YMuhtac

Gelişen
Öncelikle herkese selam, vereceğiniz değerli bilgiler ve tavsiyeler için teşekkür ederim parça bazlı veya sistemsel olarak eleştirilerinizi sebepleriyle birlikte yaparsanız çok memnun olurum.
Toplamayı planladığım sistemin parçaları;

Anakart
: MSI Mag Z790 Tomahawk Wi-Fi

İşlemci : Intel Core i7 14700K

Ekran Kartı : Asus RTX 5070 TI Prime OC Edition

Ram : Kingston Beast 32 GB 6000 MT KF560C30BBE-32TR - Tek modül

SSD : Kingston 1TB Renegade Okuma 7300MB- Yazma 7000MB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD

Kasa : PowerBoost PB-P3602BB 850W 80+ Bronze Siyah ARGB Mesh Tempered Glass USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa

Merak ettiğim bi kaç husus var;

1
- Ram saat hızını belirleyen işlemci midir yoksa anakart mıdır?. Örneğin 14700K özelliklerine baktığımda 5600 mhz destekliyor fakat anakart da 7200 mhz kadar OC yapabiliyor burada belirleyici olan hangisidir?

2 - Tek modüle nazaran çift modül ram kullanmak daha mı performanslıdır? DDR5 sistemlerde daha eski sistemlere göre çift slot ram takmanın bir önemi olmadığını okumuştum performansa etkisi açısından.

3 - Seçmiş olduğum kasada takılı olan PSU bu sistemi beslemeye yeterli midir? PSU hakkında bir bilgi bulamadım 850W 80+ Bronze sertifikasına sahip olduğu yazıyor ürün açıklamasında.

4 - 280mm sıvı soğutucu sistemi soğutmaya yeterli olur mu 360 mı tercih etmeliyim? 360mm 3 fanlı radyatör kasanın üst kısmına sığar mı? Sistemi render gibi ağır işlerde kullanmayacağım günlük normal kullanım ve birkaç saat oyun dışında.

Genel manada olmamış, bütçe belirt.
Anakart : MSI Mag Z790 Tomahawk Wi-Fi

İşlemci : Intel Core i7 14700K
Şu ikiliyi at çöpe, 14. nesil alınacak en son işlemcilerden, özellikle üst seviye K'ları hem trafo, hem performansta artık geri.
Ram : Kingston Beast 32 GB 6000 MT KF560C30BBE-32TR - Tek modül
Tek modül 32 tavsiye etmem, ya 2x32 ya da 2x16 yap.
SSD : Kingston 1TB Renegade Okuma 7300MB- Yazma 7000MB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD
Exceria Pro fiyat olarak çok daha iyi şu anda ve muadil seviyede.
Kasa : PowerBoost PB-P3602BB 850W 80+ Bronze Siyah ARGB Mesh Tempered Glass USB 3.0 ATX Mid Tower Kasa
Direkt çöp. Ç. Ö. P.
Ram saat hızını belirleyen işlemci midir yoksa anakart mıdır?. Örneğin 14700K özelliklerine baktığımda 5600 mhz destekliyor fakat anakart da 7200 mhz kadar OC yapabiliyor burada belirleyici olan hangisidir?
Güncelde genelde sınırlayıcı etken biraz daha işlemci özellikle AMD sistemlerde.
Tek modüle nazaran çift modül ram kullanmak daha mı performanslıdır? DDR5 sistemlerde daha eski sistemlere göre çift slot ram takmanın bir önemi olmadığını okumuştum performansa etkisi açısından.
Direkt çok daha performanslı, evet DDR5 DDR4'e kıyasla tek modül performansında daha iyi ama çift modülün yerini asla tutmuyor.
Seçmiş olduğum kasada takılı olan PSU bu sistemi beslemeye yeterli midir? PSU hakkında bir bilgi bulamadım 850W 80+ Bronze sertifikasına sahip olduğu yazıyor ürün açıklamasında.
Direkt çöp ürün, asla almanı önermem parana sistemine yazık.
280mm sıvı soğutucu sistemi soğutmaya yeterli olur mu 360 mı tercih etmeliyim? 360mm 3 fanlı radyatör kasanın üst kısmına sığar mı? Sistemi render gibi ağır işlerde kullanmayacağım günlük normal kullanım ve birkaç saat oyun dışında.
Fiyatları arasında zaten çok fark yok, düzgün bir kasa seçerek 360 takar rahatına bakarsın.

