Makaleler
5
Yer
Winterfell
Türkiye'de birçok çeviri grubu ve bireysel yama yapan kişi olmasına rağmen, “nasıl yapılır?”, “dil dosyası nasıl bulunur?” gibi konuları detaylı şekilde açıklayan kapsamlı bir kaynak göremedim. Varsa bile ya çok eski tarihlere ait ya da yeterli bilgi içermiyorlar. Bu işin içinde birçok parametre olmasına rağmen, bugüne kadar onlarca yama yapıldı. Buna rağmen hâlâ neden böyle detaylı bir rehberin bulunmadığını merak ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Herkesin öğrenmesinin istenmemesi belki bir gün bizi görürler veya çevirimizi kullanırlar diye telif para alırız düşünceleri sebebi bu.

Konuyu yanlış okumuşum. Çok basit rakip istemiyorlar, çoğu bunu ileride bir iş olarak görüyor. Rehber yapmak isteyenler de eriniyor olabilir.

Son düzenleme:
Yavaş yavaş rehber yapmaya başlayacağım. Yakında yakuzalar için rehber hazırlıyacağım. Cidden hiç rehber yapan yok ben de rahatsızım açıkçası.

Basit çünkü çoğu zaman rehbere gerek yok.

Sadece Xbox uygulaması için var. Onun da bir sürü yöntemini çeken bir kanal vardı. Ama Xbox uygulamasında 100 oyun varsa 3-5 tanesinin dosyasını değiştirebildiğin için bir işe yaramıyor. Microsoft sağ olsun kafaları basmadığı için, dosyaları koruyunca korsanı engelleyebileceklerini sanıyorlar.
Öyle bir şey yok artık, xbox kısmında da yama yapabiliyorsun. Sadece exe şifreli olduğu için, exe'nin değişmesi gereken oyunlar da sorun oluyor bir de yakuza 0 gibi bazı oyunlarda dosyalar farklı. Ona uyumlu yapmak gerekiyor.

Piyasada yama yapan pek kalmadı yapmak isteyen de nadir.
Yama yapan bilgi paylaşmak istemiyor rakip istemediği için, gelsinler benim çeviri ekibimde çeviri yapsınlar kafasındalar.
Sonuç olarak yapacak olan kişi yapamıyor, yapan kişilerde çoğu artık yapmak istemiyor.

Kaliteli yapanlar da az bir kitle olduğu için, çeviriyi bitirmeleri çok uzun sürüyor.
Millet translate çöp yamalara bel bağlamak zorunda kalıyor, oynuyor. Kimsenin umrunda değil kalite, fakat benim umrumda.

Piyasada yama yapan pek kalmadı yapmak isteyen de nadir.
Yama yapan bilgi paylaşmak istemiyor rakip istemediği için, gelsinler benim çeviri ekibimde çeviri yapsınlar kafasındalar.
Sonuç olarak yapacak olan kişi yapamıyor, yapan kişilerde çoğu artık yapmak istemiyor.

Kaliteli yapanlar da az bir kitle olduğu için, çeviriyi bitirmeleri çok uzun sürüyor.
Millet translate çöp yamalara bel bağlamak zorunda kalıyor, oynuyor. Kimsenin umurunda değil kalite, fakat benim umurumda.

Translate çeviri yapmak yerine nasıl yaptığını ve hangi yöntemleri kullandığını insanlara anlatsalar, oyunu sevenler tarafından özenli yamalar yapılır. Eriniyorlarsa erinmeyen insanlar devam edebilir bu yöntemle, bencilliğe gerek yok; ha tool veya uygulama için para ödüyorsa bile satışını da yapabilir, çözüm isteyen çözüm çok.

Translate çeviri yapmak yerine nasıl yaptığını ve hangi yöntemleri kullandığını insanlara anlatsalar, oyunu sevenler tarafından özenli yamalar yapılır. Eriniyorlarsa erinmeyen insanlar devam edebilir bu yöntemle, bencilliğe gerek yok; ha tool veya uygulama için para ödüyorsa bile satışını da yapabilir, çözüm isteyen çözüm çok.

Doğru, dediğiniz benim de dediğim kapıya çıkıyor. Ayrıca belirteyim, hakkıyla, el emeğiyle çevirenler herhangi bir destek görmediği için çeviri yapmıyor.

Watch Dogs 1/2 oyununa Türkçe yama bulamıyordum. Geçen ay internetten tekrar bakmak istedim. Forumun birinde tool kavgası yapılıyordu. "Sen benim yamamı çaldın! Hadi ya sen kimsin ki? Kardeşim bu yamayı B kişisi yaptı." gibi saçma sapan yorumlar okudum.

Yani biraz gereksiz tartışmalar var gibi. Bence oyun firmalarının direkt kendisine baskı kurmalıyız ki oyunların orijinalinde Türkçe yama olsun.

Detroit: Became Human ve Beyond: Two Souls oynadım. İki oyun güzeldi. Detroit zaten oyun değil sanat eseri. Ama aynı firmaya ait olan bir oyunu daha (ismi aklıma gelmedi) oynamadım. Çünkü bu yazdığım iki oyunun orijinalinde Türkçe varken aklıma ismi bile gelmeyen oyunda Türkçe desteği yok. İngilizce oynamak da istemedim.

Türkçe dil yamaları konusunda sıkıntı olduğu belli. Ama bunun en güzel çözümü artık firmalara oyuncular olarak baskı yapmak olacaktır.

Ne dosyayı nereye atacağız derdi olur ne de yama bulmak zorunda kalırız.