Ratchet

Yetkin
Yazılım öğrenmek istiyorum ama daha önce çok az deneyim etme şansım vardı. Mantığını anlamam zor olur mu? Bana en çok korkunç gelen kısım bu yani. Mantığını anlayamazsam pratik yapamam. Pratik yapamazsam asla öğrenemem (ki öğrenmeyi de gerçekten istiyorum) deneyimi olanlar var mı bu konu hakkında? Yardımcı olurlarsa müteşekkir olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mantığını anlamak için pratik yapmanız gerekiyor. Aynı herhangi bir şeyi öğrenmeniz için gerektiği gibi. Üzerine ne kadar çok zaman harcar, araştırır ve pratik yaparsanız o kadar anlar ve akıcı hâle gelirsiniz. Sizin kafanızın nasıl çalıştığını biz bilemeyiz. Hangi diller hangi alanlarda kullanılır araştırın. Çalışmak istediğiniz alanda gelecek vaad eden bir dil bulduktan sonra onu öğrenmeye başlayın. İki hafta sonra sıkılıp bıraktıysanız sizlik bir şey değilmiş demek ki.

Ve en önemlisi İngilizce bilmiyorsanız öğrenin. Türkçe kaynaklardan programlama öğrenmeyi önermiyorum.

Mantığını anlamak için pratik yapmanız gerekiyor. Aynı herhangi bir şeyi öğrenmeniz için gerektiği gibi. Üzerine ne kadar çok zaman harcar, araştırır ve pratik yaparsanız o kadar anlar ve akıcı hâle gelirsiniz. Sizin kafanızın nasıl çalıştığını biz bilemeyiz. Hangi diller hangi alanlarda kullanılır araştırın. Çalışmak istediğiniz alanda gelecek vaad eden bir dil bulduktan sonra onu öğrenmeye başlayın. İki hafta sonra sıkılıp bıraktıysanız sizlik bir şey değilmiş demek ki.

Ve en önemlisi İngilizce bilmiyorsanız öğrenin. Türkçe kaynaklardan programlama öğrenmeyi önermiyorum.
Çünkü Türkçe kaynakda adam 10dk da anlatıyor kısacık şeyi "Arkadaş hoşgeldiniz like atın abone olun evet şimdi programı açıyoruz" felan aşırı sıkıcı ve uzun yabancilar ise 10dk lik içeriği cidden 30 saniyede yapabiliyorlar. Ondan yabancı kaynak.

Yazılım öğrenmek istiyorum ama daha önce çok az deneyim etme şansım vardı. Mantığını anlamam zor olur mu? Bana en çok korkunç gelen kısım bu yani. Mantığını anlayamazsam pratik yapamam. Pratik yapamazsam asla öğrenemem (ki öğrenmeyi de gerçekten istiyorum) deneyimi olanlar var mı bu konu hakkında? Yardımcı olurlarsa müteşekkir olurum.
Eğer ilgim varsa çabuk öğrenirsin aynı youtube veya premiere pro after effects gibi hemen para kazanayım mantığıyla ilerlersen batarsın kısa vadede. İlgin* ve seni o işe bağlayacak sebeplerin varsa ögrenme işi basit olur.

Mantığını anlamak için pratik yapmanız gerekiyor. Aynı herhangi bir şeyi öğrenmeniz için gerektiği gibi. Üzerine ne kadar çok zaman harcar, araştırır ve pratik yaparsanız o kadar anlar ve akıcı hâle gelirsiniz. Sizin kafanızın nasıl çalıştığını biz bilemeyiz. Hangi diller hangi alanlarda kullanılır araştırın. Çalışmak istediğiniz alanda gelecek vaat eden bir dil bulduktan sonra onu öğrenmeye başlayın. İki hafta sonra sıkılıp bıraktıysanız sizlik bir şey değilmiş demek ki.

Çünkü Türkçe kaynakda adam 10dk da anlatıyor kısacık şeyi "arkadaş hoş geldiniz like atın abone olun evet şimdi programı açıyoruz" falan aşırı sıkıcı ve uzun yabancilar ise 10dakikalık içeriği cidden 30 saniyede yapabiliyorlar. Ondan yabancı kaynak.

Aslında kaç defa başarısız olmuştum. Blueprint'e bayağı vakit vermeme rağmen en sonunda bir şey yapamıyordum. Belkide pratik yapmadığım için bilmiyorum. Ama bir taraftan da pes etmek de istemiyorum. Unity için.

Eğer ilgim varsa çabuk öğrenirsin aynı youtube veya premiere pro after effects gibi hemen para kazanayım mantığıyla ilerlersen batarsın kısa vadede. İlgin* ve seni o işe bağlayacak sebeplerin varsa ögrenme işi basit olur.
Var ama zekam yeter mi o konuda şüpheliyim:D

Aslında kaç defa başarısız olmuştum. Blueprint'e bayağı vakit vermeme rağmen en sonunda bir şey yapamıyordum. Belkide pratik yapmadığım için bilmiyorum. Ama bir taraftan da pes etmek de istemiyorum. Unity için.

