cricket

Uzman
Herkese merhaba, aranıza yeni katıldım. Dolayısıyla, Sürç-ü lisan edersem affedin lütfen.
Yaklaşık 4 önce yeni bir oyun bilgisayarı topladım.
Anakartımı çok daha önceden satın aldığım için işlemci olarak “intel”i seçmek zorunda kaldım. Intel'in bu serisinde yaşanılan sorunlardan ötürü (mavi ekranlar, ısı sorunları, ani kapanmalar vs.) De 2 hafta önce Intel, işlemcimcimi yenisi ile değiştirdi. Haliyle topladığım günden beri sorunların ardı arkası kesilmedi.

Sitemim aşağıdaki gibi:
  • Anakart: ASUS ROG Maximus Z790 Dark Hero
  • CPU: Intel i9 14900KS
  • Ekran Kartı: ASUS RTX 4090 ROG STRIX OC Edition
  • PSU: ASUS ROG Loki 1200W 80+ Platinum
  • RAM: Eskisi: Crucial Pro 32 GB (CP2K16G56C46U5) Yenisi: G.Skill Trident Z5 RGB - (F5-7200J3646F24GX2-TZ5RK) DDR5
  • SSD: Samsung 990 Pro
Dün, bilgisayar masaüstünde, hiçbir uygulama açık değilken bir anda işlemci sıcaklığı 65-70Cleri görmeye başladı. Bilgisayarı yeniden başlattım yine aynıydı. Derken oyuna girdim ve mavi ekran. Sonra işlemcim zaten yeni değişti diyerek mavi ekranların sebebi belki de RAM'larden kaynaklıdır dedim ve RAM'leri söküp, aynı slotlara iki RAM'in yerlerini değiştirerek takmayı denedim ve bunu yaparken, yanlış taktığımı fark etmeden RAM yuvalarını biraz zorladım.

Sonucunda ise sistem inanılmaz yavaşlamaya ve takılmaya başladı. İki kere format attım sorun düzelmedi. Tek slot RAM kullanmaya başladım ve sorun düzeldi zannederek Path of Exile 2'ye girdim ve oyun inanılmaz takılıyordu. O anda bir şey fark ettim, GPU ve RAM gecikmelerinde hiçbir sorun (anlık 2-3ms) yokken oyun takılma yaşarken CPU gecikmesinin 39-40mslerde olduğunu gördüm.

Oyunu daha önce de oynadığım için biliyorum CPU'da daha önce böyle bir gecikme değeri görmediğim gibi diğer parçalar gibi gecikme 3-4msdi anlık olarak ve Ultra ayarlarda 2K 120FPS'de sorunsuz oynuyordum. Oyunu kapattığımda ise masaüstünde de takılmalar yaşamaya devam ettim. Sonra diğer RAM'i tekrar taktım ve sorun yine yok gibiydi, oyunu tekrar açtım ve sorun aynıydı.

Daha sonra RAM'leri çıkartıp yer değiştirdim ve bu sefer 10dk bile zor masaüstüne ulaşabildim. Ben de dün yeni RAM sipariş ederek, Crucial 32 GB'dan G.Skill 48 GB'a geçtim. İşletim sistemi normal açıldı ve yine Path of Exile 2'ye girdim sonuç yine aynı. Aşırı CPU gecikmesi ve RAM'lerde sorun yok gibiydi.

Ben de termal macunu belki fazla sıktım düşüncesi ile sıvı soğutucuyu söktüm ve tahmin ettiğim gibi fazla sürdüğüm için taşma yapmış. İşlemciyi izopropil alkollü mendil ile temizleyerek bu sefer çok daha az ve dikkatli bir şekilde macunu sürdüm.
PC'yi tekrar başlattım ve sorunum yine devam ediyor. Bu arada bilgisayara 2 kez format attım, format sırasında birisinde mavi ekran aldım.

Şu anda size bunları yazarken bilgisayara bir kez daha format atmayı deniyorum ve mavi ekran aldım, şimdi tekrar deniyorum. Hiçbir işe yaramayacağını bilerek ama umut dünyası işte.

BIOS'ta her şey normal görünüyor. Anakartımın en son yayınlandığı 1801 BIOS sürümünü kullanıyorum. BIOS, PC'nin bütün bileşenlerini listeliyor, görmediği bir bileşen yok. RAM tarafında, XMP açık ve kapalı şekilde fark etmeksizin sorun yaşamaya devam ediyorum.

Sorunun kaynağı sizce ne olabilir? Yardımlarınızı bekliyorum,
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eski Crucial (5600MHz - CL46) RAM’lerim 2x16’ydı. Dün RAM’lerimin problemli olabileceğini düşünerek G.Skill 2x24GB (7200MHz - CL36) RAM’leri satın aldım. Şu anda o takılı.

