Lotus

Yetkin
Yer
Georgia Martvili
Selamlar, Gürcistan ve Türkiye çifte vatandaşlığına sahibim. Bir kaç yıl içerisinde Türkiye'den ayırılıp ya Gürcistan'da ya da Almanya'ya yerleşeceğim artık bu ülkenin ekonomik faaliyetleri hayatımı ciddi anlamda kötü etkiliyor. Düzenli iş dışında yan gelirlerim mevcut. Dolar biriktiriyorum anlık olarak lakin daha sağlam bir birikim yapmak istiyorum, daha güvenli ve enflasyondan etkilenmesi minimum olan bir şey. Sizce ne biriktirmeliyim yurt dışında yerleşmek için? Dolar her geçen gün artıyor, daha dün 39.8 olan dolar şu an 34.18 oldu almak istediğim şeye dolar yüzünden zam yapıldı dolar düşse de o şeyin fiyatı değişmiyor maalesef ama yükselse yine yükselecek.

Türkiye'de yatırım yapabilir mıyım? Kısa veya uzun vadede biraz kazandıracak bir şey var mı? Banka üzerinden bir hisse alma gibi bir şey yapabilir mıyım?
Şimdiden teşekkürler.

Merhaba,

Yatırım tavsiyesi vermek doğru olmaz fakat şu anda faiz oranları cidden yüksek. Euro ve dolar yükselmediği sürece paranızı faizde tutup parça parça da euro alırsanız paranızın değerini mümkün olduğunca korumuş olabiliyorsunuz. TL ile birikim yapsaydım bu şekilde yapardım. Minimum 15000-20000 euro biriktirmenizi öneririm. Euro birikimine de faiz veriliyor fakat çok yüksek değil.

Merhaba,

Yatırım tavsiyesi vermek doğru olmaz fakat şu anda faiz oranları cidden yüksek. Euro ve dolar yükselmediği sürece paranızı faizde tutup parça parça da euro alırsanız paranızın değerini mümkün olduğunca korumuş olabiliyorsunuz. TL ile birikim yapsaydım bu şekilde yapardım. Minimum 15000-20000 euro biriktirmenizi öneririm. Euro birikimine de faiz veriliyor fakat çok yüksek değil.
Faiz oranı Amerikada düşük şu an 4 yılın en düşüğü.

Kısa vadede kripto kazandırır uzun vade garantisi yoktur uzun vadede fon veya hisse bakabilirsiniz. Parayla para alınmasını önermiyorum.

Faiz oranı Amerika'da düşük, şu an 4 yılın en düşüğü.
TL için olan faizden bahsediyordum. Türkiye'deki faiz oranı %60 seviyesini bulabiliyor. Euro, 38 seviyesini terk etmediği sürece kısa süreli yatırım için bundan daha iyi ve risksiz bir oran bulmak çok zor. TL daha değer kaybederse anında euroya geçiş yapmak da zor değil. Euro için de oran genellikle %3 veya %4. İleride zaten Avrupa'ya giderse euro harcayacak ve başka bir dönüşüm de yapması gerekmeyecek.

Dogrudan yatırım tavsiyesi vermek yetkili değilsen yasak ancak hisse/fon almanı önerebilirim. Dolar da alsan Euro da alsan enflasyondan kaçamazsın. Daha yavaş değer kaybeder ama kaybeder.

Çoğu banka Türk borsaları için yatırım tavsiyeleri veriyor ve savaş gibi durumlar olmadıkça da kolay kolay yanılmıyorlar. Zaten 8-10 tane şirkete parayı dağıttıkları için biri düşse üçü telafi ediyor. Uzun vadede de Kardeşler A.Ş. gibi şirketlerden almazsan kaybetmezsin :)

Veya Midas gibi kurumlarla ABD borsalarına girebilirsin, paran görece daha stabil olur.