Hocam nebi 2 falan ayıp oluyor pek sevmem kendisini de ahahah ben sadece tecrübelerimi aktarıyorum ki tecrübe kadar değerli bir şey yoktur sonuçta ram overlock yaparken saatler harcanıyor. Bu GDM off iken SCL timinglerin 4 olamaması durumu ramden rame göre değişiyor diye duydum, bazıları açıyormuş ama zaten çok fark yaratmıyorlar sonuçta FCLK limiti var bu işlemcilerde.

Evet, Ryzen 7000-9000 çiplette FCLK limiti ambientte 2233 MHz, ötesi yapılamıyor. APU monolitik'ler Ryzen 8000 ailesi 2600 MHz civarı sonlanıyor. SCL özelinde WRSCL M-Die 1 yapamıyor, A-Die istisnasız yapıyor. 1:2 modda sadece hata verebiliyor, 1:1 modda çok denk gelmedim. Yine de RDSCL=WRSCL bırakmakta fayda var. RDSCL özelinde de Gear kapalı iken 4, 5, 6 denenmeli. 4 genelde 6200 ve üzerinde hata verir, 5 genelde stabildir. 6600 özelinde RDSCL 6 gerekebiliyor Gear kapalı iken.

1779997711500.webp

Yardımlarınız için tekrar çok teşekkürler, bir müddet dokunmayacağım, bu şekilde kalsın, gayet güzel oldu. Zaten ben de sıkıldım, bir yandan da RAM fiyatları bu kadar uçmuşken elimde kalmasından korkuyorum.

Eki Görüntüle 253052

Yardımlarınız için tekrar çok teşekkürler, bir müddet dokunmayacağım, bu şekilde kalsın, gayet güzel oldu. Zaten ben de sıkıldım, bir yandan da RAM fiyatları bu kadar uçmuşken elimde kalmasından korkuyorum.
RAM optimize işi sabır işi, böyle de iyi zaten önemli olan timingleri ayarlamışsın, expo profile göre fpsin bayağı artacak, kafidir.

Merhabalar, tekrar flck 2200’de ses kesilmesi sorunu yaşıyorum. 007 oynarken birkaç kez oldu ve 2167’ye geri döndüm. Testleri geçsem de sorun tam olarak bitmiyor, stabil değil. 2167’ye dönünce vddg ve cldo voltajlarını otomatiğe geri almalıyım mı? Ayrıca 360 trfc’de çalışıyor, bunda kalmalı mı? Çok sıkmak stabilite kaybı yapar mı ya da ekstra drop yaşanabilir mi? Bazı ayarları fazla mı sıktık acaba?
Yani demek istediğim, testlerden sorunsuz geçince kesinlikle sıkı ayarlarda sorun yok olduğu anlamınamı geliyor.

Merhabalar, tekrar flck 2200’de ses kesilmesi sorunu yaşıyorum. 007 oynarken birkaç kez oldu ve 2167’ye geri döndüm. Testleri geçsem de sorun tam olarak bitmiyor, stabil değil. 2167’ye dönünce vddg ve cldo voltajlarını otomatiğe geri almalıyım mı? Ayrıca 360 trfc’de çalışıyor, bunda kalmalı mı? Çok sıkmak stabilite kaybı yapar mı ya da ekstra drop yaşanabilir mi? Bazı ayarları fazla mı sıktık acaba?
Yani demek istediğim, testlerden sorunsuz geçince kesinlikle sıkı ayarlarda sorun yok olduğu anlamınamı geliyor.
TRFC 360 sıkıntı değil, A-Die kaldırabilir, testlerden geçtiyse sıkıntı yok. FCLK 2167de sıkıntı yoksa devam et, vddg voltajları 1.00 olsun, VDD misc ile aralarında 0.1 fark olmalı diye biliyorum çünkü vddg voltajları buradan besleniyor.

MSI_Advanced DRAM Yeni.webp

@Violentia resimleri biosta F11 le usb'ye ss al sonra windowsta açtıktan sonra farklı kaydet ile jpeg formatında kaydedersen bu şekilde atabilirsin.
@Ayhan Dönmez hocam bu yeni biosta ram zamanlamalarına 3 yeni sekme gelmiş L WR WR2 birde ram voltaj kısmında artık 3 ayarı oto değiştirmiyor üstteki 2 si oto alttaki1 tane artık değişmiyor vddq değişince düzeltmişler.
Birde bu yeni biosla daha düşük voltajla stabil çalıştı şimdilik 15 dk testleri geçti.Daha fazla zorlamadım bakalım oyunlarda hata verecek mi?
Eski voltaj ss
ZenTimings_Screenshot_29678245.8166641.webp
Yeni voltaj ss
yeni ram vss.webp