Diablo’yu indirirken yine mavi ekran verdi. Açılırken donma sorunı tekrar başladı. PC çok yavaş açılıyor. Mouse hareketleri vs yine yavaşladı. Sorunum devam ediyor, maalesef.

Son düzenleme:
Eski Crucial (5600MHz - CL46) RAM’lerim 2x16’ydı. Dün RAM’lerimin problemli olabileceğini düşünerek G.Skill 2x24GB (7200MHz - CL36) RAM’leri satın aldım. Şu anda o takılı.

Diablo’yu indirirken yine mavi ekran verdi. Açılırken donma sorunı tekrar başladı. PC çok yavaş açılıyor. Mouse hareketleri vs yine yavaşladı. Sorunum devam ediyor, maalesef.

RAM'ler 2. ve 4. sloltta ise 1. ve 3. sloltta deneyelim.

RAM'ler 2. ve 4. sloltta ise 1. ve 3. sloltta deneyelim.
2. ve 4. slottaydı, söylediğiniz gibi 1. ve 3. slotlara yerleştirdim. Bilgisayar biraz geç açıldı. Kullanım esnasında herhangi bir takılma vs gözlemlemedim şimdilik. Beklemedeyim. Bakalım mavi ekran ya da donma, takılma vs görecekmiyim? Bir gelişme olması halinde bilgi vereceğim. Çok teşekkür ederim, tekrardan.

Güncelleme: Performans sorunum devam ediyor. Takılmalar düzelmedi. Onun haricinde, ram slot değişiminden bu yana herhangi bir mavi ekran hatası almadım.

Son düzenleme:
2. ve 4. slottaydı, söylediğiniz gibi 1. ve 3. slotlara yerleştirdim. Bilgisayar biraz geç açıldı. Kullanım esnasında herhangi bir takılma vs gözlemlemedim şimdilik. Beklemedeyim. Bakalım mavi ekran ya da donma, takılma vs görecekmiyim? Bir gelişme olması halinde bilgi vereceğim. Çok teşekkür ederim, tekrardan.

Güncelleme: Performans sorunum devam ediyor. Takılmalar düzelmedi. Onun haricinde, ram slot değişiminden bu yana herhangi bir mavi ekran hatası almadım.

Yine Clear C-Mos yapın ve XMP kaptın bakalım.

Yine Clear C-Mos yapın ve XMP kaptın bakalım.
Yaptım, daha stabil oldu. Oyun performansı düne göre çok daha iyi, fakat birkaç gün önceye kıyasla ciddi bir performans sorunu var. PoE2 ve Diablo 4’de çok fazla fps drop yaşıyorum.
Onun dışında, şimdi bilgisayarı windows güncellemesi için yeniden başlattım ve açılışta yeniden mavi ekran aldım. Gece ve az önce almış olduğum mavi ekrana dair minidump dosyalarını aşağıda paylaşıyorum.

Yaptım, daha stabil oldu. Oyun performansı düne göre çok daha iyi, fakat birkaç gün önceye kıyasla ciddi bir performans sorunu var. PoE2 ve Diablo 4'te çok fazla FPS düşmesi yaşıyorum.
Onun dışında, şimdi bilgisayarı Windows güncellemesi için yeniden başlattım ve açılışta yeniden mavi ekran aldım. Gece ve az önce almış olduğum mavi ekrana dair minidump dosyalarını aşağıda paylaşıyorum.

Hocam test etme amaçlı farklı bir işlemci ile deneme imkanınınz var mı? 12100F filan taksanız yeter amaç düzgün çalışacak mı onu anlamak. Ayrıca dump dosyalarından biri sanallaştırma hatası gibi bir şey diğeride microsoft'un ntkrnmp.exe dosyası. Bu sürücünün hatalı olması neredeyse imkansız. İşlemcide sorun var gibi duruyor.

Son düzenleme:
Hocam test etme amaçlı farklı bir işlemci ile deneme imkanınınz var mı? 12100F filan taksanız yeter amaç düzgün çalışacak mı onu anlamak.
Merhaba, maalesef elimde farklı bir işlemci yok ama dün foruma başlık açmadan önce Intel ile iletişime geçmiştim, bugün bana geri dönüş yaptılar. Tekrar RMA talebi oluşturacağım sanırım.
Sorun acaba işlemci mi yoksa anakartta mı sorun vardır sizce?
O kadar pişmanım ki Intel aldığıma. Şimdi AMD’ye geçmek istesem bir ton masraf. Gerçekten pcyi topladığım günden beri yüzüm gülmedi ya.

Mesajınızı düzenlemişsiniz yeni gördüm, işlemciden şüpheleniyorsunuz siz de. Intel’den haber bekliyorum, değişim talebimi oluşturdum. Yeni işlemci gönderilirse, duruma göre bilgilendireceğim. Tekrar, ilginiz, alakanız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Son düzenleme: