Ben çok araştırma yapmıştım zamanında 2K monitör ararken. Şu anda Dell Alienware olan modeli aktif olarak kullanıyorum. Bana 0 ölü ve parlak pixel ile geldi. Şöyle ki bu modeli tercih etmemdeki zaten en büyük sebep 3 yıl boyunca 0 parlak pixel garantisi. Eğer monitörde 1 tane bile parlak pixel çıkarsa evinize yeni bir monitör gönderip eskisini teslim alıyorlar. (Ölü pixelle karıştırmayın)

Daha önce yaşadığım bright pixel sorunlarından dolayı illallah ettiğim için bunu tercih ettim, onun dışında vaadettiği her şeyi yapıyor ama rakiplerine göre sadece bir tık renk ve canlılık olarak geride kaldığını söyleyebilirim.

Özetle vereceğiniz paranın bir kısmı 3 yıllık garantisine ve Dell kalitesine gidiyor gibi düşünün.

Detaylı pixel politikasına buradan ulaşabilirsiniz:

Ben çok araştırma yapmıştım zamanında 2K monitör ararken. Şu anda Dell Alienware olan modeli aktif olarak kullanıyorum. Bana 0 ölü ve parlak pixel ile geldi. Şöyle ki bu modeli tercih etmemdeki zaten en büyük sebep 3 yıl boyunca 0 parlak pixel garantisi. Eğer monitörde 1 tane bile parlak pixel çıkarsa evinize yeni bir monitör gönderip eskisini teslim alıyorlar. (ölü pixelle karıştırmayın)

Daha önce yaşadığım bright pixel sorunlarından dolayı illallah ettiğim için bunu tercih ettim, onun dışında vadettiği her şeyi yapıyor ama rakiplerine göre sadece bir tık renk ve canlılık olarak geride kaldığını söyleyebilirim.

Özetle vereceğiniz paranın bir kısmı 3 yıllık garantisine gidiyor gibi düşünün.

Hocam gerçekten çok teşekkürler peki sormak istediğim bir şey var parlak piksel dediğiniz nedir acaba? Üç yıllık garantisi gerçekten çok iyi ve monitör orijinal 10 bit renk derinliğini sahip değil mi? Şahsen şu an aklımda alinware var siz bir kullanıcı olarak yorumlarınızı almak isterim ve sizce 5060 Ti 16 GB bir kart ile 2K da iyi performanslar yakalayabilir miyim?

Ben çok araştırma yapmıştım zamanında 2K monitör ararken. Şu anda Dell Alienware olan modeli aktif olarak kullanıyorum. Bana 0 ölü ve parlak pixel ile geldi. Şöyle ki bu modeli tercih etmemdeki zaten en büyük sebep 3 yıl boyunca 0 parlak pixel garantisi. Eğer monitörde 1 tane bile parlak pixel çıkarsa evinize yeni bir monitör gönderip eskisini teslim alıyorlar. (ölü pixelle karıştırmayın)

Daha önce yaşadığım bright pixel sorunlarından dolayı illallah ettiğim için bunu tercih ettim, onun dışında vadettiği her şeyi yapıyor ama rakiplerine göre sadece bir tık renk ve canlılık olarak geride kaldığını söyleyebilirim.

Özetle vereceğiniz paranın bir kısmı 3 yıllık garantisine ve Dell kalitesine gidiyor gibi düşünün.

Şu anki kullandığım monitörüm 1080p MSI MAG 256F sizce alinware ile arasında büyük farklılıklar görebilecek miyim hissedebilecek miyim? En iyisi en büyük özelliği bence 10 renk derinliği olması.

Hocam gerçekten çok teşekkürler peki sormak istediğim bir şey var parlak piksel dediğiniz nedir acaba? Üç yıllık garantisi gerçekten çok iyi ve monitör orijinal 10 bit renk derinliğini sahip değil mi? Şahsen şu an aklımda alinware var siz bir kullanıcı olarak yorumlarınızı almak isterim ve sizce 5060 Ti 16 GB bir kart ile 2K da iyi performanslar yakalayabilir miyim?

Şu anki kullandığım monitörüm 1080p MSI MAG 256F sizce alinware ile arasında büyük farklılıklar görebilecek miyim hissedebilecek miyim? En iyisi en büyük özelliği bence 10 renk derinliği olması.
Sırayla cevaplıyorum sorularınızı.

Ölü pixel dediğimiz şey artık voltaj ve akım almayan tamamen ölmüş, gri renkte olan parçacık biliyorsunuz. Geri döndürülmesi imkansızdır eğer döndürülüyorsa da ölü pixel değildir.

1772060614758.webp

(Parlak Pixel Fotoğrafı)

Parlak pixel ise tam olarak sıkışmış, bitkisel hayatta olan pixel diyebiliriz. Örnek olarak şuradaki gibi kırmızı yeşil veya mavi renkte sabit şekilde yanan ve çeşitli yöntemlerle geri döndürülme ihtimali olan (ben de olmamıştı) hala ümit vaad eden ama görüntü olarak sürekli ben buradayım diyen bana göre ölü pixelden daha gıcık pixellerdir. Bunlardan 1 tane bile olursa Dell'e ulaşıp dediğim garanti olayını yapabiliyorsunuz.

RTX 5060 Ti, RTX 5070 ve RX 9070XT ekran kartlarıyla kullandım bu monitörü.

