@Melkor, Core screcthing göremedim hatta negative co değerleri daha da düşürebiliyorum ama sorun yaratma ihtimaline karşın azalttım.

Hocam benim 9700X de bazı voltajları değiştirdiğimde diğerlerinin değeri de değişiyor pek çözemedim onu. Mesela benim 5. çekirdek ne kadar kısarsam kısayım bir voltaj sınırının altına inmiyor. O yüzden %1 performans farkı için uğraşmayıp daha safe değerler giriyorum. En iyi 2 çekirdeğim 0 ve 1 olduğundan onları yakın voltajda bıraktım.

1784157077107.webp

Ek olarak denemek için bilgisayar yük altındayken oyun ve tüm programlar açıkken Discord'da yayın yaparken -35 denedim tüm çekirdekleri. O sırada işlemci Boost'unu da takip ettim ve hız arttı. Sorun da çıkmadı en iyi 2 çekirdekler diğer çekirdekleri kendi aralarında gruplayıp voltajları yaklaştırmak daha güvenli diye biliyorum. Uğraşmamak için burada bıraktım hatta test dahi etmedim. R23 testi yaptım baktım normalden yüksek çıktı puanım yük altında bir süre gözlemledim baktım tekleme mavi ekran yok. Problem çıkmadı henüz.

Tabii @Ayhan Dönmez hocam en iyisini bilir. Benim RAM'ler 49 dereceyi zorluyor yük altında fakat henüz hata yemedim ama yakın mıdır bilmiyorum :D

Screenshot 2026-05-29 015751.webp

@Haluk Albayrak, işlemci tarafında bir tık çelişki var aslında, en iyi çekirdekler fabrika çıkışı en iyi durumda oldukları için o ismi alıyor.

Tahmin olacak biraz ama IPC yoğunluğu daha yüksek olan çekirdekler olabilir bunlar. Yoğunluğu daha fazla olduğu için de daha az - CO vermek gerekiyor. Yani bir nevi en iyi çekirdeğin en çok çalışan ve en çok enerji çeken olmak zorunda.

Ek olarak Vdrop olayını takip ederin derim, HWinfo'daki normal çekirdek voltajı yerine anlık maks voltaj gosteren bir değer takip ediyor önceki sayfada atılan videoda.

Bende de mesela -38 yiyen Core 2 1.289V-1.305V arası zıp zıp hareket ettiği için stabilligi bozuyor. O yüzden voltajın da 1.289-1.290V gibi sabit olmasa bile çok minik miktarlarda fark olması gerekiyor. -35'e çektiğimde aynı çekirdek 1.295V'a sabitliyor kendisini.