AstroTechAI

Çalışkan
Bugüne kadar hep sürekli bir şeyler yapmak istiyorum ve yarıda bırakıyorum. Yaptığım işe hiçbir zaman odaklanamıyorum. Spora başlamak istiyorum, 1 hafta gidiyorum, sonra bırakıyorum. Uykumu düzene sokmak istiyorum, 2-3 gün düzenli uyuyorum, sonra bırakıyorum. Sosyal medyayı bırakmak istiyorum, yapamıyorum. Derslerime odaklanmak istiyorum, 3-4 gün çalışıyorum, sonra tekrar bırakıyorum ve dersleri de yapamıyorum. Çok zor geliyor bana. Ne önerirsiniz? Artık bir şeyleri değiştirmek istiyorum. Hatayı nerede yapıyorum?

Aynısıyım hocam. Konfor alanımızdan çıkmamız gerekiyor, bir işe ne kadar motivasyonlu başlarsanız başlayın yine konforunuza yenik düşüyorsunuz. Örneğin ders çalışmak sizi konforlu yapan bir şey değil, o yüzden bir süre sonra "ne gerek var ki, gideyim konforlu halimde durayım" moduna geçiyorsunuz. Bırakmaya fark ettiğiniz zaman tekrar başlamalı, veya küçük hedeflerle başlangıç yapmalısınız. Örneğin sosyal medyayı bir kerede bırakırsanız bu zor gelecek, ama aşamalı bıraktığınızda buna programlanacak ve daha başarılı şekilde istediğinizi yapmış olacaksınız.

Bence plansız ve disiplinsizsin. Önce ne yapmak istediğine karar ver. Daha sonra kendini yormadan çalış. Her gün 4 saat ders çalışacağına 1 saat çalış, tam çalış, ama her gün çalış. Böylelikle disiplini sağlamış olursun.
Bir yandan az çalışarak başlamak mantıklı geliyor, ama vaktim kısıtlı ve hedefim büyük olduğu için çok çalışmam gerekiyor. Bunu da yapamıyorum ya da sorun başka bir şeyde.

Kendini bir şeye odaklayabiliyor musun?
Örneğin istersen yani "ben şu an bunu istiyorum" dediğinde uzun süreli ders çalışma oturumu (örneğin 25-40 dk) rutin görevler yaparken dikkatin nasıl?

Ayrıca bazen beyninin ağzından hızlı olduğunu hissediyor musun? Adam gibi düşün, ona göre cevap ver. "Aa evet var" deme.
Yani demek istediğim bir arkadaşınla falan konuşurken nasıl konuşuyorsun? Söz kesiyor musun, söyleyecek bir sürü şey aklına geldiği için sürekli konu değiştiriyor musun, konudan konuya atlama yapıyor musun?

Aynısıyım hocam. Konfor alanımızdan çıkmamız gerekiyor, bir işe ne kadar motivasyonlu başlarsanız başlayın yine konforunuza yenik düşüyorsunuz. Örneğin ders çalışmak sizi konforlu yapan bir şey değil, o yüzden bir süre sonra "ne gerek var ki, gideyim konforlu halimde durayım" moduna geçiyorsunuz. Bırakmaya fark ettiğiniz zaman tekrar başlamalı, veya küçük hedeflerle başlangıç yapmalısınız. Örneğin sosyal medyayı bir kerede bırakırsanız bu zor gelecek, ama aşamalı bıraktığınızda buna programlanacak ve daha başarılı şekilde istediğinizi yapmış olacaksınız.
Sosyal medyayı bırakırım; aslında bir kere bırakmıştım bile. Ama sorun, diğerlerinde bir türlü düzen tutmuyor.

Kendini bir şeye odaklayabiliyor musun?
Örneğin istersen yani "ben şu an bunu istiyorum" dediğinde uzun süreli ders çalışma oturumu (örneğin 25-40 dk) rutin görevler yaparken dikkatin nasıl?
Dikkat dağınıklığı pek yok sayılır; ama o an yaptığım şey bana eğlenceli gelen bir şey değilse, mesela ders çalışmak falan, onu yapamıyorum. Ama aynı şeyi bir kitap okurken ya da sevdiğim bir konuya çalışırken yapabiliyorum. Bir sorunu daha hatırlamama yardımcı oldu bu. Aslında, sevmediğim şeyleri yaparken çabuk sıkılıyorum.
Ayrıca bazen beyninin ağzından hızlı olduğunu hissediyor musun? Adam gibi düşün, ona göre cevap ver. "Aa evet var" deme.
Yani demek istediğim bir arkadaşınla falan konuşurken nasıl konuşuyorsun? Söz kesiyor musun, söyleyecek bir sürü şey aklına geldiği için sürekli konu değiştiriyor musun, konudan konuya atlama yapıyor musun?
Biraz yapıyorum sanırım; sabırlı değilim pek dinlemek konusunda, ama çok fazla değil. Karşıdakini dinliyorum ama çabuk sıkılıyorum. Konu değiştirmeyi de biraz yapıyorum.

Son düzenleme:
Bugüne kadar hep sürekli bir şeyler yapmak istiyorum ve yarıda bırakıyorum. Yaptığım işe hiçbir zaman odaklanamıyorum. Spora başlamak istiyorum, 1 hafta gidiyorum, sonra bırakıyorum. Uykumu düzene sokmak istiyorum, 2-3 gün düzenli uyuyorum, sonra bırakıyorum. Sosyal medyayı bırakmak istiyorum, yapamıyorum. Derslerime odaklanmak istiyorum, 3-4 gün çalışıyorum, sonra tekrar bırakıyorum ve dersleri de yapamıyorum. Çok zor geliyor bana. Ne önerirsiniz? Artık bir şeyleri değiştirmek istiyorum. Hatayı nerede yapıyorum?
Aşırıya kaçmadan ve sert bir şekilde uygularsan kısa zamanda alışkanlık haline gelir. Her gün saat 10-11 civarı uyu, gün doğarken yani 5 buçuk-6 gibi kalk. Sosyal medyayı bırakmana gerek yok, kısıtla sadece. Kendini de biraz zorlaman gerekiyor. Emek yoksa fayda da yok.
Sabah açık zihinle daha rahat ders çalışırsın zaten, 10-11 gibi kalkınca gününü de öyle geçiriyorsun, tembellikle. Bugüne kadar ne zaman sabah gün doğarken kalktıysam faydasını gün içinde gördüm, öğlen kalktığım zamanlar ne yaparsam yapayım asla dolu geçiremiyorum günümü.

Yavaş yavaş başlamanı tavsiye ederim. Önce sosyal medyadan yavaşça kop. Ardından bir hobiye başla veya dil öğren. Öyle devam et.

Uyku düzeni zaten sabah uyandırmanı gerekecek bir şey yoksa uzun süre stabil kalmaz. Sabah kalkacak bir sebep ara. Mesela spora sabah gidersen hem salon boş hem hoş olur :).

@AstroTechAI Yani DEHB'de kişi sevdiği şeyleri yaptığında zaten odaklanabiliyor. Sevmediği şeyleri yaptığında odak sorunu yaşanıyor.

DEHB illa ki ağır bir şey değil.

Yerinde olsam hani illa olduğundan değil ama bir psikiyatriste giderdim. Hani hiç yoktan bir kontrol gibi düşün.

Eğer DEHB bir ihtimal varsa, Ritalin ilacını kullandığında uçuş yaşarsın.