noname92

Üyecik
Yer
Aksaray
Arkadaşlar merhaba,
Aksaray ilinde yaşıyorum. Apartmanımızda VDSL altyapı bulunuyor. Şimdiye kadar TurkNet, Millenicom ve Türk Telekom kullanmışlığım oldu.

Yaklaşık bir hafta öncesine kadar altyapı sorgulamalarında hattım 80-90 Mbps olarak görünüyordu. Bugün tekrar baktığımda, tüm sitelerde 25 Mbps olarak görünmeye başladığını fark ettim. Aksaray genelinde de inceledim; bakır altyapıya sahip tüm VDSL hatlar 25 Mbps’e düşürülmüş. Büyük ölçüde fiber altyapısı çalışması var ben bu yüzden olduğunu düşünüyorum. Benim mahallemede fiber altyapı geldi fakat apartmanda benden başkası internet ile ilgilenmediğinden tek başıma nasıl binama fiber kutusu yaptıracağımı bilmiyorum.

Fiber altyapı bulunan bölgelerde ise durum karışık: Millenicom sorgusunda bazı adresler 0 Mbps, bazıları 100 Mbps, bazıları ise 1.000 Mbps olarak çıkıyor. TurkNet sorgusunda ise Millenicom’da 0 Mbps görünen yerler VDSL 35 Mbps, 100 ve 1.000 Mbps görünen yerler ise fiber altyapıda 100 Mbps olarak görünüyor. İlginç olan, Millenicom’da 0 Mbps görünen bu adreslerin Türk Telekom kapsam haritasında “Fibernet” olarak yer alması.

Bu noktada, fiber altyapının bazı ISS’lerde görünmemesi, Türk Telekom’un altyapıyı diğer sağlayıcılarla paylaşmamasından mı kaynaklanıyor? Ayrıca, binama fiber altyapı geldiğinde “ISS’lere kapalı fiber” sorununu yaşamamak yani diğer ISS'lerde sıfır gözükmemesi için şimdiden ne yapmam gerekir?

Arkadaşlar merhaba,
Aksaray ilinde yaşıyorum. Apartmanımızda VDSL altyapı bulunuyor. Şimdiye kadar TurkNet, Millenicom ve Türk Telekom kullanmışlığım oldu.

Yaklaşık bir hafta öncesine kadar altyapı sorgulamalarında hattım 80-90 Mbps olarak görünüyordu. Bugün tekrar baktığımda, tüm sitelerde 25 Mbps olarak görünmeye başladığını fark ettim. Aksaray genelinde de inceledim; bakır altyapıya sahip tüm VDSL hatlar 25 Mbps'e düşürülmüş. Büyük ölçüde fiber altyapısı çalışması var ben bu yüzden olduğunu düşünüyorum. Benim mahallemede fiber altyapı geldi fakat apartmanda benden başkası internet ile ilgilenmediğinden tek başıma nasıl binama fiber kutusu yaptıracağımı bilmiyorum.

Fiber altyapı bulunan bölgelerde ise durum karışık: Millenicom sorgusunda bazı adresler 0 Mbps, bazıları 100 Mbps, bazıları ise 1.000 Mbps olarak çıkıyor. TurkNet sorgusunda ise Millenicom'da 0 Mbps görünen yerler VDSL 35 Mbps, 100 ve 1.000 Mbps görünen yerler ise fiber altyapıda 100 Mbps olarak görünüyor. İlginç olan, Millenicom'da 0 Mbps görünen bu adreslerin Türk Telekom kapsam haritasında “Fibernet” olarak yer alması.

Bu noktada, fiber altyapının bazı ISS'lerde görünmemesi, Türk Telekom'un altyapıyı diğer sağlayıcılarla paylaşmamasından mı kaynaklanıyor? Ayrıca, binama fiber altyapı geldiğinde “ISS'lere kapalı fiber” sorununu yaşamamak yani diğer ISS'lerde sıfır gözükmemesi için şimdiden ne yapmam gerekir?

Türk Telekom kendi altyapılarını diğer sağlayıcılarla paylaşmadığı için bu tür durumlar olabiliyor.

Türk Telekom FTTH altyapısında şu anda 100'ün üstü hızları sadece Türk Telekom satıyor sanırım. 8 ay kadar önce Kablonet ve Comnet de satıyordu ancak şu an da yok. Altyapı içinde genelde bir planlamaya göre sokak sokak her eve çekiyorlar. En az 30-40 yıllık 5 daireli apartmanımıza kimse başvuru yapmadığı halde Türknet altyapı çekmişti. Türk Telekom'la iletişime geçip planlarında olup olmadığınızı sorabilirsiniz.

Sistemsel bir hata olabilir. Çünkü eğer VDSL port hala çalışıyorsa sorguda bunu düşürmenün herhangi bir mantığı yok.

İkinci bir seçenek şu olabilir. Bazı saha dolaplarını kapatıp kalanlarda yoğunluğu arttırıyor olabilirler. Kullanıcıların xDSL verilerini karşılaştırmak gerek.

Türk Telekom FTTH altyapısında şu anda 100'ün üstü hızları sadece Türk Telekom satıyor sanırım. 8 ay kadar önce Kablonet ve Comnet de satıyordu ancak şu an da yok. Altyapı içinde genelde bir planlamaya göre sokak sokak her eve çekiyorlar. En az 30-40 yıllık 5 daireli apartmanımıza kimse başvuru yapmadığı halde Türknet altyapı çekmişti. Türk Telekom'la iletişime geçip planlarında olup olmadığınızı sorabilirsiniz.
Veren firmalar var. Vodafone ve ismini pek anmadığımız firma gibi. Eskiden NetSpeed'te veriyordu ama sitelerinde tek kampanya gözüküyor şu an.

Vodafone'yi ben aradığım zaman VDSL ile kullanabilirsiniz Fiber gözükmüyor demişlerdi.
Değişiyor hocam. Ben şimdi emin olmak için tekrar sorguladım Vodafone üzerinden. 100 ve 1000 Mbpslik iki paket önerdi.

@noname92 öyle bir sıkıntı olması halinde müdürlüğe dilekçe vererek çözebileceğinizi düşünüyorum.

Tüm şehir genelinde VDSL hatların 25 Mbps'e çekilmesi de bana pek mantıklı gelmedi. Sistemsel sorun ya da çalışma olma ihtimali yüksek.

Şöyle açıklayım ben şu anda millenicom kullanıyorum. VDSL altyapıda firma fark etmiyor zaten ben fiyatına bakıyorum bu aralar ama Turknet'e geçmek istiyorum çünkü yakın zamanda artık 1 ay 3 ay 1 yıl ne zaman gelirse bilmiyorum ama VDSL olarak Turknet'e altyapıya bakınca her zaman 81 Mbps gözüken hız 25 gözükünce şaşırdım. Bu aralar internette felaket geçmeyen kopmalar SNR margin düşüklüğü falan var. Dslam yapsam bile düzelmiyor. Sanırım fiber çekerken kablolara zarar verdiler. Turknet yada Millenicom arıza telebi açtığımda TT saha ekibine yönlendiriyorlar onlarda beni arıyorlar Dslam koymayı öneriyorlar ama işe yaramıyor kablo bozuk da diyemiyorlar. Tüm bunları böyle düşününce aklıma sürekli şikayetten dolayı bakır altyapı hızını kıstılar zannettim bütün gece sabaha kadar bütüm Aksaray'ın Millenicom ve Turknet altyapı sorgulamasını yaptım. Hep 25 Mbps idi. Sonra bugün öğleden sonra 1 gibi bir daha bakınca hızlar eskisi gibi olduğunu gördüm. Neden böyle değişme yaptılar gece gece sonra düzelttiler bilmiyorum.

Ben her yeri tararken konuda bahsettiğim fiber olaylarını fark ettim. İşte bazı fiber olan binalarda Turktelekom harici diğer firmalarla altyapısını paylaşmamış bir çoğunda paylaşmış çok az binalarda da 100 Mbps olarak paylaştığını gördüm. Eğer benim binama fiber gelirse asla Turktelekoma bulaşmak istemiyorum yaklaşık 15 sene önce Turknet'e geçmiştim ve bir daha asla bu firmadan almaya karar vermiştim. Bu yüzden derin araştırmalara girdim :hehehe: Fiber sürecinin nasıl işlediğini hiç bilmiyorum. Hemen 2 yanımdaki binada Millenicom'da 1000Mbps gözüküyor ama 500 veriyor 870 TL'ye. Ama Turktelekom hem 960 lira istiyor hemde taahüt denen belaya bulaştırıyor. Şimdi Millenicom'dan almamak için sebep yok ortada. Hadi Millenicom'da sıkıntı yaşayım diyelim taahüt yok gider Turknet 100 Mbps geçerim. Bu özgürlük varken Turktelekom neden almak isteyeyim ömür törpüsü firma.

@sirius an itibariyle (saat: 01:40) Turknet yada Millenicom'dan Aksaray- Merkez - Merkez gerisi fark etmez vdsl olan altyapıya bakabilirsin. hepsi tekrardan 20 - 24 Mbps arası düştü tekrardan. Neden böyle oluyor acaba?

Bu arada farklı illerde de durum böyle birkaçına baktım.

Sabah 8:24 kendi adresimde ve farklı illerde rastgele yaptığım sorgularda hızların normale döndüğünü görüyorum. Açıklaması tam olarak ne bilmiyorum ama diğer ISS'lere haksız rekabet var diye tahmin ediyorum.

Son düzenleme: