Makaleler
104
Yer
İstanbul
O tarihte gözlüklerde böyle mavi yansıma yapacak kaplama olmaması lazım yanlışım yoksa. Bu, UV filtresi mi nedir bilmiyorum ama bu yansıma modern gözlüklerde olan bir şey. O dönem henüz icat olunmamış olmalı. Siz de fikir beyan eder misiniz?

1723476360898.webp

Şuradan itibaten:

Filmin çekildiği zamanı düşündüm dedim ki bu dönemlerde tabii ki vardı kamera var 1080p film çekiyorlar gözlük çeşidi mi olmayacak. Red Dead Redemption çağında yıl nereye denk geliyor bilmiyorum ama UV kesici gözlük ilk 1900'ün başında yayılmış. Bu şekil mavi parlayan bir şey değil sarı renkli cam var. Fotoğraf bulamadım.

Hocam ne yalan söyleyeyim yansımayı ben fark edemedim. Yine de, eskiden gözlük kullanan birisi olarak bildiklerimi paylaşayım.

İlk gözlüğümü almaya gittiğimde kitap okuyanlara farklı filtreli, monitöre bakanlara farklı filtreli gözlükler verildiğini söylemişlerdi.

Ben monitöre çok baktığım için mavi filtreyi seçtim. Fakat gözlükten hiçbir zaman mavi yansıma çıkmıyordu. Tam olarak aşağıdaki görseldeki gibiydi. Görselin kaynağı burası. Gözlük kaplamaları hakkında tüm bilgileri veriyor, okuyabilirsin.

tPrcnT3ZBj.webp

Eskiden yeşil yansıma olayını araştırırken denk gelmiştim, ekstradan bu aklıma geldi. Antireflesiz camlar eskiden kullanılıyorken antirefleli camlar günümüzde kullanılıyormuş. Eğer gördüğün yansıma soldaki gibiyse hatalıdan ziyade doğru gözlük kullanılmış olmalı hocam.

antirefle.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
O halde filmdeki yansıma doğru olmalı. Bu kadar çok düşündüklerini sanmıyorum ama ya.

Ne zaman icat edilmiş bu kapama? 1880'lerde mi?
Hocam kesin bir bilgim yok ama 1880'lerde icat edilmediği kesin. Her kaynak ayrı bir şey söylediği için GPT'ledim. Verdiği sonuç aşağıdaki gibi.
  • 1930'lar: Optik kaplama teknolojisi üzerinde ilk çalışmalar başlamış, cam yüzeylerdeki yansımayı azaltma amacı güdülmüştür. Bu dönemde, çeşitli kaplama teknikleri ve malzemeleri denenmiştir.
  • 1950'ler: Antirefleli kaplamalar için önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle bu dönemde, optik kaplama teknolojisindeki ilerlemeler, cam ve lenslerde yansımanın azaltılması için etkili yöntemlerin uygulanmasına olanak sağlamıştır.
  • 1960'lar: Antirefleli kaplamaların ticari olarak yaygın kullanımı başlamıştır. Bu dönemde, optik cihazlar, gözlük camları ve fotoğraf makinesi lenslerinde antirefleli kaplamalar daha geniş bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Bu arada sahneyi göz ucuyla hızlıca bir izledim. Bu içtiği şey viskiyse ufak bir hata yapmışlar mesela. Fena köpürüyor.