@Torukojin Kaneki, Japonya'yi bilmiyorum ama Avrupa'da ucuza okumak icin ya Dogu Avrupa'ya bakacaksiniz ya da Italya, Fransa, Almanya uclusunden bakacaksiniz. Uc ulkede de yasam masraflari yuksek ama Fransa (AB disindan 3 bin euro istense de hala eski tarifeyi uygulayan universiteler var.) ve Almanya'da egitim harclari dusuk. Almanya'da sanirim son zamanlarda yukseliyor ama hala ortalamadan cok daha dusuk. Fransa'da da devletin kira destegi var. Kotu yanlari, iki ulkede de ana dili ogrenmeniz sart degil gibi gozukuyor ama bence sart.

Italya'da da DSU adinda bir burs var ama elinizde tutmaniz icin basarili olmaniz sart. Tutabilirseniz cogu masrafinizi karsiliyor.

Yine de hayat pahali. Cekya, Polonya gibi ulkelere bakilabilir kotu ihtimalde.

Yıllık harçları yüksek bir ülke.

@Torukojin Kaneki, Japonya'yi bilmiyorum ama Avrupa'da ucuza okumak icin ya Dogu Avrupa'ya bakacaksiniz ya da Italya, Fransa, Almanya uclusunden bakacaksiniz. Uc ulkede de yasam masraflari yuksek ama Fransa (AB disindan 3 bin euro istense de hala eski tarifeyi uygulayan universiteler var.) ve Almanya'da egitim harclari dusuk. Almanya'da sanirim son zamanlarda yukseliyor ama hala ortalamadan cok daha dusuk. Fransa'da da devletin kira destegi var. Kotu yanlari, iki ulkede de ana dili ogrenmeniz sart degil gibi gozukuyor ama bence sart.
Doğu Avrupa'da savaştan ötürü Rusya'ya pek sıcak bakılmıyor, Polonya/Litvanya ve Macaristan görece en mantıklı olanları. Bildiğim kadarıyla buradaki okullar SAT sınavını kabul ediyor.
Almanya'nın Sperrkonto isteğinden ötürü net 12 bin euronuz olmak zorunda. Sağlık sigortası ve kabul mektupları da şart. Eğitim harcı yerine dönemlik katkı payı şeklinde max 500 euro alıyor devlet okulları, özel okullarda ise fiyatlar Koç'la vs. yarışıyor.
Fransa'da okullar non-EU öğrencilerden 2500-5000 Euro yıllık harç talep ediyor.
İki ülkede de en kötü ihtimalle B1-B2 seviyesinde dil bilmek lazım, eğer oranın dilinde eğitim alınacaksa TestDaF/DSH/Goethe C1 (Almanya'nın) ve DELF/DALF/TCF (Fransa'nın) kesinlikle şart.

Italya'da da DSU adinda bir burs var ama elinizde tutmaniz icin basarili olmaniz sart. Tutabilirseniz cogu masrafinizi karsiliyor.
DSU bursu için önce lisans veya yüksek lisansa başlamış olması lazım İtalya'da. 23 Bin euronun altında geliri olması lazım ailenin, ayrıca her sene de başvuruyu yenilemesi gerekir.
Bir de dönem kredilerini vermiş olması lazım.

Mext bursuyla Japonya'ya gidiceğim galiba. Avrupa çok pahalı.
Mext bursunun lisans denkliği aradığını biliyorsundur umarım.

Son düzenleme:
Yıllık harçları yüksek bir ülke.

Doğu Avrupa'da savaştan ötürü Rusya'ya pek sıcak bakılmıyor, Polonya/Litvanya ve Macaristan görece en mantıklı olanları. Bildiğim kadarıyla buradaki okullar SAT sınavını kabul ediyor.
Almanya'nın Sperrkonto isteğinden ötürü net 12 bin euronuz olmak zorunda. Sağlık sigortası ve kabul mektupları da şart. Eğitim harcı yerine dönemlik katkı payı şeklinde max 500 euro alıyor devlet okulları, özel okullarda ise fiyatlar Koç'la vs. yarışıyor.
Fransa'da okullar non-EU öğrencilerden 2500-5000 Euro yıllık harç talep ediyor.
İki ülkede de en kötü ihtimalle B1-B2 seviyesinde dil bilmek lazım, eğer oranın dilinde eğitim alınacaksa TestDaF/DSH/Goethe C1 (Almanya'nın) ve DELF/DALF/TCF (Fransa'nın) kesinlikle şart.

DSU bursu için önce lisans veya yüksek lisansa başlamış olması lazım İtalya'da. 23 Bin euronun altında geliri olması lazım ailenin, ayrıca her sene de başvuruyu yenilemesi gerekir.
Bir de dönem kredilerini vermiş olması lazım.

Mext bursunun lisans denkliği aradığını biliyorsundur umarım.
Undergraduate yok mu lisans denkliği nedir?

@SF26, hayir. Zenginlige bagli. Fransa'daki sistem, okullarin belli bir fiyata kadar harc belirleyebileceklerini belirtiyor. Illa bu fiyati alacaksiniz yonunde degil. Zaten bunu istemesi bile cogu universiteyi birkac hafta ders isleyemeyecek konuma getirdi. Isyan cikardilar, klasik Fransa halki.

Paris cok talep aldigi icin Paris'teki cogu universite de buna uyuyor. Ama ilk 500'de olan baska universiteler de var ve daha dusuk fiyatlara kabul aliyorlar.
Mesela UGA (Grenoble Universitesi) AB disi ogrencilerden bile 178 euro istiyor bu sene:
Master'da da muafiyet alabiliyorsunuz.
Montpellier Universitesi de ucret ayrimi yapmiyor mesela.

Ikisi de top 500 universiteler. Strasbourg Universitesi de bu seneye kadar 600 euro aliyordu sadece. Daha az talep goren universitelerde de ucuza bulmak mumkun. Cunku Fransizca bilen ogrenci sayisi fazla degil ve devlet baskisi nedeniyle Ingilizce bolumler cok yaygin degil. Fiyatlari artirma konusunda uzun sure cekimser davranildi. Fransiz ekonomisi de sikintiya dusunce fiyatlar artmaya basladi son zamanlarda ama hala cok universite var.

Bu arada Fransa'da CAF adinda kira destegi var, neredeyse her ogrenci elde edebiliyor. Kiraya gore 100-400 euro kadarini devlet karsilayabiliyor. Kira en buyuk belalardan birisiyken guzel nimet.