Özetle anlatayım.
@Ayhan Dönmez
Size yukarıdaki metni yazdıktan sonrada 6-7 kere aç kapat yaptım yine problem yaşamadım. 16-17 tekrar oldu.
1- Sadece XMP kapattım. Komple BIOS sıfırlamadım ya da default ayarlara dönmedim, MCR,Power Down, Nitro ayarları, Wifi/BT/Spread Spectrum vs. önerdiğiniz ayarlarda hala. Bir tek iGPU açık onu da gece kapatacağım.
2- Anakart yazılımı hiç kurulmamış zaten program ekle/kaldır gözükmüyor, BIOS üzerinden oto kurmayıda Disable yaptım.
3- Attığınız Winutil Script sanırım, şu an vaktim yok gece eve geldiğimde Winutil + devamında anlattığınız ayarları yapacağım.
4- Sürüm 25H2 gözüküyor zaten alta SS bırakacağım, temiz kurulum 1-2 hafta önce Techolay'dan alınmış son güncel ISO (25H2) ile yapmıştım zaten.
5-Updateler hazır şu anda Update yok diyor.
Kısa üç sorum olacak.
1- SS Bırakıyorum, Anakartın Support bölümünde Chipset kısmı şu anda bende kurulu olan sürümken AMD sitesinde farklı bir sürüm numarası var. Madem güncelleme çıktı Anakart sayfasında hala neden eski sürüm var? Yanlış bakma ihtimalime karşı Ekran Fotoğraflarını inceler misiniz rica etsem?
2-XMP kapattım, 4800MT/s çalışıyor gözüküyor. Default sanırım bu. 6000MT/s ile 4800MT/s ile arasındaki fark nedir? Oyunlarda özellikle güçlü oyunlarda (CyberPunk 2077 vb.) Verim, performans konusunda çok fark var mı? Performans, verim, kalite, stabilite vs. bu konularda zararı olur mu? Hissettirir mi?
3- Size mantıklı geliyorsa bütçem var ben bu RAM kitini alırken sitesinde XMP/EXPO belirtilmiyordu dikkatsizliğimle almışım, eğer 6000MT/s stabil anakart/işlemci ile vs. uyumlu bir EXPO RAM kiti öneriniz olursa alabilirim, bütçem mevcut. Fiyat farketmeksizin.
Benim amacım sistemimi stabil, kararlı ve uzun yıllar kullanabilmek. Çünkü mesela sorun bir senedir olmasına rağmen iş hayatımın yoğunluğu sebebiyle bazı dönemler aylarca uzak kaldığım bile oluyor. Probleme bile odaklanamıyorum şu an Ramazan ayı sakinliği.
Bu sene içerisinde maddi olarak iyiyim yapılacak ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum bu sadece kasa için değil diğer ekipmanlarımı falanda değiştiriyorum, yayın falan yapma düşüncelerim var açıkçası o yüzden diyorum. Ne dersiniz?