Damocles

Gelişen
Merhaba,

Yaklaşık 1 ay önce yeni bir bilgisayar topladım. PC ilk günden beri günde en az 2-3 kere restart atmakta. Çoğunlukla oyundayken oluyor fakat boştayken de birkaç kere yapmışlığı oldu. İş ve başka sebeplerden ötürü vakit ayırıp garantiye gönderemedim. Önce neyin buna sebep olduğunu bulmak istiyorum. Sürücüler ve diğer her şey güncel. Programlar aracılığıyla RAM ve SSD tarattım. Herhangi bir sorun görünmüyor. Sebebini bulmama yardım edebilir misiniz? Bileşenlere zarar vermesinden korkuyorum.

Dediğiniz testi yaptım ve herhangi bir sorun oluşmadı. Sıcaklık değerleri de normal seviyede.
Testte sorun olmadığına göre, donanımsal değil de yazılımsal olabilir mi? Düşünelim...

İşlemci termal macununu iyi sürmemiş olabilirsiniz, ısı nedeniyle kapanıyor olabilir. Sisteminizde iki ram varsa birini çıkartıp iki farklı slotta bir süre deneyin. Tam sistem özelliklerini yazarsanız daha iyi olacaktır.
Belleğin EXPO ayarını kapatıp test edebilirsiniz bir de BIOS güncellemesi ile deneyin.
OCCT ile stabilite testine bir vakit ayırabilirsiniz. Sorun yeterli besleme olmaması olabilir.

@Damocles hocam bunları yaptınız mı?

Testte sorun olmadığına göre, donanımsal değil de yazılımsal olabilir mi? Düşünelim...

@Damocles hocam bunları yaptınız mı?

Evet hepsini daha önceden denedim fakat nafile. Sorunu daha önce araştırdığımda yabancı forumlarda temp ve dump dosyalarından donanım sorunu olup olmadığına bakmayı öneriyorlardı ama maalesef ben bir şey anlayamadım. Bayağı bir kişi sorunun RAM kaynaklı olabileceğine değinmiş. Rapor dosyalarından bunu nasıl anlarız?

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncellemeyi deneyin. Bu da olmazsa yazılımsaldır. Virüs taraması yapın.

Hocam RAM slotu değiştirmeyi hiç denememiştim, az önce denedikten sonra PC şu anda siyah ekranda kalıyor ve DRAM ışığı yanıyor. DDR5 RAM'i slota ters takmak mümkün değil diye biliyorum. Bir hata mı yaptım acaba?

Çıkarıp tekrar takın. RAM uçlarını silgiyle sil. 1 tane kullanıyorsan RAM'i 2. slota tak. Yine siyah ekranda kalırsa BIOS pilini çıkartıp 5 dakika bekle. Sonra aç. Şu an ne yaptın?

Son düzenleme:
Yaptım olmadı, bios pilini de çıkartıp taktım yine de açılmıyor.
1767703290929.webp

@Damocles Kartında şu işaretlediğim kısımda CLR_CMOS pinleri mevcut. Bu 2 pine arasına 15 sn yıldız tornavida dokun. Fişten çekili olsun. Bir de ilk slota tak RAM'i, A1 slotunda olsun. Bu şekilde boot etmesi lazım. A620 ve 6000 CL38 Micron var sende. Sorun yaşaman çok normal. AM5'te minimum B650M-R + 6000 CL30 1x16 Patriot alman lazım. Altı her daim sorun yaratmaya meyilli.

@Damocles Kartın Rev. kaç bilmiyorum. Gigabyte'da bir de böyle saçmalıklar var. Ona göre BIOS update yaparsın son sürüme. Sistem açacaktır Clear CMOS işleminden sonra. RAM'in oturduğundan emin ol yine de, çift taraflı tırnak varsa çıt sesi duyman lazım.

Önerileriniz için çok teşekkür ederim deneyip geri dönüş sağlayacağım.

Eki Görüntüle 216301

@Damocles Kartında şu işaretlediğim kısımda CLR_CMOS pinleri mevcut. Bu 2 pine arasına 15 sn yıldız tornavida dokun. Fişten çekili olsun. Bir de ilk slota tak RAM'i, A1 slotunda olsun. Bu şekilde boot etmesi lazım. A620 ve 6000 CL38 Micron var sende. Sorun yaşaman çok normal. AM5'te minimum B650M-R + 6000 CL30 1x16 Patriot alman lazım. Altı her daim sorun yaratmaya meyilli.

@Damocles Kartın Rev. kaç bilmiyorum. Gigabyte'da bir de böyle saçmalıklar var. Ona göre BIOS update yaparsın son sürüme. Sistem açacaktır Clear CMOS işleminden sonra. RAM'in oturduğundan emin ol yine de, çift taraflı tırnak varsa çıt sesi duyman lazım.
Hocam maalesef, dediklerinizi adım adım uyguladım fakat hâlâ açılmıyor.

Son düzenleme: