Bu linkteki switchleri 26 Aralık tarihinde sipariş vermiştim, üstünden 1 hafta kadar süre geçince bir sabah uyanıp Amazon'u açtığımda switchlerimde "teslim edilemez" yazısı ile karşılaştım. Önce Amazon desteğe mesaj ile bağlandım, karşıma Sıla Nur isimli bir temsilci geldi, ürünün gelmemesinin sebebinin "gümrüğe takılması" olduğunu söyledi. Ben de "madem ürün gümrüğe takılacaktı, bana neden satıldı bu ürün? Neden 'adresinize gönderilebilir' ibaresi var? Ayrıca bu ürünün göndericisi Amazon değil mi? Nasıl gümrüğe takılabilir? Sorularını sordum ve bana resmen adamakıllı yanıt veremedi. Hala kendi hataları olmadığını, ve bunu çözemeyeceğini belirtti. Sonra mesajla işimi çözemeyeceğimi anlayınca telefonla şansımı denedim. Telefonu bir kadın açtı biraz konuştuk ve kadın "yani bir gümrük memuru geçiriyor bir başkası geçirmiyor yapacak bir şeyimiz yok, ürün 65 adet algılanmış ve ticarı mal olduğu için geçirmemişler" dedi. Ben de "iyi de bu ürün tek bir paket halinde, yani bir set." deyince kadın "yine de 65'li olduğu için bir şey yapamıyorum. Gümrük memuru geçirmemiş" dedi. Ben de sinirlenip "yani benim bu ürüne erişip erişememem gümrük memurunun o gün karısıyla kavga edip etmediğine mi bağlı?" diye sordum, duymamazlıktan geldi. "sesiniz çok geliyor tam anlayamadım" dedi. Ben de "yani bu bir şans faktörü mü" diye sordum. O da hayır tabii ki ama geçirmeyen gümrük memuru var geçiren gümrük memuru var vs. diye saçmalayınca onu da kapattım ve bir daha aradım. Karşıma bu sefer erkek bir temsilci geldi, Allah'tan ona derdimi anlatabildim. O da "yani efendim yurt dışından tornavida seti alan da var matkap seti alan da var. Bunlar tek bir set halinde" diye konuştu ve "peki önceki 2 temsilci size hangi bilgiye dayanarak gümrükten geçmemiş dedi?" diye sordu. Ben de "bilmiyorum" deyince "benim önümde öyle bir bilgi görünmüyor, ürününüz muhtemelen hasar aldı. Amazon olarak çok özür dileriz ve sizin mağduriyetinizi gidermek adına hesabınıza 250 TL bir hediye kuponu tanımlıyorum. Ürünü tekrar satın alabilirsiniz" dedi. Ben de teşekkür edip kapattım, tekrardan teyit etmek için mesajdan temsilciye bağlanıp durumu izah ettim ve ürünü sipariş versem gelip gelmeyeceğini sordum. Elif hanım ise "evet ürününüz çok yüksek ihtimalle gelir. Sizin için de uygunsa oluşturabilirsiniz siparişi" tarzında bir mesaj yazdı ve 2 temsilciden de onay alınca ürünü 2 Ocak tarihinde tekrar sipariş verdim.
İşte asıl işler burada başlıyor, bu sabah kalktığımda yeni sipariş verdiğim switchlerin üstünde yine aynı "teslim edilemez" yazısını gördüm, Amazon mesaj merkezini incelerken 2 Ocakta bana bir "ürününüz gümrüğe takılmıştır" mesajı olduğunu gördüm. Bu ilk söylediğim Switch için muhtemelen çünkü sipariş verir vermez kargoya verilmemişti yeni söylediklerim.
Sonra tekrardan desteğe mesaj ile bağlandım ve 2'dir kandırılmanın verdiği hayal kırıklığıyla beraber beklemeye başladım, raziye adında biri bağlandı. O kadar ilkel konuştu ki yani sanki Switch'in icadından haberi yokmuş gibiydi, sunduğum bütün kanıt her şeye "sizi çok iyi anlıyorum" diyebildi sadece, ne bir çözüm önerisi ne bir şey. Yaklaşık 20-25 dakika boyunca çözüm aradım ama raziye hanım bana hiçbir somut çözüm sunamadı, üstelik suçlayıcı konuştu olayı açıklamama rağmen "madem 1. si gümrüğe takıldı, 2. sinin de takılacağını biliyordunuz neden aldınız?" diye suçlayıcı ithamlarda bulundu. Ben de bunu zaten anlattığım için bir daha anlattım 2 temsilciden onay aldığımı. "yanlış bilgi verilmiş maalesef" dedi, ben de "sizin verdiğiniz yanlış bilginin bedelini ben niye ödüyorum? İşim gücüm var 2 haftadır mağdur ediliyorum resmen" deyince raziye hanım yine hiçbir çözüm sunmadan "bir tüketici olarak sizi çok iyi anlıyorum" dedi ve yine sessizliğe gömüldü.
Bunun üstüne biraz daha konuşup aynı tepkiyi alınca sohbeti kapattım ve yeni bir temsilciye geçmek istedim, yine arayarak çözmek istedim ve karşıma bir kadın bağlandı. Kadın bunun onların hatası olmadığını, evet temsilci arkadaşların yanlış bilgi verdiğini. Ancak bununla ilgili geri bildirimimi aldığını söyledi. Ve yine "bazı gümrük memuru kabul ediyor bazısı etmiyor" lafını duyunca artık sinirlerim bozuldu. 1 2 dakika daha tartışıp bitik bir şekilde kapattım telefonu. Daha sonra yazılı şansımı denedim ve mahmut adında bir temsilci bağlandı. Mahmut Bey biraz iddialıydı, işte "emin olun sizin son konuşacağınız temsilci benim" diyordu falan. Sonra ürünümün "elektronik" kategorisine girdiği için gümrüğe takıldığını falan anlattı. Switchlerde 'bakır' olduğu için elektronik sayılıyormuş. Ayrıca mahmut bey bana verilen 250 TL'lik kuponun normalde 'politikaları' veya 'kuralda' yazmadığını savundu. Ve o arkadaşla ilgili işlem başlatacağını yazdı, ben de "o zaman Amazon olarak mağdur olan müşterilerinize iade dışı bir şey sunmuyorsunuz öyle mi?" diye sorunca hayır efendim öyle değil böyle değil dese de inanmadım artık. Mahmut Bey "elimden tek gelen şey iade, sizler için bunu yapabilirim" deyip yasal zorunluluğunu bana bir 'lütuf' gibi sundu, açıkçası buna da bayağı sinirlendim. Her neyse mahmutla da biraz konuştum ve o da bunun "onların hatası" olmadığını savunmaya devam edince 'uzatmaya gerek yok mahmut bey iyi günler' deyip kapadım sohbeti. En sonunda bir daha arayarak şansımı denemek istedim. Emir adlı temsilci arkadaş açtı, ve "biliyorsunuz ülkemizdeki gümrük kuralları değişiyor bu yüzden kabul edilmemiş bazen sizden adres istiyorlar arayıp istediler mi anca öyle geçirirler" dedi. 'hayır tarafıma arama olmadı' deyince "anladım dediğim gibi ürün gümrükten muhtemelen geçmeyecek tekrar satın almamanızı öneriyorum" falan filan diye konuştuk. Ayrıyeten o da ilk alışverişimde bana verilen 250 TL kuponu saçma buldu, mahmut bey gibi bunun 'politikaları' olmadığını ve o arkadaşla da ilgili işlem başlatılacağını ve aksiyon alınacağını söyledi.
Son kez arayarak şansımı denemek istediğimde açan kadınla çok az konuştuk. Açan kadın da bunun "Amazon'un hatası olmadığını" belirtti ve "arkadaşlar yanlış bilgi vermiş olabilir, kusurumuza bakmayın"a getirdi lafı. Ayrıca yarın saat 2 de aramamı ve kerry lojistik hakkında bilgi almamı söyledi. Pakedimin neden 2'dir iptal olduğu konusunda.
Kısaca Amazon tarafından mağdur ediliyorum ve yanıltılıyorum, hatalarını asla ve asla kabul etmiyorlar. Bir telafi çeki bile teklif etmiyorlar ki ben bu işin parasında değilim ve ürüne ihtiyacım var. Ama yine de teklif etmelerini beklerdim.
Bugün resmen bütün gün bununla uğraştım, ve ne yapacağımı bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Edit: "bu ay 5 üründen fazla aldıysan veya 30 euroyu geçiyorsa oluyor" demeyin diye söylüyorum. İlk sipariş ettiğim Switch'ler Amazon hesabımda satın aldığım ilk yurt dışı ürünlerdi. Yenileri de 2.
Son düzenleme: