Evet evet farkettim IS 26200.7922 güncellemesi yüklendi yeniden başlattım şimdi bahsettiğiniz rakamları falan bende aynı görüyorum. OS Sorununu çözdüm yanlış okumuşum ondan güncelleme yok sanmışım.

Chipset ve Winutil Script gece yapacağım, Chipset takibini de artık AMD websitesi üzerinden yapacağım.

Dediğiniz gibi 3-5 gün takip edelim. Aksi bir durum yaşanmazsa 3-5 gün sonra XMP ayarlarının sıkıntısı şeklinde çıkarsa belirtirim. buraya. Win güncellemesi içinde iki kere kapanıp açıldı yine yapmadı. Çok dillendirmek istemiyorum kendi nazarımda değiyor çünkü umarım artık el sıkışmış ve aramızdaki mücadeleyi sonlandırmışızdır bu setup ile.

Gerçekten elinize emeğinize sağlık bu süreçte burada benimleydiniz inşallah her şey gönlünüzce olsun.

Aklımda birkaç soru var ama 3-5 günlük sürecin geçmesi gerek ondan sonra zaten aksi yaşanırsa ki inşallah yaşanmazda düzelmiş olursa burada süreçli ilgili bir iki sorum olacak, yine yaşanırsa zaten tekrardan gereken kontrolleri yaparız diye düşünüyorum.

@Ayhan Dönmez
Merhabalar hocam.
Özetle:
4. Gündeyim. Maşallah demek istiyorum ki 4 gün boyunca farklı farklı günlerde vs. baya bir aç-kapa yaptım ancak hiç yaşamadım. Problem XMP kaynaklı imiş gibi gözüküyor.
İlk iki gün 2. mönitör olmadan kullandım, 2 gündür de 2. monitör aktif kullanıyorum bir problem yaşamadım.
İki gündür de iGPU kapalı yine problemle karşılaşmadım. Maşallah.
Onun dışında sormak istediğim bir şey var.

1- İşlemci Bellek kontrolünde, anakartta falan olabilir mi? Ben EXPO olacak şekilde bir ram almak istiyorum stabil 6000Mhz olacak şekilde, bu anakart, işlemci ve ekran kartı ile uyumlu olabilecek EXPO ram önerebilir misin? Bütçem açık, 32GB olsa yeterli. R7 7800X3D, 4080S SUPER VE MSI MAG X670E TOMAHAWK Wİ-Fİ, KC3000 1 TB SSD, vs.
2-XMP açıkken 4080S söktüğümüzde Gün boyu GPU takılı değilken neden yapmadı da 4080S takılıyken ve XMP açıkken yapıyordu?

3-Farkettiğim bir şey PC açıldığında bazen otomatik Spotify, Edge falan ekranda oluyor bazı açılışlarda gelmiyor direkt masaüstü wallpaper geliyor bu neden olabilir?
4-Windows yükleme ekranı bazen uzun süreli duruyor, bazen hızlı geçiyor, bazen ortalama duruyor sanki sadece bu stabil değil gibi bunun dışında açılış müziği/sesi de masaüstü geldikten 2-3 saniye sonra geliyor.

Son düzenleme:
Evet evet farkettim IS 26200.7922 güncellemesi yüklendi yeniden başlattım şimdi bahsettiğiniz rakamları falan bende aynı görüyorum. OS Sorununu çözdüm yanlış okumuşum ondan güncelleme yok sanmışım.

Chipset ve Winutil Script gece yapacağım, Chipset takibini de artık AMD websitesi üzerinden yapacağım.

Dediğiniz gibi 3-5 gün takip edelim. Aksi bir durum yaşanmazsa 3-5 gün sonra XMP ayarlarının sıkıntısı şeklinde çıkarsa belirtirim. buraya. Win güncellemesi içinde iki kere kapanıp açıldı yine yapmadı. Çok dillendirmek istemiyorum kendi nazarımda değiyor çünkü umarım artık el sıkışmış ve aramızdaki mücadeleyi sonlandırmışızdır bu setup ile.

Gerçekten elinize emeğinize sağlık bu süreçte burada benimleydiniz inşallah her şey gönlünüzce olsun.

