• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Az ağırlık çok tekrar mı, fazla ağırlık az tekrar mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Michael MYERS
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 353
İlk üç set normal ağırlık normal tekrar son set yüksek ağırlık az tekrar.

Nasıl yapıyorsunuz?

Deadlift.
Bench press.
Squat.

Gibi Power hareketlerini 5x5 setinde yüksek ağırlık, düşük tekrar yapıyorum.

Lat pulldown.
Cable row.
Barbell row.
Lateral raise.
Chest fly.

Gibi hareketleri orta ağırlık, yüksek tekrar olarak yapıyorum.

En rahat kontrol edebileceğin formunu bozmayacak ağırlıklarda 2+1 set. Son set formu bozana kadar tükeniş.

Ben genellikle makinesız çalışıyorum. Bu durumlarda genelde ilk set normalden 2,5 hafif ve notmal tekrar yapıyorum. Orta 2-3 sette normal ağırlıkta her sette 2-3 arttıracak şekilde çalışıyorum. Son set normalden 2,5 bazen 5 kg ağır olacak şekilde gittiği yere kadar çalışıyorum. Böylelikle kol, omuz ve göğüs bayağı gelişti doğrusu.

Nasıl yapıyorsunuz?
Yüksek ağırlık az tekrar kas gelişimi için daha iyi.

Bir sette en çok motor ünite katılımının sağlandığı yani yüksek eşikli fiberlerin uyarıldığı tekrarlar tükenişe kalan son 5 tekrar. Bunun öncesi yüksek efor gerektirmediği için yüksek eşikli kas fiberleri de uyarılmıyor.

Yüksek tekrarlar daha çok kas hasarı ve sinir sistemi bitkinliği oluşturuyor. Yani 5-8 tekrar yerine gidip 15 20 tekrar yaptığın zaman tükenişten uzak, o 10 tekrar bir işe yaramayıp sinir sistemi bitkinliği ve kas hasarı arttırıyor. Bu yüzden de o son 5 tekrarda daha az motor ünite katılımı oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…