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 255271
@Violentia resimleri biosta F11 le usb'ye ss al sonra windowsta açtıktan sonra farklı kaydet ile jpeg formatında kaydedersen bu şekilde atabilirsin.
@Ayhan Dönmez hocam bu yeni biosta ram zamanlamalarına 3 yeni sekme gelmiş L WR WR2 birde ram voltaj kısmında artık 3 ayarı oto değiştirmiyor üstteki 2 si oto alttaki1 tane artık değişmiyor vddq değişince düzeltmişler.
Birde bu yeni biosla daha düşük voltajla stabil çalıştı şimdilik 15 dk testleri geçti.Daha fazla zorlamadım bakalım oyunlarda hata verecek mi?
Eski voltaj ss
Eki Görüntüle 255278
Yeni voltaj ss
Eki Görüntüle 255279

Sırasıyla 22-88-44 dener misin? Bu kısım için maksimum olarak hangi değerlere izin vermiş? Karhu RAM Test ile Output çıktıya bakman lazım. Çok kısmak değer düşürüyor bu kısmı. TCCDL söz ediyorum. @elninolaz

6400 için 10-40-20 bakabilirsin bir de. AIDA kıyaslamak çok doğru mu, bilmiyorum açıkçası. AIDA ölçemeyebilir bu timing'leri.

Bana bu ayarlar gelmedi, bende de 29’unda çıkan güncel BIOS var. Son ayarlarım tFAW 24, tRDWR 14; yiyor ama ne bilim biraz gevşek bıraktım. Crimson Desert hiç stabil değil, oyunda FPS takibinden gözlerim yoruldu. Çok fazla ayar değiştirip denedim, 1-2 saatte bir bazen drop oluyor. RAM veya PBO CO ile alakalı olduğunu düşünmüyorum, normalde de arada oluyordu. 007 James Bond’da bile nadiren, 2-3 saatte bir oluyordu. Ayhan hocam, sıcaklığı düşürmek için VDDG ve VDDP’ye verdiğimiz voltajları auto’ya almalı mıyım, sorun yaşar mıyım yoksa kalsın mı? Hakan da 1.00 önerdi, sizin bir öneriniz var mı?

1780778388175.webp

Bir de bende bu trcdwr scl değerlerini nasıl bu kadar düşürdük anlamadım, kimse de böyle görmedim. Bana söylediğiniz ayarları www.overclock.net’teki cheat list’te yer alan sınırları ne kadar dikkate almak lazım, mesela trtp 12 demişler, scl’ler 7-8, optimal tfaw 32 demişler vs. Merakımdan soruyorum, kafamda tam oturtmak için.

Bana bu ayarlar gelmedi, bende de 29’unda çıkan güncel BIOS var. Son ayarlarım tFAW 24, tRDWR 14; yiyor ama ne bilim biraz gevşek bıraktım. Crimson Desert hiç stabil değil, oyunda FPS takibinden gözlerim yoruldu. Çok fazla ayar değiştirip denedim, 1-2 saatte bir bazen drop oluyor. RAM veya PBO CO ile alakalı olduğunu düşünmüyorum, normalde de arada oluyordu. 007 James Bond’da bile nadiren, 2-3 saatte bir oluyordu. Ayhan hocam, sıcaklığı düşürmek için VDDG ve VDDP’ye verdiğimiz voltajları auto’ya almalı mıyım, sorun yaşar mıyım yoksa kalsın mı? Hakan da 1.00 önerdi, sizin bir öneriniz var mı?

Eki Görüntüle 255289

Bir de bende bu trcdwr scl değerlerini nasıl bu kadar düşürdük anlamadım, kimse de böyle görmedim. Bana söylediğiniz ayarları www.overclock.net’teki cheat list’te yer alan sınırları ne kadar dikkate almak lazım, mesela trtp 12 demişler, scl’ler 7-8, optimal tfaw 32 demişler vs. Merakımdan soruyorum, kafamda tam oturtmak için.
TFAW üçlüsünü 20-8-4 yapabilirsin, ben testlerini yaptım, 24-6-6, 20-8-4, 16-4-4, 32-8-8, aida64 ve pyprimeda fark çok az, uğraşmaya değmiyor, DDR5de burst length 8x olduğu için bu timingleri kısmak pek bir fayda getirmiyor o yüzden 32-8-8 öneriliyor. SCL timingler de çok önemli değil ben 6-6 kullanıyorum. Bu timingler için formüller var onları kullanıyorum, bunların dışına çıkıp değerleri kısmak tatmin etmedi beni yaptığım testlerde. TFAW=4xtRRDS, tRRDL=2/tWTRL, tWTRS=2/tRRDS, tRAS=tRCD+tRTP, tRC=tRAS+tRP. Aklımda kalan bunlar. VDDP auto değil sanırım autodayken kaç veriyor?