaktayım. Fakat Windows altında direkt native olarak çalışabilen Hyper-V mevcut. Diğer tarafta Linux üzerinde çalışan KVM mevcut.

Hyper-V ve KVM, Native (Bare-Metal) Hypervisor (Type 1) olarak geçerken VMware Workstation Pro, Hosted Hypervisor (Type 2) olarak geçiyor. Fakat KVM'in Hyper-V'ye göre de epey avantajları var. KVM epey fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Ayrıca KVM'de GPU Passthrough yapmak çok daha kolay.

Fakat KVM sadece Linux'a özel bir özellik olduğu için sırf KVM kullanacağım diye Linux kurmak istemiyorum. O yüzden geriye sadece VMware Workstation ve Hyper-V kalıyor.

VMware Workstation ve Hyper-V arasından hangisini önerirsiniz? Ayrıca sırf KVM için Linux kurmaya değer mi?

KVM, çok güçlü bir hipervizör. QEMU gibi güçlü bir yazılımla desteklerseniz yapabileceklerinizin sınırı yok. PCI aygıtlarını doğrudan sanal makineye atayabilir ve tam performans yararlanabilirsiniz. VMware Workstation, KVM ve Hyper-V'nin yanına bile yaklaşamaz. Eğer aradığınız CPU performansıysa sorun olmaz ama GPU performansı arıyorsanız VMware Workstation size göre değil. Ne yapmak istiyorsunuz ki sanallaştırma arayüzlerini karşılaştırıyorsunuz?

KVM, çok güçlü bir hipervizör. QEMU gibi güçlü bir yazılımla desteklerseniz yapabileceklerinizin sınırı yok. PCI aygıtlarını doğrudan sanal makineye atayabilir ve tam performans yararlanabilirsiniz.
Ama işte sırf KVM için de Linux kurmaya üşeniyorum. Disklerimde de zaten adam akıllı alan yok. O yüzden KVM'yi şu an için kenara ayırdım.

Ama işte sırf KVM için de Linux kurmaya üşeniyorum. Disklerimde de zaten adam akıllı alan yok. O yüzden KVM'yi şu an için kenara ayırdım.
Hyper-V'nin çalıştığını bildiğim çok uygulama yok. Hyper-V hangi koşullarda donanımlara erişim izni veriyor bilmiyorum. Ne için kullanacaksın ki?

Hyper-V'nin çalıştığını bildiğim çok uygulama yok. Hyper-V hangi koşullarda donanımlara erişim izni veriyor bilmiyorum. Ne için kullanacaksın ki?
Hyper-V çok umurumda değil açıkçası. Zaten VMware'in yavaş çalışmasına neden oluyor.

Zaten sanal makinede aman aman bir şey yaptığım da yok. Ağırlıklı olarak takılma amaçlı açıyorum.

O yüzden VMware ile devam ediyorum. Belki ileride KVM'yi deneyebilirim. Hatta sırf bunun için yapılmış Proxmox VE gibi işletim sistemleri var. İleride bir bakış atabilirim.