Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

shockedblackguy

Üstün
@bicy Merhaba hocam,

Diğer yazılarınızı gördüm ve benim yaşadığım soruna benzer bir sorun fakat hata kodu farklı, FC24 oynarken bir anda başlıkta yazan mavi ekran hatasını alıyorum ve sistem kendini BIOS'a atıyor. Attıktan sonra ise SSD gözükmüyor ve yeniden başlattığımda Windows'a geri dönüyorum. Tüm sürücüler ve Windows güncel.

Sistem ve Windows sürüm bilgisi:
  • Edisyon: Windows 10 Pro
  • Sürüm: 22H2
  • İS derlemesi: 19045.5011
  • Deneyim: Windows Feature Experience Pack 1000.19060.1000.0

Sistem özellikleri:
  • Ryzen 5 5600
  • Galax Dual 1-Click OC 4060Ti 8GB
  • MSI B550M-PRO-VDH
  • XPG Gammix D35 3200Mhz CL16 4x8 32GB DDR4
  • XPG Spectrix S40G 1TB
  • SanDisk SSDPlus 480GB
  • Thermalright Phantom Spirit 120SE RGB
  • MSI MAG-A550BN 550W 80+ Bronze
  • Bitfenix Nova Mesh SE.
Aynı hata 17 Eylül 2024 civarı BF1 oynarken de meydana gelmişti ve format ile çözmüştüm. Şimdi tekrar başladı. Donanım hatası olduğunu düşünmüyorum çünkü diğer oyunlarda böyle sorunlar yaşamıyorum. Sadece Black Ops 6 açılırken 1 defa mavi ekran yemeden kendi kendini kapattı ve aynı şekilde BIOS'a attıktan sonra SSD görmedi fakat sadece bir kere oldu. FC24'te ise 2 gün üst üste oluyor, yaklaşık yarım saat oynuyorum maçın ortalarında bir anda donuyor birkaç dakika bekledikten sonra mavi ekran geliyor. Mavi ekran geldikten sonra ise %0'da takılı kalıp minidump dosyası oluşturmadan BIOS'a atıyor belirttiğim gibi. Windows XPG S40G'ye kurulu.

Windows olay görüntüleyicisinde de bir sürü hata var:
'{ burada bir sürü farklı karakter yer alıyor}' kapsayıcısı için meta veri hazırlama işlemi başarısız oldu, sonuç=0x80070490. Bu sorunlar da bir şeyin işareti mi?

Ne yapmamı önerirsiniz? Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum, kafayı yemek üzereyim :/ .

1731184529035.webp

Oyun ve Win10 kurulu olan diskin değerleri bu şekilde.

Son düzenleme:
Çözüm
En büyük kanıt bilgisayarının durumu zaten. En basitinden KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR hatasının Microsoft makalesi büyük bir kanıt niteliği taşıyor.

Rich (BB code):
Cause
Frequently, you can determine the cause of the KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR bug check from the error status (parameter 2). These are NTSTATUS Values.

Some common status codes include:
  1. 0xC000009A, or STATUS_INSUFFICIENT_RESOURCES, indicates a lack of non-paged pool resources.
  2. 0xC000009C, or STATUS_DEVICE_DATA_ERROR, typically indicates bad blocks (sectors) on the hard disk.
  3. 0xC000009D, or STATUS_DEVICE_NOT_CONNECTED, indicates defective or loose cabling, termination, or that the controller doesn't see the hard disk.
  4. 0xC000016A, or STATUS_DISK_OPERATION_FAILED, indicates bad blocks (sectors) on the hard disk.
  5. 0xC0000185, or STATUS_IO_DEVICE_ERROR, indicates improper termination or defective cabling on SCSI devices or that two devices are trying to use the same IRQ.
  6. 0xC000000E, or STATUS_NO_SUCH_DEVICE, indicates a hardware failure or an incorrect drive configuration. Check your cables and check the drive with the diagnostic utility available from your drive manufacturer. If you're using older PATA (IDE) drives, this status code can indicate an incorrect master/subordinate drive configuration.
These status codes are the most common ones that have specific causes. For more information about other possible status codes that can be returned for a specific version of Windows, see the Ntstatus.h file in the Microsoft Windows Driver Kit (WDK). Another common cause of this error message is defective storage hardware or failing RAM memory. A virus infection can also cause this bug check.