Ne için kullanacaksınız sistemi? Ayrıca bütçeniz nedir?
Günlük normal kullanım olacak şekilde film izlemek ve Knight Online adlı oyunu oynayacağım birkaç saat, işlemciyi seçmemde ki amaç tek çekirdek performasına ihtiyaç duyduğu için oyun

14700k 420 mm soğutucu ile bile zor dizginleniyor, AMD işlemci tavsiye ederim.
AMD işlemcilerin tek çekirdekte intel kadar performanslı olmadığı söyleniyor ben şahsen kullanmadım ama ister istemez kötü yorumlar insanı etki altında bırakabiliyor akılda acaba sorusu bırakıyor

Günlük normal kullanım olacak şekilde film izlemek ve Knight Online adlı oyunu oynayacağım birkaç saat, işlemciyi seçmemde ki amaç tek çekirdek performasına ihtiyaç duyduğu için oyun

AMD işlemcilerin tek çekirdekte intel kadar performanslı olmadığı söyleniyor ben şahsen kullanmadım ama ister istemez kötü yorumlar insanı etki altında bırakabiliyor akılda acaba sorusu bırakıyor
AMD işlemci almanız daha iyi olur.

Ayrıca seçtiğiniz PSU rezalet ötesi rezalet. Sakın almayın.

Genel manada olmamış, bütçe belirt.

Şu ikiliyi at çöpe, 14. nesil alınacak en son işlemcilerden, özellikle üst seviye K'ları hem trafo, hem performansta artık geri.

Tek modül 32 tavsiye etmem, ya 2x32 ya da 2x16 yap.

Exceria Pro fiyat olarak çok daha iyi şu anda ve muadil seviyede.

Direkt çöp. Ç. Ö. P.

Güncelde genelde sınırlayıcı etken biraz daha işlemci özellikle AMD sistemlerde.

Direkt çok daha performanslı, evet DDR5 DDR4'e kıyasla tek modül performansında daha iyi ama çift modülün yerini asla tutmuyor.

Direkt çöp ürün, asla almanı önermem parana sistemine yazık.

Fiyatları arasında zaten çok fark yok, düzgün bir kasa seçerek 360 takar rahatına bakarsın.
Peki sistemi revize edecek olsanız sizin seçimleriniz ne olurdu? işlemci değiştirmeden bütçe ortalama bütçe 90k civarında intele karşı bir sempatim var bu güne kadar hiç amd kullanmadım intel işlemcilerinden gayet memnun kaldım bu güne kadar

AMD işlemcilerin tek çekirdekte Intel kadar performanslı olmadığı söyleniyor ben şahsen kullanmadım ama ister istemez kötü yorumlar insanı etki altında bırakabiliyor akılda acaba sorusu bırakıyor

O durum değişeli çok oldu, 9800X3D'yi incelemenizi tavsiye ederim.

90k bütçeye 5070 Ti ve 9800X3D sistem olmuyor, çok vasat parçalar seçmek gerekiyor, 100k civarına iyi bir sistem çıkar.

Bu konuda önerdiğim sisteme göz atabilirsiniz.

Son düzenleme:
Öncelikle herkese selam, vereceğiniz değerli bilgiler ve tavsiyeler için teşekkür ederim parça bazlı veya sistemsel olarak eleştirilerinizi sebepleriyle birlikte yaparsanız çok memnun olurum.
toplamayı planladığım sistemin parçaları;

Anakart
: MSI MAG Z790 Tomahawk Wi-Fi

işlemci : Intel Core i7 14700K.

ekran kartı: ASUS RTX 5070 Ti Prime OC Edition.

RAM : Kingston Beast 32 GB 6000 mt KF560C30BBE-32TR - tek modül.

SSD : Kingston 1TB Renegade okuma 7300 MB- yazma 7000 MB PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD.

kasa : Power Boost PB-P3602bb 850W 80+ Bronze siyah ARGB mesh tempered glass USB 3.0 ATX mid Tower kasa.

merak ettiğim birkaç husus var;

1
- RAM saat hızını belirleyen işlemci midir yoksa anakart mıdır? Örneğin 14700k özelliklerine baktığımda 5600 MHz destekliyor fakat anakart da 7200 MHz kadar OC yapabiliyor burada belirleyici olan hangisidir?

2 - tek modüle nazaran çift modül RAM kullanmak daha mı performanslıdır? DDR5 sistemlerde daha eski sistemlere göre çift slot RAM takmanın bir önemi olmadığını okumuştum performansa etkisi açısından.

3 - seçmiş olduğum kasada takılı olan PSU bu sistemi beslemeye yeterli midir? PSU hakkında bir bilgi bulamadım 850W 80+ Bronze sertifikasına sahip olduğu yazıyor ürün açıklamasında.

4 - 280mm sıvı soğutucu sistemi soğutmaya yeterli olur mu 360 mı tercih etmeliyim? 360mm 3 fanlı radyatör kasanın üst kısmına sığar mı? Sistemi render gibi ağır işlerde kullanmayacağım günlük normal kullanım ve birkaç saat oyun dışında.

Hocam Ryzen işlemci seçmeniz daha doğru olur. Ve ASUS yerine INNO3D veya Palit gibi markaları tercih ederseniz daha fazla kar edersiniz.90kya 5080 de toplanır belki