Aklımda birkaç soru var ama 3-5 günlük sürecin geçmesi gerek ondan sonra zaten aksi yaşanırsa ki inşallah yaşanmazda düzelmiş olursa burada süreçli ilgili bir iki sorum olacak, yine yaşanırsa zaten tekrardan gereken kontrolleri yaparız diye düşünüyorum.

@Ayhan Dönmez
Merhabalar hocam.
Özetle:
4. Gündeyim. Maşallah demek istiyorum ki 4 gün boyunca farklı farklı günlerde vs. baya bir aç-kapa yaptım ancak hiç yaşamadım. Problem XMP kaynaklı imiş gibi gözüküyor.
İlk iki gün 2. mönitör olmadan kullandım, 2 gündür de 2. monitör aktif kullanıyorum bir problem yaşamadım.
İki gündür de iGPU kapalı yine problemle karşılaşmadım. Maşallah.
Onun dışında sormak istediğim bir şey var.

1- İşlemci Bellek kontrolünde, anakartta falan olabilir mi? Ben EXPO olacak şekilde bir ram almak istiyorum stabil 6000Mhz olacak şekilde, bu anakart, işlemci ve ekran kartı ile uyumlu olabilecek EXPO ram önerebilir misin? Bütçem açık, 32GB olsa yeterli. R7 7800X3D, 4080S SUPER VE MSI MAG X670E TOMAHAWK Wİ-Fİ, KC3000 1 TB SSD, vs.
2-XMP açıkken 4080S söktüğümüzde Gün boyu GPU takılı değilken neden yapmadı da 4080S takılıyken ve XMP açıkken yapıyordu?

3-Farkettiğim bir şey PC açıldığında bazen otomatik Spotify, Edge falan ekranda oluyor bazı açılışlarda gelmiyor direkt masaüstü wallpaper geliyor bu neden olabilir?
4-Windows yükleme ekranı bazen uzun süreli duruyor, bazen hızlı geçiyor, bazen ortalama duruyor sanki sadece bu stabil değil gibi bunun dışında açılış müziği/sesi de masaüstü geldikten 2-3 saniye sonra geliyor.

Bu karta bu adamlar 1.2.7.0 ya da 1.3.0.0 çıkardığında konu açarsın, XMP olayını hallederiz. XMP değil de Memory Try It'den * işaretli 6000 bir profil seçip onun üzerine inşa etmek lazım. Onun haricinde görev yöneticisi, başlangıç programlarından hepsini kapatman lazım. Sonrasında açacaklarını kendin Manuel açarsın. Debloat yaparken ben Edge vesaire de sildim. Bu yazılımların arka planda çalışması hoş değil, anakart yazılımları bir, bunlar iki yani. Hepsinden uzak durmak lazım. Bende ses vesaire çıkmıyor, şuradaki tiki kaldır.

1772410335362.webp

Başlangıç uygulamalarından hepsini kapat mümkünse, kullanacaklarını sonradan açman faydana.

Debloat yaptım anca Edge kaldırmamıştım onu tekrar yapayım.
Çıkaracakları sürümden sonra Ram almak için mi konu açayım? O kısmı anlayamadım.
Ram için geri kalan süreci yapmaya hazırım Memory Try It için.
Başlangıç programları kısmını anladım yapacağım, ses tikini de kaldırdım. Anakart yazılımı gözükmüyor PC'de.
Teşekkür ederim.

Debloat yaptım anca Edge kaldırmamıştım onu tekrar yapayım.
Çıkaracakları sürümden sonra Ram almak için mi konu açayım? O kısmı anlayamadım.
Ram için geri kalan süreci yapmaya hazırım Memory Try It için.
Başlangıç programları kısmını anladım yapacağım, ses tikini de kaldırdım. Anakart yazılımı gözükmüyor PC'de.
Teşekkür ederim.

RAM'ler Hynix ise Memory Try It kısmından 6000 CL30-38-38 profili seçip öyle dene, * işareti olsun profilde. iGPU-MCR-PDM kapalı kalacak zaten. Senin kart 1.2.0.3g Beta sürümü var, 1.3.0.0 resmi sürüm çıkartırlarsa sorun düzelebilir. Bakmak lazım. XMP yerine dediğim kısımdan hallet RAM işini. Nitro ayarını da yine uygularsın, Nitro ve Robust Enabled, 2-3-1 ve 8x-8x kalsın. O ayarları iletmiştim.

