Apple Bandai Pippin

Pippin, Apple tarafından tasarlanmış ve 1994 yılında Bandai tarafından üretilmiş bir beşinci nesil video oyunu konsolu. Ucuz ve çok işlevli bir cihaz olarak tasarlandığı düşünülen Pippin'in oyun odaklı bir konsol olmasının yanı sıra bilgisayar işlevleri sunmasını da amaçlıyorlardı. Pippin'in hedefi, CD tabanlı multimedya yazılımlarını, özellikle oyunları oynatmaya yönelik ucuz bir bilgisayar sistemi oluşturmaktı. Aynı zamanda ince istemci olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştı fakat Pippin, ticari bir başarısızlık oldu. 100.000'den az üretilen Pippin konsoldan sadece 42.000 küsur adet satılabildi.

1719412269203.webp

Pippin neden başarısız oldu?

Yüksek Fiyat:
Her Apple ürünü gibi Pippin de fiyat konusunda oldukça tuzluydu. O dönemdeki diğer konsollardan daha pahalıydı ve bu durum Pippin'in aleyhine işledi.
Sınırlı Oyun Kütüphanesi: Oyun stüdyolarına Pippin'e oyun çıkarmaları için pek yatırım yapılmadı ve akabinde Pippin için çok az oyun piyasaya sürüldü.
Pazarlama Sorunları: Apple pazarlama departmanı tarafından Pippin'in pazarlamasının yeterince iyi yapılmadığı da o dönemki başarısızlık nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilmiş.
Rekabet: Pippin, PlayStation ve Sega Saturn gibi daha güçlü ve popüler konsollarla rekabet etmek zorunda kaldı ve bu yarışta kaybeden taraf oldu diyebiliriz.

1719412392201.webp

Pippin ticari bir başarısızlık olmuş olsa da, video oyun konsolları ve Apple'ın tarihi açısından önemli bir yere sahip çünkü Pippin, Apple'ın video oyun pazarına girme ve bilgisayarlarını ev eğlencesi cihazları olarak konumlandırmaya dair ilk girişimini temsil ediyor. Günümüzde bu kültürün güncel hali Apple Arcade olarak karşımıza çıkıyor. Yani düz bir mantık ile Pippin için fikir olarak Apple Arcade'in ilk atası diyebiliriz.

1719412493435.webp

Pippin, günümüzde nadir bir koleksiyoncu öğesi olarak kabul ediliyor ve hala çalışan örneklerini bulmak zor da olsa mümkün. Pippin genel manada başarısız bir ürün olmasına rağmen, video oyun tarihi ve Apple'ın yenilikçilik geçmişi açısından da önemli bir yere sahip olduğu bariz bir gerçek. Dediğim gibi, Bugün Apple bünyesinde Arcade diye bir hizmet bulunuyorsa bunu fikir olarak atası sayılabilecek Pippin'e borçluyuz.

Belki meraklıları vardır diye Apple Bandai Pippin'in bulabildiğim teknik özelliklerini de makaleye ekliyorum:

Modem: 14.4 kb/s
İşlemci: 66 MHz PowerPC 603
Sürücü: 4x CD-ROM

1719412700491.webp

Son olarak resmi olarak Apple'a ait ilk gamepad olan AppleJack ismini verdikleri bir oyun kumandası (ortada trackball bulunur) da Apple Bandai Pippin için geliştirilmiştir.

1719412755551.webp

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler. Gün bitmeden güzel bir nostalji olması açısından böyle bir makale yazmak istedim. Umarım sizler de okurken keyif almışsınızdır. Apple Bandai Pippin hakkındaki görüşlerinizi yazmaktan çekinmeyin. Apple'ın başarısız olması içimizdeki bazı kişileri okurken mutlu bile etmiştir diye düşünüyorum. :D

Gerçekten beğendiğim için söyledim ya. Cidden güzel GamePad olmamış mı? Fanboyluğumu eleştirmek yerine siz de biraz objektif olsanız keşke.
Hocam bence de güzel olmuş ama siz ekstra bir tepki vermişsiniz gibi anlaşılmış olabilir. Tasarım sonuçta, herkese hitap etmiyor ama dediğim gibi gamepad benim de oldukça hoşuma gitti.

Hocam bence de güzel olmuş ama siz ekstra bir tepki vermişsiniz gibi anlaşılmış olabilir. Tasarım sonuçta, herkese hitap etmiyor ama dediğim gibi gamepad benim de oldukça hoşuma gitti.
Evet bazen fanboyluğum dikkat çekici seviyede olabiliyor, yarattığım imajın farkındayım ama her söylediğim direkt tepkisel bir dürtüyle okunuyor bu sefer de. 😅

Gerçekten beğendiğim için söyledim ya. Cidden güzel GamePad olmamış mı? Fanboyluğumu eleştirmek yerine siz de biraz objektif olsanız keşke.
Bu tepkim konuyla ilgili yorumunuzdan fazla genelde yaptığınız yorumlarla ilgiliydi. Gamepad tasarımı fütüristik duruyor. Günümüzün Cybertruck'ına benziyor. Tabi işlevselliği sorgulanır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Apple sasirtmadi. 😄

30 sene gecmis be hoca, birak basarisiz olsun ne olacak?
Bir şey demedim zaten. Her büyük markanın bu noktalara gelene kadar bir sürü başarısızlık hikayesi var arkaplanda.

Şaşırtmadı derken şu an hala başarısız olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun birazcık.