2 gün boyunca uyunmadığında uyku düzene girer mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Vâveylâ
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 61
  • Etiketler Etiketler
    uyku

Vâveylâ 40

Başarılı
Yer
Kanada / Ottava
Son 1 haftadır bana ne olduysa bittim. Zaten uykusuzluk vardı ama bu başka bir seviye. Artık saat 07.00'de uyuyup 11.00'de kalkıyorum. Harddiskime Windows 98 SE kurdum ve rahatladım. Nasıl bir motivasyonsa artık, bundan dolayı biraz kafam rahat.

Gözlerim yorgun olsa bile şu an uyuyasım yok. Gider, kafeinli bir şey içer, rahatlarım gibi geliyor. Nasıl olsa hayattan ümidi kestim, para biriktirmeyi de bıraktım. Bu yüzden 500 ml içeceğe 80 lira vermekten çekinmiyorum artık. Her gün kanserojen, kimyasal, palm yağı, yapay aroma ve glukoz-fruktoz ikilisinden bıktım.

Şu an sabah olduğu için diyorum ki 3 km koşu yapayım, bu gece saat 23.00 ile 00.00 arasında yatayım. 200 lira vermekten çekindiğim kafelere de gitmeye başlayayım ama önce arkadaş edinmem lazım, bu da var.

Konuyu biraz değiştirmiş olabilirim ama bunlar da etken; yani şu an gram uyuyasım yok çünkü. Kararı size bırakıyorum.

Önce uykuya değinelim. Hiç uyumamaktansa birkaç saat bile olsa uyumak en sağlıklısıdır. En az 1 uyku döngüsü tamamlamış olman, hiç uyumamandan iyidir. Çok baside indirgediğimizde, bir uyku döngüsü ortalama 90 dakika sürer. Bundan ötürü uykun geldiğinde alarmını 1.5 saat, 3 saat ya da 4.5 saat sonrasına kur, telefonu rahatsız etmeyin (alarmlar hariç) moduna al ve sadece gözlerini kapatıp uyu. Uyku düzenini birçok insan gibi gece döngüsünde tamamlayabilecek şekilde ayarlarsın. Hiç uyumamayı unut.

Gıda ve tüketim meselesine gelelim. Evet, tükettiklerin sağlıksız veya gereksiz ama bunlara odaklanmak yerine neleri değiştirebileceğine odaklanalım. Yani her şeyi kontrol etme arzusu bir kenara, kontrol edebildiklerimizden ilerleyelim. Sürekli tükettiğin bir kutu Monster veya türevi herhangi bir içeceğin sana yararı olmayacak, vücudun töleransı arttıracak. Zor olan kısmı geliyor, bunu değiştirmek senin elinde. Hiçbir şey tüketme demek gibi şımarık bir yanıt veremem ama daha sağlıklı alternatiflere yönelebilirsin. Mesela bir moka pot veya french press alıp evde kendi kahveni hazırlayabilirsin.

Bununla birlikte kendinle alakalı kısmına gelelim. Gün içerisinde boşa değerlendirdiğini düşündüğün vaktin varsa kendine vakit ayırmıyorsundur. Her gün 3 km koşu iyi gelecektir ama her gün peak'i yakalamak için değil, eylemi gerçekleştirdim demek için çabalamalısın. Yani 3 km zor gelirse 2 km'ye, hatta 1 km'ye düştüğün için üzüntüye kapılma. Eylemi hiç gerçekleştirmemekle az da olsa gerçekleştirmek aynı değil, kim ne derse desin. Böylelikle belirli bir disiplini elde edeceksin.

Son olarak kendimden örnek vereyim. Eskiden olsa bir bardak kahveye 200 TL vermek ahmaklık derdim ama artık molada, iş çıkışında veya sadece canım istediği için bir bardak kahve veya iki şişe birayı kendime çok görmüyorum. Gün içinde bunları hak edecek bir şey yapmamış olsam bile bunları bir ödül aracı değil, resetleme (veya dinlenme) aracı olarak görüyorum. Harcamalarım artıyor ama kendimden başka kimsem yok, neden kendimi hiçbir şeye layık görmeyeyim, neden kendime hor göreyim? Bunun için bir sebebim yok. Canın kahve içmek isterse içersin, burger yemek istersen yersin. Bu mantıkta ilerlediğimizde bazı sorun olarak gördüğümüz eylemler sorun olmaktan çıkar ve kendimize odaklanmamızı kolaylaştırır. Bu noktada sigara içip bunlardan hayıflalanlara çok kızıyorum ama herkes kendi hayatını yaşadığı için kızgınlığım kısa bir anlık gelip sonrasında yok oluyor, umursamıyorum. (Eskiden olsa baya içselleştirirdim.)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…