Bütçe
25.000 ₺'ye kadar
Hocam Vatan'dan hem test yaptırarak hem taksitle alabildiğim için önceliğim Vatan'dan almaktı. Daha önce internetten 2 monitör aldım birinde 3 birinde 4 ölü piksel çıktı şansıma, zar zor iade edebildim. Vatan sağ olsun önümde kutu açıp inceletiyor, içime sineni alıp çıkabiliyorum. Kardeşim VG27AQML1a modelini birkaç hafta önce aldı. 1080p VA panelden sonra bunu görünce açıkçası ağzım açık kaldı. Gerek oyunda gerekse filmlerde görüntü inanılmaz. Bayağı bir inceledik fakat bir kusur bulamadık. Ghosting, ışık sızması, ölü piksel vs. hiçbiri yok. ASUS monitörü araştırdım çoğu kişi önerdiği ve kardeşimin monitörün neredeyse aynısı olduğu için tercih etmiştim. Sizin attıklarınıza da bakacağım. G6 VA panel olduğu için elemek zorundayım. Hep VA kullandım, şimdi IPS panel almak istiyorum. Vatan'dan 10 bin ₺'yi geçmeyecek farklı bir öneriniz var mı 2K kategorisinde?

G6'ya baktım şimdi, renkler falan bayağı bir iyi duruyor. Bilemedim hocam. TV özelliği benim için gereksiz. Bu monitörün ömrünü kısaltmaz umarım. Çok fazla anlamıyorum monitör işinden.

Hocam Epey'den baktım, attığınız Rtings'in incelediği ASUS monitörün yılı 2020, benim baktığım monitör 2024 diyor.

Yenilenmiş versiyonudur. Özellikler neredeyse aynı ve aynı serinin monitörleri. Memnun kaldıysanız alabilirsiniz. 1080p VA'dan geçince tabii ki çok fark eder. Üstelik kalitesiz VA panelse arada uçurum olur. Benim gözüme iyi gelen size gelmemiş olabilir. Veya tam tersi bana kötü gelen size iyi gelebilir. Monitör alırken test etmek hepsinden daha önemli. Kıyas yaparken sizdeki eski monitörle değil de dengi monitörlerle kıyas yapın derim. Yoksa adil bir karşılaşma olmaz. Siz memnun kaldıysanız tercih etmekte sıkıntı yok gibi gözüküyor. Neticede ürünü siz kullanacaksınız.

Yenilenmiş versiyonudur. Özellikler neredeyse aynı ve aynı serinin monitörleri. Memnun kaldıysanız alabilirsiniz. 1080p VA'dan geçince tabii ki çok fark eder. Üstelik kalitesiz VA panelse arada uçurum olur. Benim gözüme iyi gelen size gelmemiş olabilir. Veya tam tersi bana kötü gelen size iyi gelebilir. Monitör alırken test etmek hepsinden daha önemli. Kıyas yaparken sizdeki eski monitörle değil de dengi monitörlerle kıyas yapın derim. Yoksa adil bir karşılaşma olmaz. Siz memnun kaldıysanız tercih etmekte sıkıntı yok gibi gözüküyor. Neticede ürünü siz kullanacaksınız.

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi alternatiflere göz atacağım. Vatan'dan test imkanı ve taksitten dolayı almak istediğim için monitör çeşidi olarak biraz kısıtlanıyorum ama yine de araştıracağım. 2020'de Vatan'dan test ederek AOC C27G1 almıştım. Bugüne kadar işimi gördü, memnunum aslında ama artık 2K'ya adım atma vakti geldi benim için. Özellikle kardeşimdeki o monitörü gördükten sonra dedim ki ben oyun oynamıyormuşum. Yani görsel olarak dağlar kadar fark yarattı. Emektar 3060'ımın da vadesi dolmadan eski parçaları satıp sistemi upgrade ederek kendimi en az 3-4 yıl garantiye almak istiyorum. Kart olarak gönlümde 4070 Ti super veya 7900 XT var ama bir yandan fakat 30 bin ₺'yi aşan fiyatlar nedeniyle 4070 S veya 7800 XT - 7900 GRE 2K'da fazlasıyla yeter düşüncesiyle diğerlerinden vazgeçmeye çalışıyorum. Her şey bütçede bitiyor maalesef. Zorlasam N11'den taksitle Ti Super veya 7900 XT alırım, Getir Finans vade farksız 9 ay taksit yapıyor fakat kartlar arasındaki o 8-9 bin ₺'lik fark önümüzdeki minimum 4-5 yıl için değer mi emin olamıyorum. Her yıl sistem güncelleyen biri değilim, en son 2020'de sistem aldım 4 küsur yıldır kullanıyorum, ondan önce PS4 kullandığım için PC'ye ihtiyaç duymuyordum.

Son düzenleme:
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi alternatiflere göz atacağım. Vatan'dan test imkanı ve taksitten dolayı almak istediğim için monitör çeşidi olarak biraz kısıtlanıyorum ama yine de araştıracağım. 2020'de Vatan'dan test ederek AOC C27G1 almıştım. Bugüne kadar işimi gördü, memnunum aslında ama artık 2K'ya adım atma vakti geldi benim için. Özellikle kardeşimdeki o monitörü gördükten sonra dedim ki ben oyun oynamıyormuşum. Yani görsel olarak dağlar kadar fark yarattı. Emektar 3060'ımın da vadesi dolmadan eski parçaları satıp sistemi upgrade ederek kendimi en az 3-4 yıl garantiye almak istiyorum. Kart olarak gönlümde 4070 Ti super veya 7900 XT var ama bir yandan fakat 30 bin ₺'yi aşan fiyatlar nedeniyle 4070 s veya 7800 XT - 7900 GRE 2K'da fazlasıyla yeter düşüncesiyle diğerlerinden vazgeçmeye çalışıyorum. Her şey bütçede bitiyor maalesef. Zorlasam N11'den taksitle Ti super veya 7900 XT alırım, getir finans vade farksız 9 ay taksit yapıyor fakat kartlar arasındaki o 8-9 bin ₺'lik fark önümüzdeki minimum 4-5 yıl için değer mi emin olamıyorum. Her yıl sistem güncelleyen biri değilim, en son 2020'de sistem aldım 4 küsur yıldır kullanıyorum, ondan önce PS4 kullandığım için PC'ye ihtiyaç duymuyordum.

7900GRE OC ile %10 performans artışı kazanabiliyor. Uzun vade kullanacaksanız AMD bir tık daha mantıklı. 2K da çözünürlük düşürmek görüntüyü bozuyor. Ekstra %15-20 güç uzun vade de farkını gösterecektir.

@Smmmhunter hocam merhaba. R5 7500F ile kullanmak üzere MSI B650 S Wi-Fi almayı düşünüyordum fakat sizin ve @pawEn hocamın bir konuda TUF B650-M Plus önerinizi görüp araştırarak o anakartı almaya karar vermiştim. Hatta bugün şu siteden sipariş etmeyi düşünüyorum. ASUS TUF GAMING B650M-PLUS
Fakat tam sipariş için hazırlanırken malum forumda bir vatandaş ASUS anakartların AM5'te işlemci yaktığını iddia etmiş. Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

@Smmmhunter hocam merhaba. R5 7500F ile kullanmak üzere MSI B650 S Wi-Fi almayı düşünüyordum fakat sizin ve @pawEn hocamın bir konuda TUF B650-M Plus önerinizi görüp araştırarak o anakartı almaya karar vermiştim. Hatta bugün şu siteden sipariş etmeyi düşünüyorum. ASUS TUF GAMING B650M-PLUS
Fakat tam sipariş için hazırlanırken malum forumda bir vatandaş ASUS anakartların AM5'te işlemci yaktığını iddia etmiş. Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bios güncellemeleriyle bu sorunlar çoktan çözüldü. Artık yanma sorunları yok. Ki her zaman olan bir durumda değildi.

BIOS güncellemeleriyle bu sorunlar çoktan çözüldü. Artık yanma sorunları yok. Ki her zaman olan bir durumda değildi.

Hocam yine aynı forumda şöyle bir yazı daha gördüm. Bu sorunlar da çözülmüştür o halde ne dersiniz?

Screenshot_1.webp

Hocam yine aynı forumda şöyle bir yazı daha gördüm. Bu sorunlar da çözülmüştür o halde ne dersiniz?

Eki Görüntüle 95933

Boot süresi tüm anakartlarda artıyor. Ne kadar yüksek anakart o kadar hızlı boot ve EXPO uyumluluğu demek. Giriş seviye anakartlarda EXPO sorunları daha yaygın. ASUS'un B650 serisinde expo/xmp sorunu yaşayan kullanıcı sayısı biraz fazla.

Ben en çok ASUS'la alakalı EXPO sorunu görüyorum. Çoğunlukla B650 serisinde gördüm. Kendim MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi kullanıyorum XMP sorunsuz. Önerim b650 serisinde MSI veya ASRock gibi markalara yönelmendir. ASUS teknik özellik olarak gayet iyi ama B650 serisinde biraz fazla şikayet gördüm. Sorun yaşamayanda çok fazla var. Kesin sorun yaşayacaksın diye bir durum yok.

Boot süresi tüm anakartlarda artıyor. Ne kadar yüksek anakart o kadar hızlı boot ve EXPO uyumluluğu demek. Giriş seviye anakartlarda EXPO sorunları daha yaygın. ASUS'un B650 serisinde expo/xmp sorunu yaşayan kullanıcı sayısı biraz fazla.

Ben en çok ASUS'la alakalı EXPO sorunu görüyorum. Çoğunlukla B650 serisinde gördüm. Kendim MSI B650M Gaming Plus Wi-Fi kullanıyorum XMP sorunsuz. Önerim B650 serisinde MSI veya ASRock gibi markalara yönelmendir. ASUS teknik özellik olarak gayet iyi ama B650 serisinde biraz fazla şikayet gördüm. Sorun yaşamayanda çok fazla var. Kesin sorun yaşayacaksın diye bir durum yok.

Hocam Gaming Plus'ı önerirseniz bütçeme uyuyor, satın alabilirim. N11'de taksit olması da benim için çok avantajlı. S önerilmediği için sildim. Bir ara uygun fiyatı nedeniyle B650M-P'ye bakıyordum ama aradaki 3 bin ₺ fark uzun vadede değer derseniz bu farkı taksit olduğu için karşılayabilirim. Zaten muhtemelen bu fiyatları 2025'de mumla arayacağız, o yüzden üçün beşin, küsuratların hesabını yapmayı bıraktım. Alabiliyorken parçaları alıp en az 3-4 sene kafam rahat etsin istiyorum.

Screenshot_3.webp

RAM olarak da bunları düşündüm fiyatı uygun geldi forumlarda da önerildiğini okudum. Siz de onaylıyorsanız bunu da sipariş edebilirim.

Hocam gaming Plus'ı önerirseniz bütçeme uyuyor, satın alabilirim. N11'de taksit olması da benim için çok avantajlı. S önerilmediği için sildim. Bir ara uygun fiyatı nedeniyle B650M-P'ye bakıyordum ama aradaki 3 bin ₺ fark uzun vadede değer derseniz bu farkı taksit olduğu için karşılayabilirim.

Eki Görüntüle 95954

RAM olarak da bunları düşündüm fiyatı uygun geldi forumlarda da önerildiğini okudum. Siz de onaylıyorsanız bunu da sipariş edebilirim.

Kasım indirimleri oluyor sürekli acele etmeyin. B650 Gaming Plus Wi-Fi zaten 6K bandına düşüyordu. Kesinlikle 7300 TL'yi hak etmiyor. Ben B650M Gaming Plus Wi-Fi modelini 5300 TL'ye almıştım. Mutlaka uyguna bir tanesi düşer. Gaming gecesini bekleyebilirsiniz. RAM'ler iyi bende öneriyorum aynısını.

Kasım indirimleri oluyor sürekli acele etmeyin. B650 Gaming Plus Wi-Fi zaten 6K bandına düşüyordu. Kesinlikle 7300 TL'yi hak etmiyor. Ben B650M Gaming Plus Wi-Fi modelini 5300 TL'ye almıştım. Mutlaka uyguna bir tanesi düşer. Gaming gecesini bekleyebilirsiniz. RAM'ler iyi bende öneriyorum aynısını.

Hocam o halde B650'yi B650-M'i takip edeceğim ay sonuna kadar. Gaming gecesinde RAM ve anakartı uyguna yakalarsam direkt alırım dediğiniz gibi. Çok teşekkür ediyorum hakkınızı helal edin. Her markanın modelin on çeşit versiyonu olduğu için bazen işin içinden çıkamayıp sürekli konularda soru sormak durumunda kalıyorum.