Ne önerirsiniz? İşsiz kalmak ve YKS'ye girmek istemiyorum.
EA seçip derslere iyi çalışman lazım. Sonra Avrupa'daki üniversitlerden kabul alacaksın. Her ülkenin kabul şartları farklıdır bu yüzden ilk önce göç edeceğin ülkeyi seç. Eger ailenden destek alacaksan EURO bölgesi dışındaki ülkelere git. Ama diyorsan ben part time çalışirim elime geçen 3-5 kuruş ile yaşarım diyorsan euro bölgesinede bulaşabilirsin. Ilgini çekerse Güney Akdeniz ülkeleri olan Italya ve Ispanya veya Dogu Avrupada Polonya,Macaristan,Litvanya ve Çekya. Tercih edebilirsin. Ayrica Almanyada iyidir ancak mezuniyet sonrası iş bulman biraz zor olabilir ve Almanca eğitim açıkçası benim için İngilizceden zor tabii ki sana göre kolaysa Almanya ve Avusturyayada deneyebilirsin. Her şey den önce göç edeceğin ülkeyi sec çünkü dediğim gibi her ülkenin kendi kabul şartları var dil yeterlilik istekleri var.

EA seçip derslere iyi çalışman lazım. Sonra Avrupa'daki üniversitlerden kabul alacaksın. Her ülkenin kabul şartları farklıdır bu yüzden ilk önce göç edeceğin ülkeyi seç. Eger ailenden destek alacaksan EURO bölgesi dışındaki ülkelere git. Ama diyorsan ben part time çalışirim elime geçen 3-5 kuruş ile yaşarım diyorsan euro bölgesinede bulaşabilirsin. Ilgini çekerse Güney Akdeniz ülkeleri olan Italya ve Ispanya veya Dogu Avrupada Polonya,Macaristan,Litvanya ve Çekya. Tercih edebilirsin. Ayrica Almanyada iyidir ancak mezuniyet sonrası iş bulman biraz zor olabilir ve Almanca eğitim açıkçası benim için İngilizceden zor tabii ki sana göre kolaysa Almanya ve Avusturyayada deneyebilirsin. Her şey den önce göç edeceğin ülkeyi sec çünkü dediğim gibi her ülkenin kendi kabul şartları var dil yeterlilik istekleri var.
Hocam meslek lisesine geçmeyi düşünüyorum.

Meslek lisesine gidersem yapabilir miyim bunları? Avrupa'da sanayi parası var mı?

Meslek lisesine gidersem yapabilir miyim bunları? Avrupa'da sanayi parası var mı?
Eleman olarak gidersin ama zor iş. Üniversitede meslek lisesinde okuduğun bölüme gir. Avrupada artik eskisi gibi türk işçi alımı yapacaklarini sanmıyorum. Yapsalar bile genelde bir çok yönden sorunlu. Makine yada Motor mühendisliği okursan Almanyada ki bir çok fabrikaya muhendis olarak girebilirsiniz eger iyi almanca yaparsanız.

Eleman olarak gidersin ama zor iş. Üniversitede meslek lisesinde okuduğun bölüme gir. Avrupada artik eskisi gibi türk işçi alımı yapacaklarini sanmıyorum. Yapsalar bile genelde bir çok yönden sorunlu. Makine yada Motor mühendisliği okursan Almanyada ki bir çok fabrikaya muhendis olarak girebilirsiniz eger iyi almanca yaparsanız.
Elektrik okursak olmaz mı?

1. Dil bilmen lazım 2. Meslekte tecrübe lazım. Yani türkiyede çalışıp edindigin mesleki birikim ile avrupaya gidebilirsin. O yüzden Üniversite üzerinden girmek daha akil kârı.
Dil biliyorum hocam. MOSTEM'deyken zaten zamanım olur dil öğrenmeye.

Cok iyi plan yapmaniz gerekiyor ve birkac dalda yapmaniz lazim. Ben Avrupa hakkinda konusacagim.

