Urass.0

Uzman
Selamlar, Zorin OS’un görsel arayüzü, sunduğu özellikler ve kurulu gelen yazılımları oldukça hoşuma gitti. Ubuntu tabanlı olması da iyi. Ancak kullanıcı sayısının düşük olması dikkatimi çekti. Bu durum, özellikle bir sorunla karşılaştığımda destek bulmakta zorluk yaratır mı diye merak ediyorum.

En temel sorum şu: Zorin OS, günlük kullanım ve genel ihtiyaçlar açısından gerçekten kullanılabilir bir işletim sistemi mi?

Selamlar, Zorin OS’un görsel arayüzü, sunduğu özellikler ve kurulu gelen yazılımları oldukça hoşuma gitti. Ubuntu tabanlı olması da iyi. Ancak kullanıcı sayısının düşük olması dikkatimi çekti. Bu durum, özellikle bir sorunla karşılaştığımda destek bulmakta zorluk yaratır mı diye merak ediyorum.

En temel sorum şu: Zorin OS, günlük kullanım ve genel ihtiyaçlar açısından gerçekten kullanılabilir bir işletim sistemi mi?
Bence değil. Küçük bir ekip tarafından geliştiriliyor. Fedora, LM veya Ubuntu kullanmak daha doğru olur.

oyun oynicaksan bazzite os'i öneririm kullanışlı ve güzel arayüzü var oyunlarda optimizasyon anlamında en iyi dağıtımlardan biri ama günlük işlerle uğraşıyorsan geçilebilir

İlk kullandığım Linux dağıtımıydı kendisi. Kullanımı zor değil, görünüm açısından da iyi. Zorin'e özel kaynak az olabilir ama Ubuntu tabanlı olması destek bulmayı kolaylaştırıyor. Sadece çok eski sistemlerde biraz ağır çalışabiliyor. Alternatif olarak Linux Mint’e de bakabilirsiniz, o da gayet kullanıcı dostu fakat bana göre en iyi başlangıç dostu dağıtım Zorin.

Zorin sorunluydu, şu an ne kadar değişti bilmiyorum. Ubuntu nefretimi bile gevşetti bu zorin. Ubuntu bile kullanırım zorine tövbe ettim diyebilirim ki ubuntudan nefret ederim. Fedora, cachy, endavour os... Gidiyorken zorin düşünmem.

Bence direkt Arch tabanı dışında bir distro kullanmak günlük kullanım için çok sıkıntılı. Evet kulağa garip gelecek çünkü insanlar hep Arch tabanlı dağıtımlara zor diyor ama ben gerçekten diğer dağıtımlarda günlük kullanımda daha fazla zorlandım. Çünkü istediğim programları bulamadım, hep elimle manuel kurmak zorunda kaldım. Burada Arch'ın kullanıcı deposu bana aşırı yardımcı oluyor. Bence diğer dağıtımların sağladığı paketler yetersiz. Bunun yanında CachyOS gibi dağıtımlar Arch'ın zorluğunu da azaltıyor. Mesela bir Arch kullanıcısının derdi ne olabilir? Güncelleme sonrası bilgisayarın işletim sistemini başlatamaması ya da farklı sıkıntılar. Çoğu dağıtım bunun için ne yapmış? Mesela snapshot sistemi; gidip sistemin bozulmadan önceki halinin snapshot’ına dönebiliyorsun. Ki şunu söyleyeyim, ben 3 yıldır Arch tabanlı dağıtımlar kullanıyorum, bu sorunlarla sadece 2 defa karşılaştım. Bir tanesinde internetim gitmişti güncellemeden sonra, bir tanesinde işletim sistemi başlamamıştı. İkisinde de GRUB üzerinden önceki sistem görüntüsüne döndüm. Bunun yanında CachyOS'in sağladığı optimizeli paketler ve çekirdeklerle bütün Linux dağıtımlarından daha iyi bir oyun performansı alıyorsun. Günün sonunda, günlük kullanımda bazı programlar depoda olmadığı, driver'ların ve sistemin eskiliğinden vs. bazı hatalar ve sorunlarla karşılaşacağın için önermem.