burakweb

Çalışkan
Merhaba, daha önce de buna benzer bir soru sormuştum sizlere ama içim rahat etmedi. 16 yaşındayım ve temel Python bilgim var. Şimdi de Web Geliştirme (HTML, CSS, JavaScript, React, Bootstrap) kursunu satın almıştım. HTML ve CSS ile basit siteler yapabiliyorum ama henüz JavaScript kursuna başlamadım ve sürekli erteliyorum. Hedefim 15 tatilde en azından JavaScript temellerini öğrenmekti ama son zamanlarda iyice artan yapay zeka haberleri canımı sıkıyor ve yazılıma olan hevesimi çok kırıyor. Özellikle Node.js kurucusunun yaptığı "Artık yazılımcılar kod yazmayacak ve yapay zeka 1 yıl içerisinde bir yazılımcının yapabildiği her şeyi yapabilecek!" açıklaması verilere bakarsak zaten son zamanlarda yazılımcı işe alımları inanılmaz düştü. Çok boşluktayım. Yazılımdan başka bir iş yapmak beni mutlu etmez. Lütfen biri bu konu hakkında mantıklı bir şey söyler ve içimi rahatlatırsa çok sevinirim.

Eskiden 1800 yıllarda sanayi devrimi oldu ve bazıları işssiz kaldı ama yeni iş olanakları doğdu mühendislik lojistik şimdi ise yapay zeka çıktı ama sen bunu fırsata çevirebilirsin yani yapay zeka öğrenebilirsin ya da onun mühendislik bölümünü okuyabilirsin.

"Artık yazılımcılar kod yazmayacak ve yapay zeka 1 yıl içerisinde bir yazılımcının yapabildiği her şeyi yapabilecek!"
1 sene sonra aynı kişi acaba ne diyecek? Bunlar yatırımcı çekmek için yapılan güzellemeler. Evet yapay zeka bir şeyleri değiştirecek ama mimariyi her zaman insan yapacak. Sonuçta bu yapay zekalar cevabı kelimeleri tahmin ederek veriyor.

IT alanında her şeyden bir şeyler bilmek seni işsiz bırakır önemli olan T modeli şeklinde önce dikey bir alanda uzmanlaşmak sonra yan alanlarda başka şeyler öğrenmek seni daha tercih edilebilir yapar. Yapay zeka junior seviyede birisinin yaptığı şeyleri yapabilicek düzeyde ama mid ve senior seviyede hala yetişmiş personele ihtiyaç vardır. Gelecekte de olacak. Hiç bir firma bütün sistemini yapay zekaya bırakmayacak/bırakamaz. O yüzden hedef odaklı dikey uzmanlık elde etmekte fayda var. Bu da senin yazılımda neye ilgi duyduğun ile alakalı.

Lisede olduğun için önce iyi bir üniversite kazanmaya bak. Her şeyi yeri ve zamanında doğru yaparak elde edersin. Üniversitede iken de sektörde akranlarından daha çok staj/gönüllü çalışarak deneyim elde ederek fark koyarsın. Ama önce iyi bir üniversite için derslerine çalış.