Gerekli doygunluk kontrast parlaklık gibi ayarlamaları hem monitörden hem de NVIDIA denetim masasından yaptığınız zaman 2K'da sizi üzmeyecektir.
HDR ve 10 bit renk olayı için şunu söyleyebilirim; 1080p'den geçtiğiniz için gözle görülür bir fark yakalayacaksınız. Ondan sonra zaten görüntü gözünüze sıradan gelmeye başlayacak (İnsanoğlunun rahat ve iyiye hemen adapte olup alışma muhabbeti)

Sizin yerinizde olsam 2 ihtimal düşünürdüm. Ya sadece Amazon üzerinden satılan başka herhangi bir monitör sipariş edip 1 ay içinde koşulsuz şartsız (sizden gelecek bir zarar olmadığı sürece) iade etme hakkına sahip olurdum ya da Dell'e sırtımı yaslardım.
Özetle; Amazon'dan herhangi bir monitör ya da Dell.

Eksileri de var tabii ki IPS Glow bana gelen panelde bir tık daha belirgindi ve çok azıcık da olsa ışık sızması var köşelerde.
Puanlarsak 8.8/10 benim gözümde. Başka spesifik bir sorunuz olursa yazabilirsiniz.

Sırayla cevaplıyorum sorularınızı.

Ölü pixel dediğimiz şey artık voltaj ve akım almayan tamamen ölmüş, gri renkte olan parçacık biliyorsunuz. Geri döndürülmesi imkansızdır eğer döndürülüyorsa da ölü pixel değildir.

Eki Görüntüle 229607
(Parlak pixel fotoğrafı)

Parlak pixel ise tam olarak sıkışmış, bitkisel hayatta olan pixel diyebiliriz. Örnek olarak şuradaki gibi kırmızı yeşil veya mavi renkte sabit şekilde yanan ve çeşitli yöntemlerle geri döndürülme ihtimali olan (ben de olmamıştı) hala ümit vaat eden ama görüntü olarak sürekli ben buradayım diyen bana göre ölü pixelden daha gıcık pixellerdir. Bunlardan 1 tane bile olursa Dell'e ulaşıp dediğim garanti olayını yapabiliyorsunuz.

RTX 5060 Ti, RTX 5070 ve RX 9070XT ekran kartlarıyla kullandım bu monitörü.

Gerekli doygunluk kontrast parlaklık gibi ayarlamaları hem monitörden hem de NVIDIA Denetim Masası'ndan yaptığınız zaman 2K'da sizi üzmeyecektir.
HDR ve 10 bit renk olayı için şunu söyleyebilirim; 1080P'den geçtiğiniz için gözle görülür bir fark yakalayacaksınız. Ondan sonra zaten görüntü gözünüze sıradan gelmeye başlayacak (insanoğlunun rahat ve iyiye hemen adapte olup alışma muhabbeti)

Sizin yerinizde olsam 2 ihtimal düşünürdüm. Ya sadece Amazon üzerinden satılan başka herhangi bir monitör sipariş edip 1 ay içinde koşulsuz şartsız (sizden gelecek bir zarar olmadığı sürece) iade etme hakkına sahip olurdum ya da Dell'e sırtımı yaslardım.
Özetle; Amazon'dan herhangi bir monitör ya da Dell.

Eksileri de var tabii ki IPS glow bana gelen panelde bir tık daha belirgindi ve çok azıcık da olsa ışık sızması var köşelerde.
Puanlarsak 8.8/10 benim gözümde. Başka spesifik bir sorunuz olursa yazabilirsiniz.

Hocam maalesef ki iade et falan ugrasmak istemiyorum evde de çok birileri olmuyor gelen kargo geri döner falan uzun mesele alinware IPS glow için normal tabii ki IPS panel olduğu için olur normal hocam bir de tam emin olamadım da tekrardan sormak istedim bu monitör orijinal 10 bit renk derinine sahip değil mi aslen bu monitördeki asıl olayım 10 bit renk derinliği ve canlı renkler.

Hocam maalesef ki iade et falan ugrasmak istemiyorum evde de çok birileri olmuyor gelen kargo geri döner falan uzun mesele alinware IPS glow için normal tabii ki IPS panel olduğu için olur normal hocam bir de tam emin olamadım da tekrardan sormak istedim bu monitör orijinal 10 bit renk derinine sahip değil mi aslen bu monitördeki asıl olayım 10 bit renk derinliği ve canlı renkler.
Şu konuda netlik kazanalım.

Dell Alienware AW2725DM fiziksel olarak "gerçek (native)" 10 bit bir panel değil. Donanımsal olarak 8-bit + FRC (Frame Rate Control) teknolojisini barındıran bir Fast IPS panel kullanıyor.

NVIDIA denetim masasında monitör 8 Bit olarak gözükecektir. Ancak AMD bir ekran kartı taktığınızda bu seçenek 10 bit gözükebilir. Pratikte matematiksel olarak hepsi aynı görüntüyü verecektir. Bu farkı da bilmenizde fayda var. Orijinal 10 bit değil. AMD'de 10 bit gözükmesi de 10 bit görüntü almanızı sağlamayacaktır. Her kartta, 8 bit + FRC kullanacaksınız.

Şu konuda netlik kazanalım.

Dell Alienware AW2725DM fiziksel olarak "gerçek (native)" 10 bit bir panel değil. donanımsal olarak 8-bit + frc (frame rate Control) teknolojisini barındıran bir Fast IPS panel kullanıyor.

NVIDIA denetim masasında monitör 8 bit olarak gözükecektir. Ancak AMD bir ekran kartı taktığınızda bu seçenek 10 bit gözükebilir. Pratikte matematiksel olarak hepsi aynı görüntüyü verecektir. Bu farkı da bilmenizde fayda var. Orijinal 10 bit değil. AMD'de 10 bit gözükmesi de 10 bit görüntü almanızı sağlamayacaktır. Her kartta, 8 bit + frc kullanacaksınız.

Hocam işte burada işler karıştı biraz ben orijinal 10 bit sanıyordum o zaman sıkıntı hocam ASUS'u tercih edeceğim orijinal 10bit sanmıştım bende 😕