Ateist ve Deistlerin Ahlaksız Olduğu İddiası

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arap coğrafyasının ahlakı hiçbir zaman olmamıştır.

Cografyanın ahlaki olmaz, insanin ahlaki olur. Arap bölgesi olarak ifade edilen yerde yasayanlar içinde de ahlaklı olanlar pek tabii ki mevcuttur.

Burada norm, amel ile belirlenirse o vakit ahlak (kişi tarafından her nasıl tanimlandiysa) ortak bir anlama ulaşabilir. Benim, kendim hakkımda (kendimi kollamaya yatkin bir şekilde) ifade ettiğim ama uygulamaya geçirmediğim düşüncelerin etkisi; dinleyendeki tesiri kadardır ya da boşlukta bir sedadir.

İnsan tarafından, başka bir insan hakkında sadece davranışlar, ahlaka aykirıdır ya da değildir diye değerlendirilebilir. "Bu insan, ahlaksızdir" hükmü, bizim işimiz ya da kapasitemizin içinde değil.

Kuralların bazılarına uymak, hepsine uyduğunu göstermez; tersinde de bazılarına uymamak, hepsine uymadığını göstermez.

İnsanın ahlakı olduğunu zaten yazımın devamında yazdım. Arap coğrafyasının bana göre hiçbir zaman ahlakı olmamıştır. Senin düşüncen ayrıdır benim ki ayrıdır. Tarih boyunca bize hiçbir zaman faydaları dokunmamıştır. İnsanlık olarak da öyle. Benim fikrim ne yazarsan yaz değişmeyecektir.

Tarih boyunca bize hiçbir zaman faydaları dokunmamıştır.

Felsefe bölümünün altında böyle bir iddiada bulunmanız şaşırtıcı. O topraklardan çıkmış pek çok filozof ve bunların eserlerini ne yapacağız?

Benim fikrim ne yazarsan yaz değişmeyecektir.

Pek çok doneyi göz ardi ederek oluşturulmuş bir kanıya bağlılıkta ısrarcı olmanız da bir tercih tabii.

Senin düşüncen ayrıdır benim ki ayrıdır.

Bunun altını çizmeye pek de gerek yok. Fakat düşünceler değişebilir, mühim olan ise düşüncemizin hakikat ile kesişip kesişmediğidir.

Sert tepkim için özür dilerim. Tipik bir felsefe kategorisi üyesiyle tartıştığımı hissettiğim için tepki gösterdim. İyi günler dilerim.

Bir insanın inancı o insanın ahlakını belirleyemez. Zaten ahlaklı olmayı ahirette cennete gitmek için yapan birey boş bir bireydir. İnsan iyiliği, çıkarları için yapmamalıdır. Kim ne derse desin ama bu doğru bir şey.
Bu kural ateistler ve deistler dahil olmak üzere tüm insanlar için geçerli. Putlara tapan insan kötüdür, ahlaksızdır, Allah'a inanmayan maldır vb. kalıp yargılar bana göre çok saçma. Müslüman olup çok ahlâk yoksunu insan var. Her gün görüyoruz, bunu kimse inkar edemez.
Kısacası "Ateistler ve Desitler ahlaksızdır" iddiası yanlış.

Dini görüşümden dolayı ırkçılığa uğruyorum. Doğru'yu söylesem bile 'sen nereden bileceksin', 'cahil herif' gibi söylemlere maruz kalıyorum. İnsanları çok takmamak lazım.

Bir Ateist olarak söylüyorum, o ahlaksız diye iddia edenler, Ateistlerin çoğunlukta olduğu Japonya'ya bakın bakalım orta doğu ülkelerinden ne kadar da gelişmiş ve medeni, kişinin karakteri önemlidir, buna yetiştiği yer, ortam, aile, ülke gibi etkenlerin de katkısı olduğunu söyleyebilirim.

Ahlağı din, gelenek ve görenekler belirler. Bir ateist dini reddettiği için ahlak tanımı yapamaz, o halde ahlaksızdır. Hayır, ben ahlaklıyım diye bir iddiası varsa o halde dinin getirdiği ahlak kurallarını benimsemiştir ki yine reddettiği dine muhtaç durumunda kalır. Adam öldürmenin, hırsızlık yapmanın veyahut diğer kötü fiillerin kötü olarak nitelenmesini din sağlamıştır. Akıl veyahut vicdan değil.

Yani kimse ateistlere ahlaksız yaftası vurmuyor, ahlaklı olduğunuzu söylüyorsanız eğer, bunun dinin getirdiği kurallar sayesinde sağlıyorsunuz diyoruz.

Asıl bir dindar ahlak kurallarını belirleyemez. Önceki yorumumda cevabımı verdim. Senin iman ettiğin dindeki belirli ahlak kuralları, benimle aynı ahlaki eylemleri taşıyor diye ahlaklı olmuyorsun.

Benim, ahlak anlayışım basit; "Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma."

Dinde bu geçerli değildir. Örnek verecek olursak, "Allah'ın dini hakim olana kadar savaşın." ya da "Cizye verene kadar savaşın." demek, yaptığım tanıma terstir. Senin kendi dininin kurallarını dayatman, ahlaklı bir eylem değildir.

Kimse için kesin ahlaki bir değer yoktur. Ancak bu değerleri, belli bir kurallar kapsamında yaşamaya hak kazanabilir ve kimselerin zarar görmesini engelleyebiliriz.

Yine mi sen kardeş, ''Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma'' anlayışı bir ahlaki kriter değil ki. Yani sen birinin eşyasını kötü olduğu için değil, kendine yapılmasını istemediğin için çalmıyorsun. Bu da ahlaksızcadır. Kötü bir eylem olduğu için çalmamalısın, kendini güvende tutmak için değil. Dediğin tamamen pragmatizm.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…