5 gün devamsızlığın belge almaya engel teşkil edip etmeyeceğini tartışıyorduk. Ben sanırım hala alınmıyor dedim. Sonra başkası video attı meğer alınabiliyormuş mesajı beğendim yanlış biliyormuşum diyemeden saniyesinde ceza verildi bu kadar hızlı cezayı kesmeye ne gerek var?

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı -27 Eksi
Ban sisteminin temelinde bana göre "kişinin bilerek" hata yaptığı algısı var. Yani (düzeltebilirsin ama yapmıyorsun) eğitim-öğterim temelde zorla olmaz (bu geçmişten ders alınarak kanıtlanmıştır) geçmişte çocukların ellerine "cetvel" vurularak ya da bildiğiniz "döverek" eğitim-öğretim başarılı olmamıştır.

Ve bence birçok insan yaptığı "hatayı" kasıtlı yapmıyor. Bu "kötülük" arama veya "kötü görme"nin temelin de bence "kötülük" arayanın olaya böyle baktığından kaynaklı olabilir. Ben Technopat de 1ay sadece imla hatası yüzünden ceza almıştım ve 2018 üyeliğimi anında sildim. Benzer şey burada yaşarsam gözümü kırpmadan buradan da üyeliğimi silerim.

Ban sisteminin temelinde bana göre "kişinin bilerek" hata yaptığı algısı var. Yani (düzeltebilirsin ama yapmıyorsun) eğitim-öğterim temelde zorla olmaz (bu geçmişten ders alınarak kanıtlanmıştır) geçmişte çocukların ellerine "cetvel" vurularak ya da bildiğiniz "döverek" eğitim-öğretim başarılı olmamıştır.

Ve bence birçok insan yaptığı "hatayı" kasıtlı yapmıyor. Bu "kötülük" arama veya "kötü görme"nin temelin de bence "kötülük" arayanın olaya böyle baktığından kaynaklı olabilir. Ben Technopat de 1ay sadece imla hatası yüzünden ceza almıştım ve 2018 üyeliğimi anında sildim. Benzer şey burada yaşarsam gözümü kırpmadan buradan da üyeliğimi silerim.
Hataların büyük kısmı kasıtlı yapılmıyor ama üst üste tekrar edilmesi de normal değildir. Bu yüzden 1 ay ceza almış olmalısınız. Sürekli hata yapıp, üst üste ceza alıyorsanız öğrenmeye açık değilsinizdir anlamına geliyor.

Kendi diliniz ve bunu öğrenmek zorundasınız. Siz ders kitabının okunurluktan yoksun olduğunu gördünüz mü? Düzgün insanların elinden çıktıysa 3-5 hata hariç imkansız bir durum. Foruma giren kişi de öğrenmek veya sorunu çözmek için giriyor. İmla önemli...

Hataların büyük kısmı kasıtlı yapılmıyor ama üst üste tekrar edilmesi de normal değildir. Bu yüzden 1 ay ceza almış olmalısınız. Sürekli hata yapıp, üst üste ceza alıyorsanız öğrenmeye açık değilsinizdir anlamına geliyor.

Kendi diliniz ve bunu öğrenmek zorundasınız. Siz ders kitabının okunurluktan yoksun olduğunu gördünüz mü? Düzgün insanların elinden çıktıysa 3-5 hata hariç imkansız bir durum. Foruma giren kişi de öğrenmek veya sorunu çözmek için giriyor. İmla önemli...

Bu tamamen insana "ne verildiği" ile ilgili bir durumdur. "vermeden almak Allah'a mahsus" sistem ya da insanlar senden bir şey bekliyorsa "vermelidir" hem vermiyorum, hem dışlıyorum "tercihtir" örnek(sokakta yaşayan insanlar) yani her ne olursa olsun eğer "olumsuz" gördüğünüz ne varsa esasen bu durum "yaratılmıştır". Yani kimse "öğrenmek zorunda değil" sadece olumsuz durumun neden olduğunu düşünmek zorundasınız. Sokakta yaşayan insanın bakımlı, saygılı olmasını isterler ama bu esasen asla mümkün değlidir peki neden?

Ben Technopat'ta 1 ay sadece imla hatası yüzünden ceza almıştım ve 2018 üyeliğimi anında sildim. Benzer şeyi burada yaşarsam gözümü kırpmadan buradan da üyeliğimi silerim.

Zamanında Technopat'ta aldığım yazım hatası uyarıları sayesinde şu an Türkçeme dikkat ediyorum. Bu konuda son derece ciddiyim: Bir forum sayesinde. Sistemin bu kısmı çok cezbetti beni ve cezbetmeye devam ediyor.

Hiç unutamadığım bir örnek vereyim: "Direkt" yerine "direk" yazmıştım. Uyarı aldım. Artık her "direkt" yazışımda o uyarı aklıma geliyor.

Uyarılar, kişi "kötü" diye verilmiyor. Bilinçlendirme amacı olduğunu düşünüyorum. Ağzımız ne kadar yanarsa bir sonraki sefer o kadar çok üfleriz. Katı sayılabilen kuralları, iyi bir amaca hizmet ettiği sürece desteklerim. Düzen sağlar.

Hatalarınızdan ders çıkarmak yerine üyeliğinizi silerseniz kendinize yazık etmiş olursunuz. Mesela bu mesajınızdaki yazım hatalarını düzeltmeye çalışabilirsiniz. Aşağılamak için söylemiyorum, öğretici olacaktır.

Eski Technopat'ın yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi (ki o zaman cezalar ağırdı), gerçekten işinin ehli üyeleri forumdan bezdirmekti. Eninde sonunda da bırakmaları ile sonuçlanmıştı. Bunun için açılmış sayfalar dolusu konular vardı, bazılarının içinde ben de vardım. 2015 yılından beri bulunuyorum, hesabın açılma tarihi 2016 başı. Ceza sistemi güncele göre nispeten daha doğruydu, tam olarak doğruydu denemez çünkü. Günceldeki gibi bir fiyasko değildi yani.

İsim vermeden anlatayım. Bir tane üyemiz vardı zamanında, mizacı sertti ama epey bilgiliydi ve konuşup tartışmasını bilen her insana düzgün davranıyordu. Technopat'ı da videolarının içeriğinin kalitesizliğinden dolayı eleştirmişti. Düz rezalet dediği bir tane videosu vardı hatırlıyorum. Sonrasında 1 yıl kadar ban yedi. Buna tepki olarak konular açıldı ama nafile. Sonra ben de bıraktım bu saçmalığı görünce, daha rezalet kelimesini dahi kaldıramayan bir kurumdan bahsediyorum. Hakaret yok, argo yok. Aradan 2 yıl falan geçti, şöyle dönüp bir baktım ki ortam çöplüğe dönmüş. Nedenlerine geçmeden önce:

Recep Baltaş bile şu an yapılan işin niteliksizliğini eleştiriyor, eleştirebiliyor daha doğrusu. Kendisi bile gerçekten bilgi öğrenmek için yabancı taraflarda takılınmalı diyor. Ali ile iş anlayışımız farklıydı diyor mesela ki Ali Güngör'ü severim, iş yapış biçiminden bağımsız olarak karakterli bir insan. Arkadaşın eleştirisi de yapılan işin niteliği yönündeydi. Gerçekten de rezaletti yani. Seri üretim inceleme yayınlamaya kalkarsanız, videoların süresi 5-6 dakikaya düşer ve ürün incelemekten çok reklamını yapmaktan öteye gitmez. İzlenme sayılarından bile belli çok uzun zamandır. Çok fazla insan dillendirdi bunu, demek ki bir problem var.

Eski Technopat'ın videolarını biliyorsunuz, sürelerin epey uzun olması bir yana çok daha fazla detaycılardı ve inceleme kısmının yanında sohbetvarimsi geçen hava videoları daha da izlenebilir kılıyordu. Güzeldi. Yine hatalar vardı elbette, olmak zorunda insanız çünkü.