Bu hatanın bugüne kadar RAM'den çıktığına nadir bir virüsten çıktığına da hiç şahit olmadım. Genelde depolama hatasının bir ürünü, Microsoft'un da belirttiği gibi.

Ek bir kanıt sunacaksan da bilgisayarına farklı bir disk tak ve bu diski çıkar. Sorunlar kesilir.
Merhaba, detaylı bilgi için sağ olun. Dump oluşmamasının nedeni direkt olarak fiziksel disk de olabiliyor. Diskin sadece 2 oyunda mavi ekran verdikten sonra ortadan kaybolması ya da spesifik olarak ortadan kaybolması donanımsal sorundan ziyade bağlantı sorunu da olabilir. Fiziksel olarak tam oturtulmayan bir disk de buna sebep olabiliyor. 0XCE hatası aynı zamanda diskin kendi içsel sorunları (Attığınız diognastic sonucu bunu eliyor) ve anakart ile alakalı da olabiliyor. Geniş bir yelpaze olduğundan dolayı kesin konuşamıyorum.

Ama öncesinde,

Mavi ekran geldikten sonra ise %0'da takılı kalıp minidump dosyası oluşturmadan
WHEA dump dosyalarının oluşturulması için sistem bunları öncelikle sanal belleğe yazar ve eğer bu yoksa veya yeterince büyük değilse döküm oluşturulmaz. Eğer sanal bellek ayarlarında bir değişiklik var ise ya da yeterli değilse buna sebep olabilir. Sanal bellek ayarlarını kontrol etmeni de önebilirim.

Lütfen "Yönetim olayları" raporunu konuya ekleyin 🙏 Nasıl yapabilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, detaylı bilgi için sağ olun. Dump oluşmamasının nedeni direkt olarak fiziksel disk de olabiliyor. Diskin sadece 2 oyunda mavi ekran verdikten sonra ortadan kaybolması ya da spesifik olarak ortadan kaybolması donanımsal sorundan ziyade bağlantı sorunu da olabilir. Fiziksel olarak tam oturtulmayan bir disk de buna sebep olabiliyor. 0XCE hatası aynı zamanda diskin kendi içsel sorunları (Attığınız diognastic sonucu bunu eliyor) ve anakart ile alakalı da olabiliyor. Geniş bir yelpaze olduğundan dolayı kesin konuşamıyorum.

Ama öncesinde,

WHEA dump dosyalarının oluşturulması için sistem bunları öncelikle sanal belleğe yazar ve eğer bu yoksa veya yeterince büyük değilse döküm oluşturulmaz. Eğer sanal bellek ayarlarında bir değişiklik var ise ya da yeterli değilse buna sebep olabilir. Sanal bellek ayarlarını kontrol etmeni de önebilirim.

Lütfen "Yönetim olayları" raporunu konuya ekleyin 🙏 Nasıl yapabilirim?
Raporları eklemeden önce bir bilgi daha vereyim, görseldeki ayarı yaptıktan sonra ve FC24 için EA üzerinden "repair" yaptığımda yaklaşık 40 dakika boyunca oyuna girip denedim ve çökme olmadı. Fakat bu sorunun çözüldüğüne işaret değil çünkü her zaman çökmüyor veya spesifik bir olay yüzünden çöküyor olabilir. Bunu da yaptığımı belirtmek istedim. Ayrıca SSD'yi sokete çıkarıp tekrar takmıştım zaten bu sorunu takmadan temassızlık vs. olmadığına emin olup. Acaba soğutucu blok yüzünden böyle bir sorun mu oluyor? İki görseli de ekliyorum (bahsettiğim ayar ve anakartın görseli). Bir de unutmadan Windows bellek tanılama testinde de sorun çıkmadı, yani RAM'lerim de sağlam.
1731237486020.webp

1731237625183.webp

Görseldeki gibi bir soğutucusu var M.2 için.

Olay görüntüleyici raporu burada hocam.

Bahsettiğin oyunların ortak özelliği EA, dolayısıyla EAC sorunu da olabilir. Ben sisteminin kaydettiği bir bugcheck göremedim, yani mavi ekran oluşturulduğuna dair bir rapor vermemiş sistem.