VDD-VDDQ-VDDIO 1.4 ver üçüne. Problem olursa 1.43 verip denersin yine bu 3 EXPO voltajına. HVM modu açmadan 1.435V sınırı var DDR5'te.

iGPU, MCR, Power Down Enable - disabled.
RAM kısmı için SS bıraktım CL6000-30-38-38 yok.
Nitro ayarlarını siz birkaç sayfa önce demiştiniz öyle yaptım SS bırakıyorum bir bakma şansınız var mı?
8-X 8-X dediğiniz nedir? Öyle bir ayar göremedim.
Değer verme kısmınıda yapmadım. RAM profili seçemediğim için. HVM nereden bakabilirim açık olup olmadığına?

Dosya Ekleri

• IMG_5706.webp
    IMG_5706.webp
    252,8 KB · Görüntüleme: 45
  • IMG_5705.webp
    IMG_5705.webp
    171,1 KB · Görüntüleme: 38
iGPU, MCR, Power Down Enable - disabled.
RAM kısmı için SS bıraktım CL6000-30-38-38 yok.
Nitro ayarlarını siz birkaç sayfa önce demiştiniz öyle yaptım SS bırakıyorum bir bakma şansınız var mı?
8-X 8-X dediğiniz nedir? Öyle bir ayar göremedim.
Değer verme kısmınıda yapmadım. RAM profili seçemediğim için. HVM nereden bakabilirim açık olup olmadığına?

Bunu seç, sonrasında 30-38-38-96 olarak değiştir:

1772452151373.webp

DRAM Timings kısmı var bu bölümde yine, orayı bulup değişirsin birincil zamanları. High Voltage Mode sende kapalıdır, önce 1.4V dene bahsettiğim 3 EXPO voltajını. Sorun olursa 1.43V verip bak. Nitro kısmı doğru, senin IMC tırtsa 1-2-1 açmayabilir. Sırayla 2-3-1 yap o kısmı. 8x-8x yapmana gerek yok, Auto öyle geliyor. Burst Length Auto'su 8x yani. Asıl sorun çözüldüyse konuyu işaretleyebilirsin, RAM ayarları için ayrı konu açmak lazım.

Hocam iki ekran görüntüsü bıraktım.
İncelerseniz çok müteşekkir olurum.

1- 30-38-38-96 girişi doğru mu? DRAM timing kısmı? Rehber verdiğiniz o “ddr5 en iyi RAM ayarları” videosuna baktığımda tras değeri “38” giriyor ama bende “96”gözüküyor. Bana tam değiştirmem gerekenleri verebilir misiniz?

2- voltage settings kısmında ise bahsettiğiniz üç voltaj değerini 1.40 yaptığımda üçü de kırmızı renkli oldu bir korktum, bir yanlışlık olabilir mi?

3- Nitro kısmında 1-2-1 önermiştiniz ilk sayfalarda bende öyle bırakmıştım. Şimdi 2-3-1 mi yapayım?

4- asıl sorun XMP tabanlı çözülmüş gibi gözüküyor RAM ayarları için yeni konu açabilirsiniz demişsiniz ama şu an RAM ayarlarını yapmıyor muyuz? Bir de bu ayarlardan sonra tekrarlama durumuna ve bu sorunu yaşayan arkadaşların olma ihtimaline karşın buradan devam etsek size de uygun mudur?

Dosya Ekleri

• IMG_5713.webp
    IMG_5713.webp
    211,4 KB · Görüntüleme: 36
  • IMG_5714.webp
    IMG_5714.webp
    205,7 KB · Görüntüleme: 42
Hocam iki ekran görüntüsü bıraktım.
İncelerseniz çok müteşekkir olurum.

1- 30-38-38-96 girişi doğru mu? DRAM timing kısmı? Rehber verdiğiniz o “ddr5 en iyi RAM ayarları” videosuna baktığımda tras değeri “38” giriyor ama bende “96”gözüküyor. Bana tam değiştirmem gerekenleri verebilir misiniz?

2- voltage settings kısmında ise bahsettiğiniz üç voltaj değerini 1.40 yaptığımda üçü de kırmızı renkli oldu bir korktum, bir yanlışlık olabilir mi?

