Tamam, benim ahlakımı da tartışalım. Alıntıladığına cevap vereyim öncelikle. Bir dindar, inandığı dinin hak ve diğerlerinin batıl olduğuna inanır. Yani nazarında tek din vardır, birçok din yoktur. O halde dünyayı yarattığına inandığı Tanrı, neyi emrediyorsa ahlaki, neyi yasaklıyorsa o davranış ahlak dışıdır. Dolayısıyla aslında nazarımızda tek hak din var ve bu din bize insanlara iyilik yapmamızı, kötülük yapmamamızı söylüyor. Yani normal bir önermede ahlaklıyız. Çünkü kötü fiil yani ahlaksızlık yapmıyoruz.
"Normal olarak ahlaklıyız." söylemi, yani günümüz hukukunda da ahlaklı sayılan eylemleri gerçekleştirmeniz, ahlakınızın nesnel olduğunu göstermez.
Hâlâ aynı şeyleri tekrarladığımıza, aynı yerde takıldığımıza mı şaşırayım, ısrarla anlamadığınıza mı? Gerçi anlamadığınızı düşünmüyorum. İmanınızın, aklınıza üstün geldiğini düşünüyorum.
Dur başka bir örnek vereyim;
Babil kralı Hammurabi'nin koymuş olduğu yasaların Tanrı Şamaş tarafından gönderildiğine inanılır. Bu da yasaları uygulamaya ve tüm halkların, Babil Tanrısı Marduk'a saygı göstermeye zorlar. Bir nevi zorbalık yoluyla inanca saygı gösterme.
Sorun şurada;
Senin herhangi bir Babilli'den farkın ne? Ya da senin Allah'ının varlığı mümkünken, neden Babil Tanrısı Marduk'un varlığı mümkün değil?
Babil döneminde yaşayan bir Müslüman olsan, bu durumu kabul eder miydin? Peki bu durumu kabul etmediğini varsayarsak, aynı şeyi bana neden yapmak yoluna girişiyorsun?
Ben sana cevabını vereyim, Allah istedi diye.. Tamam da, aynı şeyi sana Babilliler yaparken karşı çıkıyordun ya hani?
Anlatabildim mi? Dini hükümler, dinlere göre farklılık gösterebilir.
Örneğin;
Kur'an'da yer alan "Hırsızlık yapanın ibret olsun diye elini kesin." ayetinin günümüz hukukunda yeri olduğunu varsayalım.
Konudan bağımsız olarak Kur'an'ı okuyan ve "Ya bu ay nasıl ikiye bölünebilir? Fiziken imkansız." diye birisi, Kur'an'a inanmama yoluna giderse el kesme hükmü onun için geçersiz olacak mıdır?
Ama kişinin tabii olduğu toplumun çoğunluğunun rasyonel olarak kabul ettiği "Kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma." anlayışı, bir dindar için de, bir non-teist için de, bir köylü için de aynı şartları karşılar.