Şimdi şu nedenler kısmına geleyim. Özellikle son 2-3 yılda ortamın bu kadar çirkefleşmesinin sebepleri:

• İnsanlar bir şeyler öğrenmek için tartışmıyor, yenmek için tartışıyor. Tartışma kültürleri yok, illa bir noktada olay dönüp size çirkef çirkef konuşmaya kadar gelecek. Hatalı olan kabul edip teşekkür etmeyi bilmiyor.
  • Karşıt bir görüşe hürra diye saldırmak en sevdikleri şeydir. Bir konu açıldıktan sonra o konuya düzgün bir dille farklı bir bakış açısı mı getirdiniz? Yandınız. Saldıracaklar.
  • Moderatörlerin ve yönetimdeki insanların içler acısı halini başka bir konuda anlatmıştım, şuraya mesajı tekrar bırakıyorum okumak isterseniz diye. Tabii bırakacağım konu daha eskilere dayanıyor, bu hep bir problemdi ve hala bir problem.

• Kurallardaki gevşeklik, konunun başında belirtildiği gibi radikalliğin artmasına ve tansiyonun yükselmesine sebep oldu. Karşıt görüşü düzgünce belirtmekten bahsetmiyorum o elbette olacak, burada bahsettiğim radikallik.
  • Duygusallık. Argüman üretemeyince yapmayı en sevdikleri şey duygusala bağlamak.
Şu an bir hata olarak gördüğüm şey, bu forumun varlığının konusunun yan tarafa açılmasıydı. Orada ne kadar bu maddelere sahip insanlar varsa bu tarafa doluşacak ve görüyorum ufaktan. Şimdiden engel listelerinizi hazırlayın...

Ben de bu sebeplerden artık vakit geçirdiğim sadece iki kategori var: birisi güç kaynakları, diğeri de oyunlar. Felsefe demek isterdim ama o başka bir videonun lanetli bir konusu. Şimdi daha başlardayız diye buralara yazıyorum. Doluştukça yerime döneceğim ben de.

Özetle, bu sebeplerden öneriye eksi veriyorum.

Sokakta yaşayan insanın bakımlı, saygılı olmasını isterler ama bu esasen asla mümkün değlidir peki neden?
Siz foruma üye olurken, forumun şartlarını içeren metinlere onay veriyorsunuz ve burada cezaların ne olduğu açık şekilde belirtilmiş. Kabul ettiğiniz şey için ısrarcı olamazsınız. Verdiğiniz örnek elma ve muz kadar alakasız. Absürt olmuş.

Aynı olay sokakta yaşayan insan için de geçerli. Sokakta yaşamasına rağmen onun bu tercihine saygılı olunmasını söyleyen kanun veya kanun değerinde olan metinlerle korunuyor. Bu kişiler başvurması halinde geçici olarak kalacak yer, iş ve bakımını temel şekilde sağlıyacak imkanlar sunuluyor. Buradaki şartlar sokak kadar özgür değil. Bir disipline bağlı. Sokakta yaşayan kişi bu disiplini sevmez. Günün sonunda tekrar sokaklara geri dönecektir.

Sizin durumunuz az çok buna benziyor.

Şu an bir hata olarak gördüğüm şey, bu forumun varlığının konusunun yan tarafa açılmasıydı. Orada ne kadar bu maddelere sahip insanlar varsa bu tarafa doluşacak ve görüyorum ufaktan. Şimdiden engel listelerinizi hazırlayın...

Konunun Technopat'ta açılması, forumun büyüme hızına büyük oranda etkidi gibi. Bahsettiğiniz zararları gibi yararları da oldu fikrimce. Beraberinde fayda getiren bir hata gibi görüyorum.

Alternatif olarak ne yapılabilirdi/yapılması lazımdı sizce? Meraktan soruyorum, karşı çıkmıyorum.

Konunun Technopat'ta açılması, forumun büyüme hızına büyük oranda etkidi gibi. Bahsettiğiniz zararları gibi yararları da oldu fikrimce. Beraberinde fayda getiren bir hata gibi görüyorum.

Alternatif olarak ne yapılabilirdi/yapılması lazımdı sizce? Meraktan soruyorum, karşı çıkmıyorum.

Karşı da çıkabilirsiniz problem değil. Muhtemelen elden pek bir şey gelmedi ki yan tarafa açıldı. Mecburi gibi.

Beraberinde fayda getiren bir hata gibi görüyorum.

Çok doğru.