Patch a sorunlu, 1.3.0.1 ya da 1.3.0.1b kalınabilir. Tccdl Timing'leri de geldi. 10-40-20 kullanıyorum. Faydasından çok zararı var muhtemelen, @elninolaz iletir.

Karhu ile bakılması lazım, o da yanıltıyor. Gaming zaten etkisi sıfır, bench etkiliyor.

Peki hocam havalar sıcak olduğundan dolayı gaming etkisi olmayacak şekilde neyi kısabilirim RAM ayarlarımdan. 49 dereceye kadar gördüm. RAM'lerim normalde 6000 MHz CL28 1.4v. 6000 2200 CL 28 ve geri kalan timingler sıkı kalacak şekilde çok performans kaybım olur mu? Bu şekilde yapsam kaça düşürmeliyim vddyi?

tRCDRD 36 yemiyor hocam bende bu ayarlarda nedense.

Peki hocam havalar sıcak olduğundan dolayı gaming etkisi olmayacak şekilde neyi kısabilirim RAM ayarlarımdan. 49 dereceye kadar gördüm. RAM'lerim normalde 6000 MHz CL28 1.4v. 6000 2200 CL 28 ve geri kalan timingler sıkı kalacak şekilde çok performans kaybım olur mu? Bu şekilde yapsam kaça düşürmeliyim vddyi?

Hava sıcak olsun, sorun olmaz. Ben 1.77'deyim, dün 24 saat test ettim, hata vermedi. Zararı yok Hynix'te. Gaming faydası evet sınırlı ama ben olsam 6400 C26-36-36-36 stabil edip kullanırım. Daha da uğraşmazdım. 6000 C26-36-36 ile faydasını çok göremezsin ama FCLK 2200 falan çekmek gerekebilir. O da yazın problem çıkarttığı oluyor.

Hava sıcak olsun, sorun olmaz. Ben 1.77'deyim, dün 24 saat test ettim, hata vermedi. Zararı yok Hynix'te. Gaming faydası evet sınırlı ama ben olsam 6400 C26-36-36-36 stabil edip kullanırım. Daha da uğraşmazdım. 6000 C26-36-36 ile faydasını çok göremezsin ama FCLK 2200 falan çekmek gerekebilir. O da yazın problem çıkarttığı oluyor.
Anladım hocam, çok teşekkürler. Sürekli BIOS sıfırlamam gerektiğinden biraz canımı sıkmaya başladı. Üşenmezsem dediğiniz gibi yapacağım. Peki ya TRP + TRAS = TRC olayı önceden yoktu, neden değiştirdiniz? Gerekli mi?

@Haluk Albayrak, çekirdekler Vdrop olmaya başladığı zaman durup bir önceki voltaja dönmemizi tavsiye ederim. V drop olması %1'i değil %5'i hatta Bsod cagirmaya dahi gidebiliyor.

Bu arada anakart modelin neydi? Bir arkadaşımda B650M-R ile de sorunsuz yaptık ama VRM soğutucusu olmasını tavsiye ederim.

Anladım hocam, çok teşekkürler. Sürekli BIOS sıfırlamam gerektiğinden biraz canımı sıkmaya başladı. Üşenmezsem dediğiniz gibi yapacağım. Peki ya TRP + TRAS = TRC olayı önceden yoktu, neden değiştirdiniz? Gerekli mi?

Attığım gibi denenebilir, sorun yok. tRAS 34 ve altı problem bir tık. 36 bende sorun yapmadı, çoğu kişide de öyle. Dual Rank ve M-Die bozabiliyor. Bu yeni çıkan ULL kitlerde tRAS 32 bırakmışlar. Millet oyun oynayamayacak drop yemekten muhtemelen, forumlara konu açılır yakında.

Attığım gibi denenebilir, sorun yok. Tras 34 ve altı problem bir tık. 36 bende sorun yapmadı, çoğu kişide de öyle. Dual rank ve m-die bozabiliyor. Bu yeni çıkan ull kitlerde tras 32 bırakmışlar. Millet oyun oynayamayacak drop yemekten muhtemelen, forumlara konu açılır yakında.

tRC 36 yapma nedeniniz nedir hocam performans farkı yapmayıp stabilliği mi bozuyor?

@Haluk Albayrak, çekirdekler vdrop olmaya başladığı zaman durup bir önceki voltaja dönmemizi tavsiye ederim. V drop olması %1'i değil %5'i hatta BSoD cagirmaya dahi gidebiliyor.

Bu arada anakart modelin neydi? Bir arkadaşımda B650M-R ile de sorunsuz yaptık ama VRM soğutucusu olmasını tavsiye ederim.

Bendeki anakart B650M e TUF gaming. Özellikler VRM soğutmasının çok iyi olması için TUF tercih ettim. M r alıp iade ettim hatta.

Pardon yanlış okumuşum tRP demek istedim. CL değerinden 4 yukarıda olması daha iyi değil miydi öyle biliyordum ben.

Hayır, zorunda değil. tCL+4 tercih edilebilir ama böyle bir şart yok. tCL 28 iken tRP 30 kalabilir mesela ya da tRCD=tRP bırakırsan zaten tCL+4 olamaz. AM5 çok kurallara uyulan bir platform değil, faydası da yok.

ULL kitlerde mesela 6000 CL26-36-36-32 binlenmiş. tRAS 32 sorun çıkartacak.

Hayır, zorunda değil. TCL+4 tercih edilebilir ama böyle bir şart yok. TCL 28 iken tRP 30 kalabilir mesela ya da tRCD = tRP bırakırsan zaten TCL+4 olamaz. AM5 çok kurallara uyulan bir platform değil, faydası da yok.

Ull kitlerde mesela 6000 CL26-36-36-32 binlenmiş. Tras 32 sorun çıkartacak.

Anladım peki genel bir performans farkı olur mu bana attığınız ayarlarda.