Yazılımda gerçekten para var mıdır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 16109
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 22
  • Görüntüleme Görüntüleme 320
Aile evinde yaşıyorsan asgari ücret de yeter. Yani senin bir miktar belirlemen lazım. Evet soruna gelecek olursak yazılımda iyi para var. Tahmin edemeyeceğin kadar iyi para.
Hocam var ama tekelcilik dönüyor olabilir biraz mobilde. Çünkü milyonlarca uygulama var milyonda 10'u, 20'si telefonlarımızda oluyor. Bu kısmı aşamadığım için hala buradayım. Mesela Apple kendi servis uygulamarından 100 milyar kazanmış.

O 10-20 uygulamayı geliştirenlerin şirketinde çalışabileceğimi düşünmüyorum yani. Ondan fikirleriniz alayım dedim. Çünkü yanlış düşündüğüm aşikar.

Arkadaşlar bugünlerde mobil sektörün hali bence kötü. Ben de mobil geliştirici olmak isterim ama buradaki paraları büyük şirketler yedirmiyor galiba. Apple mesela yüz milyar dolar kazanmış Apple servislerinden. Açıkçası Apple'da çalışacak, Google'da çalışacak kadarı bırakın Türkiye'de normal bir şirkette bile çalışmakta bile zorluk çekebilirim.

Şimdi diyelim mobil uygulama yapacağız ama bir sürü uygulama var piyasada. Belki milyona yakın var. Mobil oyunda da aşağı yukarı bu yönde. Bu kadar çok uygulama ve oyun olmasına rağmen bunların belki milyonda 10, 20 tanesini yüklüyorlar. Ondan mobil uygulama geliştiricisi olmaktan çekiniyorum.

Sizce ben çok karamsar mı bakıyorum? Çok yanlış mı düşünüyorum? Bana yardımcı olursanız bu konuda sevinirim.
Herkes yazılıma yönelmiş durumda. Bir farklılığınız olsun ki iyi para kazanasınız. Gençlerin yarısının yazılım dediği dönemde yazılıma girmek riskli bence.

Herkes yazılıma yönelmiş durumda. Bir farklılığınız olsun ki iyi para kazanasınız. Gençlerin yarısının yazılım dediği dönemde yazılıma girmek riskli bence.
Ben de bu yönde düşünüyorum. Rekabet çok ama iş fırsatları da çok az. Bir de Chat GPT falan var. Artık daha vasıflı bireyler olmamız lazım sanki.

GitHub Copilot ve ChatGPT gibi seylerin cok yayginlastigi bu donemlerde, yazilim sektorune parasi icin girmemelisiniz diye dusunenlerdenim. Projeleriniz tutku projeleri olmali, para sagma projeleri degil. Insanlarin cidden sevecegi projeler tutku projeleri olur zaten. Tabii kariyerinizde sevmeyerek yapacaginiz yan projeler de illaki olacaktir, onlar harici.

Yazilim sektorunde sadece maddi kaygilarla baslayip iyi biten hicbir proje gormedim. Ozellikle oyun programlama sektorunde iyi bitenini hic gormedim. ''Para sagma makinesi kafasiyla mobil oyunlar yapan biri'' olarak anilmak isteyeceginizi de pek sanmiyorum acikcasi. Bu sektore zaten -para disinda- kesin bir hedef olusturmadan girmemelisiniz, ogreneceginiz dilleri bile bu belirliyor zira.

İşinizde başarılı olmak istiyorsanız,özel olmak istiyorsanız diğer kişilerde olmayan bazı şeylerin sizde olması gerekiyor. Bu da çok çalışmaktan ya da gerçekten zeki & yaratıcı olmaktan geçiyor.

İşinizde başarılı olmak istiyorsanız,özel olmak istiyorsanız diğer kişilerde olmayan bazı şeylerin sizde olması gerekiyor. Bu da çok çalışmaktan ya da gerçekten zeki & yaratıcı olmaktan geçiyor.
Hocam ben de 3 özellikte yok gibi sadece para kazanacak kadar öğrenmek isterim ama zor tabii.

Hocam ben de 3 özellikte yok gibi sadece para kazanacak kadar öğrenmek isterim ama zor tabii.
Hocam, "sadece para kazanacak kadar öğrenmek isterim" olayı çok zor. Bir kere, ana motivasyonunuz para olduğu için sürekli para bekleyeceksiniz. Yazılım genellikle hemen para kazandırmaz, bu yüzden motivasyonunuz zamanla kırılacaktır vesaire. Eğer cidden güzel bir motivasyonunuz olursa ve disiplin geliştirirseniz çok başarılı olabilirsiniz.

İyi üniversitede okursan önün açık olur. Belki 30 yılda ulaşabileceğin yere 5 10 yıl arasında ulaşırsın. Her mesleğin başlangıcı zordur tıp harici.
Üniversite ne alaka hocam? Kişinin kendini geliştirmesi önemli değil mi yazılım bölümünde? Adam ODTU gitmiş ama normal derste öğretilenleri biliyor sadece. Başkası gitmiş Başkent Üniye ama çeşit çeşit dil ve yeterli düzeyde biliyor. İşe alırken ODTU okuyan mı girer?

Konuna gelirsek: Yazılımın çok yönü var. Web tasarımcısı olup Web bile tasarlarsın. Yapay zekadan yapmak filan kısıtlı. 500 kere anlatıyorsun anca anlıyor. Geçen gün Responsive+ Hamburger menülü Web tasarlamasını istedim başaramadı.

Üniversite ne alaka hocam? Kişinin kendini geliştirmesi önemli değil mi yazılım bölümünde? Adam ODTÜ gitmiş ama normal derste öğretilenleri biliyor sadece. Başkası gitmiş başkent üniversiteye ama çeşit çeşit dil ve yeterli düzeyde biliyor. İşe alırken ODTÜ okuyan mı girer?

Konuna gelirsek: Yazılımın çok yönü var. Web tasarımcısı olup web bile tasarlarsın. Yapay zekadan yapmak filan kısıtlı. 500 kere anlatıyorsun anca anlıyor. Geçen gün responsive+ hamburger menülü web tasarlamasını istedim başaramadı.

Kaliteli üniversite senin iş bulmanda yardımcı olur. Yoksa zaten olay kendini geliştirmekte bitiyor. Mesela bahçeşehir ile kültür üniversitesinin sunduğu imkan aynı mı?

Arkadaşlar bugünlerde mobil sektörün hali bence kötü. Ben de mobil geliştirici olmak isterim ama buradaki paraları büyük şirketler yedirmiyor galiba. Apple mesela yüz milyar dolar kazanmış Apple servislerinden. Açıkçası Apple'da çalışacak, Google'da çalışacak kadarı bırakın Türkiye'de normal bir şirkette bile çalışmakta bile zorluk çekebilirim.

Şimdi diyelim mobil uygulama yapacağız ama bir sürü uygulama var piyasada. Belki milyona yakın var. Mobil oyunda da aşağı yukarı bu yönde. Bu kadar çok uygulama ve oyun olmasına rağmen bunların belki milyonda 10, 20 tanesini yüklüyorlar. Ondan mobil uygulama geliştiricisi olmaktan çekiniyorum.

Sizce ben çok karamsar mı bakıyorum? Çok yanlış mı düşünüyorum? Bana yardımcı olursanız bu konuda sevinirim.
Yok karamsar bakmiyorsun bir suredir butun mobil oyun gelistiricileri batiyor Google'in politika degisiklikleri yuzuden. Yani para orda seni beklemiyor, haberin olsun.

Geri
Yukarı Alt