Rich (BB code):
Günlük Adı: System
Kaynak: volmgr
Tarih: 24.10.2024 01:25:19
Olay Kimliği: 161
Görev Kategorisi:Yok
Düzey: Hata
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı: Yok
Bilgisayar: DESKTOP-MR6V8K7
Açıklama:
Döküm dosyası oluşturması, döküm oluşturmasındaki bir hata nedeniyle başarısız oldu.

Bir dump olmadan buna bir kanı koymak çok zor olacak. Eğer korkutmayacaksa Driver Verifier'i de çalıştırmayı deneyebilirsin. WHEA her durumda donanımsal sorundan ortaya çıkmayabiliyor çünkü.

Bahsettiğin oyunların ortak özelliği EA, dolayısıyla EAC sorunu da olabilir. Ben sisteminin kaydettiği bir bugcheck göremedim, yani mavi ekran oluşturulduğuna dair bir rapor vermemiş sistem.

Rich (BB code):
Günlük Adı: System
Kaynak: volmgr
Tarih: 24.10.2024 01:25:19
Olay Kimliği: 161
Görev Kategorisi:Yok
Düzey: Hata
Anahtar sözcükler:Klasik
Kullanıcı: Yok
Bilgisayar: DESKTOP-MR6V8K7
Açıklama:
Döküm dosyası oluşturması, döküm oluşturmasındaki bir hata nedeniyle başarısız oldu.

Bir dump olmadan buna bir kanı koymak çok zor olacak. Eğer korkutmayacaksa Driver Verifier'i de çalıştırmayı deneyebilirsin. WHEA her durumda donanımsal sorundan ortaya çıkmayabiliyor çünkü.
Aşırı karışık geldi bu Driver Verifier. Başka bir yöntem veya direkt format atsam? Bir sürü bilmediğim ayar vs. var.

Tekrar baktım bu seçenekler Win11 içinmiş. Win10'da bu seçeneklere gerek var mı? Çalıştırmayı deniyorum şimdi.

Son düzenleme:
Windows 10 için de belirttiğim bir seçenek var rehberde. Zaten öncesinde format atıp aynı şeyi tekrar yaşadığın için format at demeyeceğim direkt olarak ben. Bu sistem için Windows 10 yerine Windows 11 kullanmak daha güzel bir seçenek olabilirdi sadece. Eğer kararın ciddiyse o şekilde kontrol edebilirsin sistemini.

Windows 10 için de belirttiğim bir seçenek var rehberde. Zaten öncesinde format atıp aynı şeyi tekrar yaşadığın için format at demeyeceğim direkt olarak ben. Bu sistem için Windows 10 yerine Windows 11 kullanmak daha güzel bir seçenek olabilirdi sadece. Eğer kararın ciddiyse o şekilde kontrol edebilirsin sistemini.
İşte formattan kastım Windows 10'dan temiz kurulum ile 11'e geçmek kökten. Şimdi bu yazıyı okuyup işlemleri anlamaya çalışıyorum deneyeceğim.

Siyah ekranda kaldı yeniden başlatınca, bu Driver Verifier ayarlarını yaptıktan sonra. Kapatma tuşuna basılı tutup tekrar açınca Windows geldi. Fakat ekrana tıkladığım anda dondu.

Birkaç kere aynı şekilde elle tekrar açıp kapatınca resimdeki "Kurtarma" ekranı geldi. Windows ile ilgili bir hata mı? Dediğiniz gibi Verifier'i kapatıp sistemi açtım. Dump dosyasına bakmak için bakındım ama yine Windows/Minidump'ta mı yer alıyor? Oradaysa hiçbir dosya oluşmamış.

IMG_0624.webp

Son düzenleme:
Dump dosyasına bakmak için bakındım ama yine Windows/Minidump'ta mı yer alıyor? Oradaysa hiçbir dosya oluşmamış.

Orada olması gerekiyordu. Verifier'i birkaç kere daha deneyebilirsin dump dosyası oluşana kadar çünkü yapılan testlerden geçemeyen bir sürücü var.

Ondan önce dump oluşturma ayarlarını kontrol et eğer dosya oluşturmamasına ayarlıysa sistem oluşturmaz.

1731247348399.webp

1731247381413.webp

Ayarlar bu şekilde ve yine verifier ile denedim. Geçen sefer olan her şeyin aynısı oldu. Ama klasör yine boş. 900MB yazan yerde minimumu mu 4982 ve üzeri yapmalıyım?

1731247423444.webp