150.000 TL'ye toplanan Ryzen 7 9800X3D & RTX 5070Ti sistem nasıl?

Bütçe
130.000 TL
@Hakancyp

13900K'yı stok bile kullansanız AK620 ile sıcak çalışır, tam yükte 100 derece olmuyor mu işlemci?

Ayrıca DDR5'e geçince uçmayacak sistem biraz boşa masraf olacak.

O kasayı önerme sebebim soğutma konusunda başarılı olması, ayrıca ön ekrandan sistem bileşenlerinin takip edilmesi, özellikle render sistemlerine öneriyorum.

Mevcuttaki Anakartım :

bunun ustunde suan i9 13900k işlemcı kule tıpı ıle var ve sıcaklıgı yukte 80 civarlarında ustunde gormedım, anakart overlocka ızın vermıyor sanırım denemedımde.

5070ti ve i9 u bu anakarta koyarsam sorun yasar mıyım?

Önerdiğiniz kasayı alıcam bana 3 adet fan önerir misiniz tepe kısmı ıcın yoksa gerek yok mudur?
@20424

@Hakancyp

O anakart kesinlikle limitliyordur yoksa 13900K'yı AK620 ile tutamazsınız, işlemciyide tam performansında kullanamazsınız, test yapıp bakmak lazım.

Kasa CPU soğutucu desteği 180 mm soğutucu 160 mm.

5070 ti sorun yaratmaz ama dediğim gibi işlemcinizi limitler o anakart.

Fana bakayım.

13900k'yı buna takmak uzun vade çok iyi olmaz renderde, VRM'ler ısınır zaten fazlasıyla, bir de performans kısacaktır, throttle olur, 80 üzerini görmeme sebebin o. Anakart ve soğutucu tarafına ciddi abanman lazım 13900k için. @Hakancyp BIOS'tan undervolt vesaire yapman lazım, Global SVID voltage negatif offset -0.050 denemen lazım, bu bile ciddi etki eder. Sonrasında LGA 1700 Contact Frame kesin alman lazım.

Arctic 360 AIO falan alabiliyorsan al. Şimdi 9800x3D'den buna dönderince, çoğu şey değişmeli benim gözümde.

BIOS ve VRM Throttle yüzünden verim alamazsın 13900k'dan tam anlamıyla.

O yüzden ddr5 e gecmek istedim anakart ram masraf olcak ama 4.5 hzleri gördüğünü biliyorum ddr4 setupta i9 un, boyle deneyelim madem 5070ti tamam. Sonrasında sorarım size öneriniz ne olur i9 a uygun anakart yada uyarsa sizede şimdi öneri alabilirim ve tabi ram son yazdığınız okse kalsın.

RAM konusu İntel'de biraz farklı, monolitik yapıda, daha yüksek frekanslara çıkar normalde. Optimizasyonu, parametreleri de biraz farklı, 1T-2T Command Rate ayarları falan var, yine bilmeyen adam yapacağı iş değil. 6000 açar 13900k sıkıntı yaşamazsın.

Senin şu anki setupta da bence anakart değişmeli, o yüzden DDR5 mantıklı olacaktır update edeceğin için. Ama VRM faz yapısı kuvvetli, ve VRM Heatsink olan bir modele geçmen lazım, biraz optimizasyon ister 13900k, dediğim undervoltu uygulaman ve Contact Frame takman lazım. Tam verim alayım diyorsan öyle. Yoksa 4 GHz'de takılır işlemci.

Yani sen şu anda şahine ferrari motoru takmışsın gibi bir şey olmuş, uzun vade tavsiye etmem. @Hakancyp

Manuel OC bile desteklemiyor z790 harici İntel, yani sadece XMP açabiliyorsun, işten anlayan bir adam Z serisi altı almaz render için mesela. Ama İntel'i ben de detaylı bilmiyorum, her platformun optimizasyonu ayrı. Undervolta izin verir mi o da meçhul senin kart şu anda, Actual VRM Voltage ya d Global SVID Voltage -0.050 deneyebilirsin mesela elinin altındayken. OCCT CPU test 30 dk test edebilirsin. @Hakancyp

Son düzenleme:

DDR5'e geçilecekse AMD sisteme geçmenizi tavsiye ederim, Intel'in RAM olayı daha farklı anakart kısmında da hangisi verimli bilemiyorum, çok tercih edilmiyor ve verileri yaygın değil.

Şu tarz bir Z790 iş görür, bir de Contact Frame takacaksın. 360 AIO tavsiye ederim bu çipi dizginlemeye. Normal boost frekanslara erişmek istiyorsan bunlar şart. -0.050 negatif offset vereceksin bir de.

Thermalright Intel LGA 1700 soketli işlemciler için Güçlendirme Kiti (TF7 Termal Macun Dahildir) (LGA 17XX-BCF-BLACK)​

6000 CL30 yeterli gelir, render için 2x32 tercihen bakabilirsin ya da 2x24. Ama almışken 9900x-9950x falan bakmak daha mantıklı render tarafında, Core ultra geçilmeyecekse. AMD şu anda daha popüler AM5 platformunda. @Hakancyp

RAM optimize etmen zor, işten anlamayan adam AMD'de bile çok yapması mümkün değil, XMP açıp geçersin RAM kısmında zaten. 8000 civarı frekanslar İntel'de çok kolay değil, Core ultra'da daha yaygın.

O analartta i5 7. Nesil ve 1080 vardı, i9 hediye geldi stok ayar kullandım, 3060 hediye geldi devam ettim, 4070ti hediye geldi olay değişti size danışmak istedim bende. Sorunsuz temiz ddr5 bir setup i9lu 4070 ti lı istiyorum aslında, anakart yetersiz oldugu için mecburum aslında. Öneriniz olursa anakart, sogutucu ram bakmak isterim. Anakarrta bahsettlginiz frame ve heatslnkli olan bir model lazimsa oneri talep ediyorum sizden.

Bu tavsiye ettiklerimi minimum tercih etmen gerekli, 6000 CL30 2x24, 2x32 iş görür render için, Z790 bir anakart VRM Heatsink model olmalı, faz sayısı yeterli olmalı, bir de LGA 1700 güçlendirme kiti gerekli, BIOS olarak da XMP açacaksın, bir de Global SVID Voltage -0.050 undervolt uygulaman gerekli. 360 Arctic AIO alırsan da iyi olur yeni PRO sürümünü.

Ben olsam AM5 tercih ederdim ama 13900K'da kararlıysan en azından bu şekilde update yaparak kullan.

DDR5 ekstra masraf olabilir, DDR4'te kalacaksan da yine anakart değişmen lazım.

@Hakancyp Zaten eskı BIOS'larda 13-14. nesil için voltage spike mevzusu var, microkod update yapman lazım, son sürüme güncellersin ilk iş olarak. Ama dediğim gibi 10 nm ve eski bir teknoloji. Soğutması zor, dediğim ek şeyleri yaparak kurtarabilirsin günü ancak. 7/24 render için AMD platformu, 9950x gibi işlemciler mantıklı şu anda. 13900K'da kararlıysan da bu dediklerimi yapman lazım. RAM frekans olarak 8000 civarı zor, herkes yapamaz. Core Ultra'da daha kolaylaştı. 9950x'te de aynı şekilde 8000 herkes açamaz, bilen kişi ancak yapabiliyor, anakart faktörü ve bellek kontrolcü silikon kalitesi devreye giriyor yüksek frekanslarda.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…