3- Nitro kısmında 1-2-1 önermiştiniz ilk sayfalarda bende öyle bırakmıştım. Şimdi 2-3-1 mi yapayım?

4- asıl sorun XMP tabanlı çözülmüş gibi gözüküyor RAM ayarları için yeni konu açabilirsiniz demişsiniz ama şu an RAM ayarlarını yapmıyor muyuz? Bir de bu ayarlardan sonra tekrarlama durumuna ve bu sorunu yaşayan arkadaşların olma ihtimaline karşın buradan devam etsek size de uygun mudur?

Hepsi doğru, ek olarak tRC 134 kalsın şimdilik, diğer zamanlamalar görseldeki gibi dursun. Voltaj kısmı normal, vddp yazan yere gir. Oradan global seçip 1.1v ya da 1100 mv olarak değiş. Vddg yazana gir, 1.05 ya da 1050 olarak değiş. SoC NB kısmına tıkla, AMD seçip 1.3 gir. PBO Auto kalsın. Nitro kısmı 2-3-1 kalsın. Bu şekilde bakarsın. @crystallreed

tRC 115 idi 134 yaptım, dediğiniz gibi bir voltajı 1.40 çekince diğer ikiside aynı oranda eşitledi.

@Ayhan Dönmez
VDDG kısmının ekran görüntüsünü bırakıyorum. Global yaptım ama neyi artıracağımı bilemedim iki seçenek var iki seçeneği de 1.05 girdim.

VDDP seçeneğinde de sadece manuel vardı manuel seçtim altında bir şey çıktı onu dediğiniz değer yaptım.

AMD 1.3 girdim, PBO auto. Nitro dediğiniz ayarlar.

Dosya Ekleri

• IMG_5718.webp
    IMG_5718.webp
    140,5 KB · Görüntüleme: 32
  • IMG_5719.webp
    IMG_5719.webp
    194,4 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG_5717.webp
    IMG_5717.webp
    119,1 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Tamam mıdır? Save alıp PC başlasın mı yeniden?
Save aldım ve PC açıldı hocam.
Buradan sonraki takibim yaşadığım problem için olacak değil mi?

GÜNCELLEME @Ayhan Dönmez
Ayhan hocam BU ŞEKİLDE RAM ayarlarını yaptıktan sonra PROBLEM GERİ DÖNDÜ.
PC yeniden başlatarak tekrar denedim ve 4. açılışta oldu.

XMP kapattığımda biliyorsunuz çözülmüştü dediğiniz gibi inşaa ettikten sonrada problem geri döndü.
Son olarak 1.43 verip test edeceğim 3 voltaj ayarını da eğer problem tekrarlarsa:
GÜNCELLEME: 1.43v verdiğimizde de üç ayara problem yaşandı.

Tekrardan yapmadığı eski ayarlara geri döndürmek istiyorum. Nasıl bir yok izlemeliyim?Memory Try İt - Disable alsam yeterli mi yoksa voltaj ayarlarını önce manuel düşürmem mi gerekiyor? Sanki Memory Try İt - Disable alsam bile voltaj ayarları inşa ettiğimiz gibi duruyor ama save almadım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.
Restore defaults mu yapayım?
XMP zaten off, inşa iptal, default 4800MT/s

Sorunun XMP/Ram kaynaklı olduğu ortaya tamamen çıktı diyebilir miyiz?

Gerçekten uğraş yerine RAM değiştirme fikrine ne diyorsunuz hocam? Hatta diyorsan anakartında tırt onu bile değiştiririm. Şart değilse de kalabilir, Mini stutter problemim var onun bile bundan RAM kaynaklı olduğunu düşünüyorum, Anakart QVL listesinden bir RAM bakayım mı ya da sizlerin direkt bildiği uyumlu bir RAM modülü? ne yapalım nasıl ilerleyelim?

Hocam kusura bakmayın kafam allak bullak, derdim 6000MT/s, kararsızlıktan kurtulmuş bir PC kullanmak. Bu yüzden çok şey yazıyor ya da soruyor ve sizi bunaltıyorum ama yönlendirmelerinize açığım sonuna kadar da uygulayacağım.

Dosya Ekleri

• image.webp
    image.webp
    136,6 KB · Görüntüleme: 35
Son düzenleme: