Çözüldü AM5 sistemde çift kanal RAM'ler 6000 MHz'de nasıl kullanılır?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Python

Başarılı
Arkadaşlar, günlerdir bu sorunla uğraşıyoruz. APU sistem topladık: 8600G işlemci ile, anakart Gigabyte B650M-S2H, RAM'ler ise G.Skill 32 GB (2x16 GB) FLARE X5 DDR5 6000MHz CL36 1.35V PC RAM. Bu sistemde EXPO açık ve RAM'ler 6000 MHz hızındayken çift kanal RAM ile kesinlikle sistem donuyor ve mavi ekran verip kapanıyor. Manuel olarak 5200 MHz hızında hiçbir sorun yok; hatta kısa süre 5600 MHz denedim, yine sorun çıkmadı. Ancak hiçbir şekilde 6000 MHz hızında stabil çalışmıyor RAM'ler. Tek kanal RAM kullanınca 6400 MHz hızında bile sorun çıkmıyor tüm testlerde.

AM5 gerçekten sorunlu bir platform mu, yoksa sorun anakartta mı? Güncellemelerin gelmesini beklemekten başka çare yok mu? Aynı sorunları farklı marka ve model anakartlarla yabancı forumlarda da yaşayanları görüyorum. Aslında günlük kullanıma hiçbir etkisi yok ama takıntı oldu bu durum.

Çözüm
VDDP ve VDDIO voltajlarını biraz yükselt.

XMP açtıktan sonra VDDP voltajını 1.15 yap ve VDDIO voltajını da 1.43 yap.

Zaten anakartın 2 slotlu olduğu için aslında uygun RAM var ise 9000+ bile kullanılabilir.

Bir deneyeyim akşam sonucu buraya yazarım hocam.

VDDP ve VDDIO voltajlarını biraz yükselt.

XMP açtıktan sonra VDDP voltajını 1.15 yap ve VDDIO voltajını da 1.43 yap.

Zaten anakartın 2 slotlu olduğu için aslında uygun RAM var ise 9000+ bile kullanılabilir.

Bahsettiğin ayarları göremedim hocam. Resimdekiler var sadece.

Dosya Ekleri

• IMG_20240419_191421.webp
    233 KB · Görüntüleme: 111
Son düzenleme:
Evet, Advanced voltage sekmesınden de VDDP'yi değiştireceksin.

Yaptım hocam çok sağ ol, ancak maksimum 1.40 volt seçmeme izin verdi şu an 6000 MHz olarak kullanıyorum, bakalım sorun çıkarsa konuya yazarım ama hep yaptığım testleri yaptım ve bir sorun görünmüyor.

Hocam sorun devam ediyor mu? Konuyu hortlamak zorunda kaldım, ben de yeni 64 GB RAM aldım: G.Skill CL30 6000 MHz. Anakart: B650E-F. Benim RAM'lerin voltaj değerleri 1.40v, baştan başlatırken DRAM hatası alıyorum. Voltaj yükseltmeme gerek var mı, nasıl bu sorun düzelir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…