Var ama zekam yeter mi o konuda şüpheliyim:D
Yazılım çok geniş bir konu. Ben html css ve javascript öğrenmeyi denedim biraz biraz biliyorum pyhton da güzeldir. Kütüphaneler var mesela ateşi yeniden icat etmeyip önceden yapandan alıyorsunuz.

Çünkü Türkçe kaynakda adam 10dk da anlatıyor kısacık şeyi "Arkadaş hoşgeldiniz like atın abone olun evet şimdi programı açıyoruz" felan aşırı sıkıcı ve uzun yabancilar ise 10dk lik içeriği cidden 30 saniyede yapabiliyorlar. Ondan yabancı kaynak.
Onun dışında yabancı kaynak ile İngilizce kaynak arasında fark var. Ben yabancı kaynak derken Portekizce biliyorsanız o da olur anlamında demiyorum. Programlamanın dili İngilizce olduğundan Türkçe kaynak kullanmayın diyorum. Bir sorunun var Google'a yazıyorsun. Türkçe aratırsan 100 sonuç çıkar 1'i sana lazım cevaptır. İngilizce aratırsan 100.000 sonuç çıkar 5000'i senin aradığın cevaptır. Ayrıca Türkçe'de pek çok terim eksik. Bir şeyleri Türkçe aratmak aklımdan bile geçmiyor. Yerel bir yazılım/teknolojiyle uğraşıyorsam ve Türkçe aratmam gerekiyorsa cümlenin yarısı zaten İngilizce terimlerle dolu oluyor. Bunun yanında genel olarak programlama dillerinin yapısı (syntaxi) İngilizce dil yapısıyla benzer. Bu da yazılan şeyi kavrama konusunda yardımcı oluyor.

Bunun sebebi çok hızlı çok kompleks bir yapıya girmiş olmanız. Oyun motorları basit şeyler değiller. Fizik, geometri, algoritma, dizayn ve daha pek çok alanın birleşimi ile bir ürün ortaya koymanız gerekiyor. Ve Blueprint gibi sistemler kodlarla yapabileceğinize göre daha az bir arayüz sunarlar. Ayrıca algoritma yaratmakla ilgili tecrübesi olmayan kişi onu kavramadan ne kod yazabilir ne blueprint kullanabilir. Bu yüzden önce tercih ettiğin bir dilde (Python gibi basit bir dil kullanmak zorunda değilsin, hatta dayanabileceksen zor bir dille başlamak ileride çok daha rahat ettirir) küçük projeler yapmak, ve bunu uzun bir süre boyunca yapmak lazım. Daha sonrasında kompleks yazılımlar yazabilir hâle geliyorsun.

Onun dışında yabancı kaynak ile İngilizce kaynak arasında fark var. Ben yabancı kaynak derken portekizce biliyorsanız o da olur anlamında demiyorum. Programlamanın dili İngilizce olduğundan Türkçe kaynak kullanmayın diyorum. Bir sorunun var Google'a yazıyorsun. Türkçe aratırsan 100 sonuç çıkar 1'i sana lazım cevaptır. İngilizce aratırsan 100.000 sonuç çıkar 5000'i senin aradığın cevaptır. Ayrıca Türkçede pek çok terim eksik. Bir şeyleri Türkçe aratmak aklımdan bile geçmiyor. Yerel bir yazılım/teknolojiyle uğraşıyorsam ve Türkçe aratmam gerekiyorsa cümlenin yarısı zaten İngilizce terimlerle dolu oluyor. Bunun yanında genel olarak programlama dillerinin yapısı (syntaxi) İngilizce dil yapısıyla benzer. Bu da yazılan şeyi kavrama konusunda yardımcı oluyor.

Bunun sebebi çok hızlı çok kompleks bir yapıya girmiş olmanız. Oyun motorları basit şeyler değiller. Fizik, geometri, algoritma, dizayn ve daha pek çok alanın birleşimi ile bir ürün ortaya koymanız gerekiyor. Ve Blueprint gibi sistemler kodlarla yapabileceğinize göre daha az bir arayüz sunarlar. Ayrıca algoritma yaratmakla ilgili tecrübesi olmayan kişi onu kavramadan ne kod yazabilir ne Blueprint kullanabilir. Bu yüzden önce tercih ettiğin bir dilde (Python gibi basit bir dil kullanmak zorunda değilsin, hatta dayanabileceksen zor bir dille başlamak ileride çok daha rahat ettirir) küçük projeler yapmak, ve bunu uzun bir süre boyunca yapmak lazım. Daha sonrasında kompleks yazılımlar yazabilir hâle geliyorsun.

Amacım C# öğrenmek zaten. Ama garip olan şey şu kodu doğru yazmama rağmen hata alıyorum. İndirdiğim şeyler falan güncel olmasına rağmen. Adamın yaptığı her şeyi yapmama rağmen gene hata alıyorum. Hiçbir zaman anlamadım. Böyle olunca da sinirleniyor insan.