Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Arkadaşlar proje ödevi olarak 4 tekerlekli, Arduino Nano ESP32 kullanarak, L298N ile bir araba yapıyorum. Önünde de mesafe sensörü var fakat sorun o değil. Kartı 6V, L298N'i 18V ile besliyorum. Asıl soruna gelirsek, hem kartın hem de L298N'in ışığı yanıyor, kart da çalışıyor çünkü mesafe sensörü çalışıyor :) Bağlantıların doğru olduğunu düşünüyorum sorun nerede olabilir? Şu an motorları deneme için basit bi kod yazdım kodum şu:
[CODE lang="cpp" title="Arduino Kodu"]#define MotorR1 3
#define MotorR2 4
#define MotorRE 7
#define MotorL1 5
#define MotorL2 6
#define MotorLE 8

void setup() {
// put your setup code here, to run once:
pinMode(MotorR1, OUTPUT);
pinMode(MotorR2, OUTPUT);
pinMode(MotorRE, OUTPUT);
pinMode(MotorL1, OUTPUT);
pinMode(MotorL2, OUTPUT);
pinMode(MotorLE, OUTPUT);
}

void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
digitalWrite(MotorR1, HIGH);
digitalWrite(MotorR2, HIGH);
analogWrite(MotorRE, 150);
digitalWrite(MotorL1, HIGH);
digitalWrite(MotorL2, HIGH);
analogWrite(MotorLE, 150);

}
[/CODE]

Koddan zaten bağlantılar anlaşılıyor, L298N'e ise şöyle bağladım : DC motorların üst kabloları 1 deliğe, alt kabloları 1 deliğe şeklinde.
Bi el atılması lazım, işin içinden çıkamadım :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Eğer bağlantıları değiştirincede sorun çözülmezse koda enb pinleri için bir değer ekleyin ya da bu pinleri bahsettiğim gibi kısadevre konumuna getirin eğer bu da sorunu çözmezse güç kaynağını incelememiz gerekebilir.
Hocam kabloları çaprazlama yaptım, tüm motorları tek tek test ettim ama olmamıştı. Meğer ben L298N'den Arduino karda GND çekmemişim. Dijital pinden veri geliyor ama devre tamamlanmıyor. Sonra da ENA ve ENB'yi kısa devre yaptım mis gibi oldu. Yine de size çok teşekkür ederim.
Arkadaşlar proje ödevi olarak 4 tekerlekli, Arduino Nano ESP32 kullanarak, L298n ile bir araba yapıyorum. Önünde de mesafe sensörü var fakat sorun o değil. Kartı 6v, L298N'i 18v ile besliyorum. Asıl soruna gelirsek, hem kartın hem de L298N'in ışığı yanıyor, kart da çalışıyor çünkü mesafe sensörü çalışıyor :) bağlantıların doğru olduğunu düşünüyorum sorun nerede olabilir? Şu an motorları deneme için basit bir kod yazdım kodum şu:
[CODE lang="cpp" title="Arduino Kodu"]#define MotorR1 3
#define MotorR2 4
#define MotorRE 7
#define MotorL1 5
#define MotorL2 6
#define MotorLE 8

void setup() {
// put your setup code here, to run once:
pinMode(MotorR1, OUTPUT);
pinMode(MotorR2, OUTPUT);
pinMode(MotorRE, OUTPUT);
pinMode(MotorL1, OUTPUT);
pinMode(MotorL2, OUTPUT);
pinMode(MotorLE, OUTPUT);
}

void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
digitalWrite(MotorR1, HIGH);
digitalWrite(MotorR2, HIGH);
analogWrite(MotorRE, 150);
digitalWrite(MotorL1, HIGH);
digitalWrite(MotorL2, HIGH);
analogWrite(MotorLE, 150);

}
[/CODE]

Koddan zaten bağlantılar anlaşılıyor, L298N'e ise şöyle bağladım: DC motorların üst kabloları 1 deliğe, alt kabloları 1 deliğe şeklinde.
Bir el atılması lazım, işin içinden çıkamadım :D

Eğer BT ile kontrol edecekseniz aynı tarzda mesafe sensörü kullanılmayan bir robotun kodları bulunmakta isterseniz paylaşabilirim sorunu çözmek daha kolay olur.

Eğer BT ile kontrol edecekseniz aynı tarzda mesafe sensörü kullanılmayan bir robotun kodları bulunmakta isterseniz paylaşabilirim sorunu çözmek daha kolay olur.
Hocam şu an BT sorun değil, o iş sonraki kısım. Şu an daha öncesinde motorları çalıştırmam lazım ki motorlar da çalışmıyor.

Hocam şu an BT sorun değil, o iş sonraki kısım. Şu an daha öncesinde motorları çalıştırmam lazım ki motorlar da çalışmıyor.

Peki o konu üzerinde odaklanalım tüm olanakları elden geçireceğim hocam görseldeki pinler eğer boş ise bunları dişi dişi bir jumper kablo ile kısadevre olacak şekilde bağlayın her yuvarlak içindeki 2 PIN'i birbiriyle bağlayın eğer zaten bu işlem yapıldıysa devrenin fotoğraflarını ya da şemasını paylaşın.

Dosya Ekleri

• IMG_20240305_214615.webp
    IMG_20240305_214615.webp
    63,5 KB · Görüntüleme: 124
Peki o konu üzerinde odaklanalım tüm olanakları elden geçireceğim hocam görseldeki pinler eğer boş ise bunları dişi dişi bir jumper kablo ile kısadevre olacak şekilde bağlayın her yuvarlak içindeki 2 PIN'i birbiriyle bağlayın eğer zaten bu işlem yapıldıysa devrenin fotoğraflarını ya da şemasını paylaşın.
Hocam onlar bağlıyken olmuyor, bağlı değil onları karttaki PWM'lere bağladığım zaman yine olmuyor. Bu fotoğraflar o pinlerin PWM'lere bağlanmış hali.
1709664890844.webp

1709664898309.webp

1709664906900.webp

Cihazda müthiş bir pil kirliliği var. İki tane 18650 ile besleyebilirsiniz bu cihazı. Hatta belki akım yetersiz geliyordur.
Evet hocam haklısınız ama bu çok daha pratikti bizim için, 12 pil Motor Sürücü ve 4 pil Arduino Nano ESP32'ye. Acaba sorun kart ile L298N arasında akım geçişi sağlamadığım için mi ? Yani L298N'in 5V noktası şu an boşta. Normalde o karta takılıyor ama onu karta takma amacı kartı beslemek fakat ben ayrı piller ile besliyorum zaten.

Hocam bağlantılarda bir problem dikkatimi çekmedi kodları inceleyeceğim sizde o sırada şu videoyu izleyerek bir test kodu oluşturun ve onu deneyim bakalım sorun kodda mı

Göz atıyorum videoya hocam.

Evet hocam haklısınız ama bu çok daha pratikti bizim için, 12 pil motor sürücü ve 4 pil Arduino Nano ESP32'ye. Acaba sorun kart ile L298n arasında akım geçişi sağlamadığım için mi? Yani L298N'in 5V noktası şu an boşta. Normalde o karta takılıyor ama onu karta takma amacı kartı beslemek fakat ben ayrı piller ile besliyorum zaten.

Göz atıyorum videoya hocam.

Ayrı pil ile beslenebilir sorun yok sorun kodda gibi geliyor test kodu oluşturdunuz mu?

Ayrı pil ile beslenebilir sorun yok sorun kodda gibi geliyor test kodu oluşturdunuz mu?
(Video zaman ayarlı)
Hocam benim sorun aynen buradaki gibi, acaba pinlerin bağlantısında mı bir hatam var diye düşünmeden yapamıyorum. Buradaki kodun aynısını yazıyorum şu an. Haber vereceğim size.

Kodu yazdım ve sonuç aynı, değişen bir şey yok hocam.