Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Arkadaşlar proje ödevi olarak 4 tekerlekli, Arduino Nano ESP32 kullanarak, L298N ile bir araba yapıyorum. Önünde de mesafe sensörü var fakat sorun o değil. Kartı 6V, L298N'i 18V ile besliyorum. Asıl soruna gelirsek, hem kartın hem de L298N'in ışığı yanıyor, kart da çalışıyor çünkü mesafe sensörü çalışıyor :) Bağlantıların doğru olduğunu düşünüyorum sorun nerede olabilir? Şu an motorları deneme için basit bi kod yazdım kodum şu:
[CODE lang="cpp" title="Arduino Kodu"]#define MotorR1 3
#define MotorR2 4
#define MotorRE 7
#define MotorL1 5
#define MotorL2 6
#define MotorLE 8

void setup() {
// put your setup code here, to run once:
pinMode(MotorR1, OUTPUT);
pinMode(MotorR2, OUTPUT);
pinMode(MotorRE, OUTPUT);
pinMode(MotorL1, OUTPUT);
pinMode(MotorL2, OUTPUT);
pinMode(MotorLE, OUTPUT);
}

void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
digitalWrite(MotorR1, HIGH);
digitalWrite(MotorR2, HIGH);
analogWrite(MotorRE, 150);
digitalWrite(MotorL1, HIGH);
digitalWrite(MotorL2, HIGH);
analogWrite(MotorLE, 150);

}
[/CODE]

Koddan zaten bağlantılar anlaşılıyor, L298N'e ise şöyle bağladım : DC motorların üst kabloları 1 deliğe, alt kabloları 1 deliğe şeklinde.
Bi el atılması lazım, işin içinden çıkamadım :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Eğer bağlantıları değiştirincede sorun çözülmezse koda enb pinleri için bir değer ekleyin ya da bu pinleri bahsettiğim gibi kısadevre konumuna getirin eğer bu da sorunu çözmezse güç kaynağını incelememiz gerekebilir.
Hocam kabloları çaprazlama yaptım, tüm motorları tek tek test ettim ama olmamıştı. Meğer ben L298N'den Arduino karda GND çekmemişim. Dijital pinden veri geliyor ama devre tamamlanmıyor. Sonra da ENA ve ENB'yi kısa devre yaptım mis gibi oldu. Yine de size çok teşekkür ederim.
(video zaman ayarlı)
Hocam benim sorun aynen buradaki gibi, acaba pinlerin bağlantısında mı bir hatam var diye düşünmeden yapamıyorum. Buradaki kodun aynısını yazıyorum şu an. Haber vereceğim size.

Kodu yazdım ve sonuç aynı, değişen bir şey yok hocam.

Garip o zaman bağlantılarda veya beslemede bir sorun var öncelikle bağlantılara bakalım hangi pinin hangi pine bağlandığını açıklayabilir misiniz bir de hazırladığınız test koduna ihtiyacım olacak.

Garip o zaman bağlantılarda veya beslemede bir sorun var öncelikle bağlantılara bakalım hangi pinin hangi pine bağlandığını açıklayabilir misiniz bir de hazırladığınız test koduna ihtiyacım olacak.
Hocam ana test kodu başlıktaki, diğer videodan aldığım ise videodakinin aynısı. Pinleri değiştirdim :
[CODE lang="cpp" title="Test Kodu"]const int in1 = 3;
const int in2 = 4;
const int in3 = 5;
const int in4 = 6;

void setup() {
pinMode(in1, OUTPUT);
pinMode(in2, OUTPUT);
pinMode(in3, OUTPUT);
pinMode(in4, OUTPUT);
}

void loop() {
digitalWrite(in1, HIGH);
digitalWrite(in2, LOW);
digitalWrite(in3, HIGH);
digitalWrite(in4, LOW);
}
[/CODE]

Bağlantıları detaylıca açıklarsam, L298N'deki;
IN1, 3'e
IN2, 4'e
IN3, 5'e
IN4, 6'ya
ENA, 7'ye (PWM)
ENB, 8'e (PWM)

olarak bağlı, motorlara gelirsek şöyle anlatmak isterim :
61tKljHOgGL._AC_UF1000,1000_QL80_.webp

Kırmızı'dan çıkan kablolar (arabanın fotoğrafında olduğu gibi karşılıklı bakıyor arka tarafları) OUT 1'e bunların altındakiler ile OUT 2'ye bağlı. İki taraf da öyle. Yani üst taraftakileri aynı deliğe, alt taraftakileri aynı deliğe bağladım.

Acaba çapraz mı yapmam gerekiyordu ? Çok ilginç aslında sorun olmaması lazım.

Hocam ana test kodu başlıktaki, diğer videodan aldığım ise videodakinin aynısı. Pinleri değiştirdim:
[CODE lang="cpp" title="Test Kodu"]const int in1 = 3;
const int in2 = 4;
const int in3 = 5;
const int in4 = 6;

void setup() {
pinMode(in1, OUTPUT);
pinMode(in2, OUTPUT);
pinMode(in3, OUTPUT);
pinMode(in4, OUTPUT);
}

void loop() {
digitalWrite(in1, HIGH);
digitalWrite(in2, LOW);
digitalWrite(in3, HIGH);
digitalWrite(in4, LOW);
}
[/CODE]

Bağlantıları detaylıca açıklarsam, L298N'deki;
IN1, 3'e.
IN2, 4'e.
IN3, 5'e.
IN4, 6'ya.
Ena, 7'ye (PWM)
Enb, 8'e (PWM)

Olarak bağlı, motorlara gelirsek şöyle anlatmak isterim:
Eki Görüntüle 24709
Kırmızı'dan çıkan kablolar (arabanın fotoğrafında olduğu gibi karşılıklı bakıyor arka tarafları) out 1'e bunların altındakiler ile out 2'ye bağlı. İki taraf da öyle. Yani üst taraftakileri aynı deliğe, alt taraftakileri aynı deliğe bağladım.

Acaba çapraz mı yapmam gerekiyordu? Çok ilginç aslında sorun olmaması lazım.

Çapraz motor PIN'i bağlantısı yapmanız gerekli hocam o şekilde de deneyebilir misiniz ben o sırada kodlara bakacağım.

Hocam birazdan denerim, şu an tornavida yanımda değil de :D

Dener denemez haber vereceğim.

Eğer bağlantıları değiştirincede sorun çözülmezse koda enb pinleri için bir değer ekleyin ya da bu pinleri bahsettiğim gibi kısadevre konumuna getirin eğer bu da sorunu çözmezse güç kaynağını incelememiz gerekebilir.

Hocam kabloları çaprazlama yaptım, tüm motorları tek tek test ettim ama olmamıştı. Meğer ben L298N'den Arduino karda GND çekmemişim. Dijital pinden veri geliyor ama devre tamamlanmıyor. Sonra da ENA ve ENB'yi kısa devre yaptım mis gibi oldu. Yine de size çok teşekkür ederim.

Çözüm