1- Maddiyat: Aslinda bu noktada birkac parantez acmam lazim. Cunku gideceginiz ulkeye gore cok degisken oluyor. Ornegin Ingiltere'de kiralar cok fahis. Iskandinavya'da direkt hayat cok pahali gibi gibi. Universite harclari da keza oyle. Senelik kira parasindan fazlasini dokmeniz gerekebiliyor. Bu konuda ince hesaplama yapip takipte bulunmaniz iyi olur. Atiyorum bir ulkeye gidip de sadece egitime 10 bin euro dokecek paraniz varsa bunu pas gecebiliriz ama aksi takdirde arastirma yapmaniz sart. Genelde Italya gibi burslu ulkeler onerilir ama o bursu elinizde tutmaniz pek kolay olmuyor. Senelerce mezun olamayan cok kisi gordum, burs icin de basarili olmaniz lazim. O kadar tozpembe degil. Yasam masraflari da sehirden sehre bile asiri degisen bir detay. Bazi devletlerin burs destegi oluyor, bazen universitelerin oluyor. Uzun lafin kisasi cok detayli arastirma sart. Bir de daha gitmenize var anladigim kadariyla, o zamana kadar cok sey degisebilir.

2- Universite kabul surecleri de yine degisken bir detay. Dil isteyebilir, bolumle alakali sinav isteyebilir. Mesela AP sinavlarini arastirmaya baslayabilirsiniz simdiden. Hedeflediginiz bolumle ilgili varsa bakmaya baslamaniz iyi olur. En buyuk hatam onlarin varligini cok gec fark etmek oldu. Bu da benden bir tavsiye olsun. Hala zamaniniz varken degerlendirmek cok ama cok yarariniza olur.

3- Diger zorluklar: Irkcilik gibi detaylardan cok bahsedilmis. Bati Avrupa'da ben yasayacaginizi cok dusunmuyorum, ozellikle buyuk sehirlerde. Ama kulture ayak uydurmaniz sart. Fransa'da Fransizcasi iyi olmayan birisiyle aksani duzgun birinin gordugu muamele inanilmaz farkli. Hedeflediginiz ulkenin dilini ogrenmenizin katkisi olacaktir. Hala zamaniniz bol, bu yine avantajiniz. Yine de polisin teki sizin yabanci oldugunuzu anlayip kenara cekip vaktinizi yiyebiliyor, bunlar ihtimal. Daha solcu ve kozmopolit sehirleri secmek yarariniza olur.

Ve isin sonunda kendi ayaklariniz uzerinde durmak gorundugu kadar kolay degil. Verdigi yalnizlik ve yabancilik gibi detaylari unutmamak gerekiyor. Asla motivasyon kirmak istemiyorum, ben de bu ulkede gelecegimi goremedim. Sonuna kadar desteklerim. Sadece tozpembe gosterenlere inanmamaniz yonunde uyarilarda bulunmak istiyorum. Ustesinden gelinemeyecek bir sey degil ama kolay da degil.
Çekya ve Polonya ırkçılık yok? Iskandinavya ırkçılık yok? Eminmisiniz? Polonya Sagci Hristiyanlar tarafından tutucu bir ülke. Onlarca Saldırı haberi var. Çekya ayni şekilde Islamdan ve Türkiye ve diğer ortadoğu milletlerinden en fazla nefret eden ülke. Ve ayrıca onların yüzde 5 maalesef onlar için fazla bize az görünse bile. Fransada 2 haftadır grev ve protestolar var küçümsediğiniz enflasyona karşı. Iskandinav ülkelerindede yarisi insaflı yarisida insafsız. Siz saniyormusunuz hepsi çok tatlı insanlar? Isveçli,Norveçli,Fin Onlarca insan gösteririm size türkiyede araplara uygulanan ırkçılığın bin katını yapıyorlar. Bi gidin çekyada namaz kılın yada Türkçe konuşun. Haşat ederler. Turistik gidenlere bile ırkçılık yapan psikopatlar var orda yaşasaniz her gün farklı biri size yamuk yapacak.
Bahsettiklerinin neredeyse tamamı Anti-Araplık sonucu olan şeyler, İslamiyet'e karşı saf nefretleri var.

Ayrıca şunu belirteyim, ben Türk değilim. Bir tarafım Arnavut bir tarafım Boşnak asıllı Makedon.
Hocalarım merhaba. İyi düşünüp ettim. Şu an yazılım öğrenmeye başladım. Almanya vatandaşlığı olan akrabası var babamın. Belki Almanya deneyebilirim üni olarak. Almanca da öğreneceğim gibi bedava okullar var mış.

Son düzenleme: