Detaylar
Kim cevapladı?5800X3D gibi olacaklarını sanmıyorum. Çıkarabilecekleri tek işlemci 5950X3D olabilir XT serisi işlemciler artırılmış saat hızı dışında pek bir şey sunmuyordu.
Anladım hocam saat hızlarında oynamaları da işlemcinin performansına katkı sağlamıyor sanırım benim şu an kullandığım en Max 4.9 GHz oluyormuş hocam ekran kartı için sistem değişikliği yapmayım mı ayrıca X570 ASUS Dark Hero anakartım var bir de yanlış bilmiyorsam RAM'lerde 3600 MHz üstü performans düşüklüğü olduğunu duymuştum Ryzen işlemcilerde.
Anladım hocam saat hızlarında oynamaları da işlemcinin performansına katkı sağlamıyor sanırım benim şu an kullandığım en Max 4.9 GHz oluyormuş hocam ekran kartı için sistem değişikliği yapmayım mı ayrıca X570 ASUS Dark Hero anakartım var bir de yanlış bilmiyorsam RAM'lerde 3600 MHz üstü performans düşüklüğü olduğunu duymuştum Ryzen işlemcilerde.
X3D işlemcilerde cache fazlalığı dolayısıyla pek RAM MHz önemi olmuyor. Ekran kartı için değişiklik yapmana gerek yok, darboğaz çok önemli değil her halukarda ne alırsan al o işlemci ile minimum 2K'da kullanman lazım.
hocam şu an şu an 2k monütörüm var ama yazın 4k alacağım birde 4k panelde ıps mı iyi olur oled mi şu an mevcutta va panel ve ips kullanıyorum baya farklar var sizin öneriniz ne olur hocam ayca hocam 5950x için ram değişikliği yapsam mı şöyle bulabilirsem 4400 mhz ram alsam bu tabloda ryzen 3000 için yapılmış ama hani performans düşüşü olur muX3D işlemcilerde cache fazlalığı dolayısıyla pek RAM MHz önemi olmuyor. Ekran kartı için değişiklik yapmana gerek yok, darboğaz çok önemli değil her halukarda ne alırsan al o işlemci ile minimum 2K'da kullanman lazım.
Hocam şu an şu an 2K monitörüm var ama yazın 4K alacağım bir de 4K panelde IPS mı iyi olur OLED mi şu an mevcutta VA panel ve IPS kullanıyorum bayağı farklar var sizin öneriniz ne olur hocam ayca hocam 5950X için RAM değişikliği yapsam mı şöyle bulabilirsem 4400 MHz RAM alsam bu tabloda Ryzen 3000 için yapılmış ama hani performans düşüşü olur mu?
Eki Görüntüle 35647
3600'den sonrası pek aman aman fark ettirmiyor. Önemli olan gecikme değeri, OLED güzeldir iyidir falan filan ama modele bağlı. Monitör konusunda @BerkayZ87'e danışırsın.
- Makaleler
- 50
@XER4N1TY Vermeer mimarili Ryzen islemcilerin bellek kontrolcusu iyi degil. AMD genelleme yapmak amacli 3733 MHz'yi sweet spot olarak aciklamisti lakin IMC kalitesi herkeste farkli olabildigi icin kimisi 4000 MHz yapiyor kimisi 3866 yapiyor kimisi 3933 yapiyor. Kisacasi silikona bagli maksimum nereye cikabilecegin ama 2:1 moda gectiginde performans kaybi yasayacagin gercegi Vermeer'i gec butun Ryzen AM4 islemcileri icin gecerli bir durum. Dolayisiyla 1:1 modda kullanmak gerekiyor, RAM overclock ile ugrasmayacaksan XMP acip gececeksen en ust limitte sorunsuzca kullanabilecegin RAM frekansi 3600 MHz'dir. Daha dusuk gecikme istersen CL16 olanlara, o kadar onemli degil dersen de CL18 veya CL17 olanlara yonelirsin.
@XER4N1TY vermeer mimarili Ryzen islemcilerin bellek kontrolcusu iyi degil. AMD genelleme yapmak amacli 3733 MHz'yi sweet spot olarak aciklamisti lakin ımc kalitesi herkeste farkli olabildigi icin kimisi 4000 MHz yapiyor kimisi 3866 yapiyor kimisi 3933 yapiyor. Kisacasi silikona bagli maksimum nereye cikabilecegin ama 2:1 moda gectiginde performans kaybi yasayacagin gercegi Vermeer'i gec butun Ryzen AM4 islemcileri icin gecerli bir durum. Dolayisiyla 1:1 modda kullanmak gerekiyor, RAM overclock ile ugrasmayacaksan XMP acip gececeksen en ust limitte sorunsuzca kullanabilecegin RAM frekansi 3600 MHz'dir. Daha dusuk gecikme istersen CL16 olanlara, o kadar onemli degil dersen de CL18 veya CL17 olanlara yonelirsin.
Hocam bende Corsair 8x8 16 RAM 3600 MHz CL 18 Samsung chip var bu RAM'lerde RS modeli baktığımda bu RAM'in 4000 MHz'lik modelide var ama dediğiniz gibi OC ile belki 4000 MHz olur ama performans sıkıntı yani 2.1 atması kötü peki hocam işlemcinin silikonunu nasıl öğreniriz.
@BerkayZ87 hocam monitör olarak marka ASUS veya Samsung olabilir 4K çözünürlük artı 144 Hz olsun tabii panel olarak IPS diyoruz ama mevcutta IPS ve VA panel iki monitör kullanıyorum IPS ile VA panel arasında farklar var sizin öneriniz nedir bu konuda.
- Makaleler
- 50
Elindeki islemcinin bellek kontrolcusu 1:1 modda 2000 FCLK calistiracak kadar iyi bir IMC silikonuna sahipse performans artisi yasarsin ancak Vermeer'de 2000 FCLK epey zor bir sey yani 4000 MHz XMP'li bir RAM icin ekstra para vermek macera olur. Elindeki RAM'i kullanmaya devam et.Hocam bende Corsair 8x8 16 RAM 3600 MHz CL 18 Samsung chip var bu RAM'lerde RS modeli baktığımda bu RAM'in 4000 MHz'lik modeli de var ama dediğiniz gibi OC ile belki 4000 MHz olur ama performans sıkıntı yani 2.1 atması kötü.
Bu arada cip ureticisinin FCLK'ye etkisi yok, FCLK islemciyi baglayan bir durum.
OC ile deneme yanilma yoluyla ogrenebilirsin sadece.
Butceniz nedir?@BerkayZ87 hocam monitör olarak marka ASUS veya Samsung olabilir 4K çözünürlük artı 144 Hz olsun tabii panel olarak IPS diyoruz ama mevcutta IPS ve VA panel iki monitör kullanıyorum IPS ile VA panel arasında farklar var sizin öneriniz nedir bu konuda.
Elindeki islemcinin bellek kontrolcusu 1:1 modda 2000 fclk calistiracak kadar iyi bir ımc silikonuna sahipse performans artisi yasarsin ancak Vermeer'de 2000 fclk epey zor bir şey yani 4000 MHz XMP'li bir RAM icin ekstra para vermek macera olur. Elindeki RAM'i kullanmaya devam et.
Bu arada cip ureticisinin Fclk'ye etkisi yok, fclk islemciyi baglayan bir durum.
OC ile deneme yanilma yoluyla ogrenebilirsin sadece.
Butceniz nedir?
Vallahi hocam yazın alacağım için bütçe belirtemiyorum ama 20K-30K arası diyelim 4K monitörlerin özellikle VA paneli eliyorum OLED ve IPS diyorum ama OLED ekranlar nasıl hiçbir fikrim yok 4K ekranların fiyatları ne durumda acaba görüyorum bazı arkadaşlar OLED daha iyi filan diyorlar ama bilgim olmadığı için yorum yapamıyorum.
- Makaleler
- 50
MSI ve Samsung yeni OLED monitorleri henuz ulkemize getirmedi, yazin alacagin icin yaza kadar o modeller ulkemize gelmis olur, ona gore karar verirsin. Halihazirda elde bulunan butcen dahilindeki OLED monitorler pek ilgi cekici degil. Su an Corsair 27QHD240 modeli 30K ama W-OLED olmasindan oturu profesyonel islerde ve websitesi gezintilerinde veya Microsoft uygulamalarinin kullaniminda color fringing denilen sorun rahatsiz edebilir, bu problem QD-OLED'lerde bir tik daha iyi durumda. Oyun oynuyorsan veya dizi/film izliyorsan onemsiz. Ek olarak W-OLED monitorlerin cogu parlaklik bakimindan QD-OLED monitorlere gore bariz dusuk. Bu sene cikan 1-2 tane W-OLED monitor parlaklik sorunu cozdu ama PG27AQDM ve 27QHD240 gibi modellerde %100 APL parlakligi dusuk.Vallahi hocam yazın alacağım için bütçe belirtemiyorum ama 20K-30K arası diyelim 4K monitörlerin özellikle VA paneli eliyorum OLED ve IPS diyorum ama OLED ekranlar nasıl hiçbir fikrim yok 4K ekranların fiyatları ne durumda acaba görüyorum bazı arkadaşlar OLED daha iyi filan diyorlar ama bilgim olmadığı için yorum yapamıyorum.
Ozet: Daha basarili ve fiyatini hak eden OLED modeller icin yazi bekle.
MSI ve Samsung yeni OLED monitorleri henuz ulkemize getirmedi, yazin alacagin icin yaza kadar o modeller ulkemize gelmis olur, ona gore karar verirsin. Halihazirda elde bulunan bütçen dahilindeki OLED monitorler pek ilgi cekici degil. Su an Corsair 27QHD240 modeli 30k ama W-OLED olmasindan oturu profesyonel islerde ve web sitesi gezintilerinde veya Microsoft uygulamalarinin kullaniminda color fringing denilen sorun rahatsiz edebilir, bu problem qd-OLED'lerde bir tik daha iyi durumda. Oyun oynuyorsan veya dizi/film izliyorsan onemsiz. Ek olarak W-OLED monitorlerin cogu parlaklik bakimindan qd-OLED monitorlere gore bariz dusuk. Bu sene cikan 1-2 tane W-OLED monitor parlaklik sorunu cozdu ama PG27AQDM ve 27QHD240 gibi modellerde %100 apl parlakligi dusuk.
ozet: daha basarili ve fiyatini hak eden OLED modeller icin yazi bekle.
IPS panelden iyi mi hocam bu OLED panel oyun ve yayın yapıyorum yakın zamandan edit ve photsop gibi dersler almaya başlayacağım.
Yeni konular
-
Windows 10'da Update kısmındaki Windows 11 Banner'ı nasıl kaldırılır?
- EkmekArasiSSD
-
-
-
-
-
-
Samsung Galaxy S23 Ultra'dan Galaxy S26 Ultra'ya geçilir mi?
- Hamza Ensar Sağlam
-
-