Eski Technopat'ın yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi (ki o zaman cezalar ağırdı), gerçekten işinin ehli üyeleri forumdan bezdirmekti. Eninde sonunda da bırakmaları ile sonuçlanmıştı. Bunun için açılmış sayfalar dolusu konular vardı, bazılarının içinde ben de vardım. 2015 yılından beri bulunuyorum, hesabın açılma tarihi 2016 başı. Ceza sistemi güncele göre nispeten daha doğruydu, tam olarak doğruydu denemez çünkü. Günceldeki gibi bir fiyasko değildi yani.
İsim vermeden anlatayım. Bir tane üyemiz vardı zamanında, mizacı sertti ama epey bilgiliydi ve konuşup tartışmasını bilen her insana düzgün davranıyordu. Technopat'ı da videolarının içeriğinin kalitesizliğinden dolayı eleştirmişti. Düz rezalet dediği bir tane videosu vardı hatırlıyorum. Sonrasında 1 yıl kadar ban yedi. Buna tepki olarak konular açıldı ama nafile. Sonra ben de bıraktım bu saçmalığı görünce, daha rezalet kelimesini dahi kaldıramayan bir kurumdan bahsediyorum. Hakaret yok, argo yok. Aradan 2 yıl falan geçti, şöyle dönüp bir baktım ki ortam çöplüğe dönmüş. Nedenlerine geçmeden önce:
Recep Baltaş bile şu an yapılan işin niteliksizliğini eleştiriyor, eleştirebiliyor daha doğrusu. Kendisi bile gerçekten bilgi öğrenmek için yabancı taraflarda takılınmalı diyor. Ali ile iş anlayışımız farklıydı diyor mesela ki Ali Güngör'ü severim, iş yapış biçiminden bağımsız olarak karakterli bir insan. Arkadaşın eleştirisi de yapılan işin niteliği yönündeydi. Gerçekten de rezaletti yani. Seri üretim inceleme yayınlamaya kalkarsanız, videoların süresi 5-6 dakikaya düşer ve ürün incelemekten çok reklamını yapmaktan öteye gitmez. İzlenme sayılarından bile belli çok uzun zamandır. Çok fazla insan dillendirdi bunu, demek ki bir problem var.
Eski Technopat'ın videolarını biliyorsunuz, sürelerin epey uzun olması bir yana çok daha fazla detaycılardı ve inceleme kısmının yanında sohbetvarimsi geçen hava videoları daha da izlenebilir kılıyordu. Güzeldi. Yine hatalar vardı elbette, olmak zorunda insanız çünkü.
Şimdi şu nedenler kısmına geleyim. Özellikle son 2-3 yılda ortamın bu kadar çirkefleşmesinin sebepleri:
- İnsanlar bir şeyler öğrenmek için tartışmıyor, yenmek için tartışıyor. Tartışma kültürleri yok, illa bir noktada olay dönüp size çirkef çirkef konuşmaya kadar gelecek. Hatalı olan kabul edip teşekkür etmeyi bilmiyor.
- Karşıt bir görüşe hürra diye saldırmak en sevdikleri şeydir. Bir konu açıldıktan sonra o konuya düzgün bir dille farklı bir bakış açısı mı getirdiniz? Yandınız. Saldıracaklar.
- Moderatörlerin ve yönetimdeki insanların içler acısı halini başka bir konuda anlatmıştım, şuraya mesajı tekrar bırakıyorum okumak isterseniz diye. Tabii bırakacağım konu daha eskilere dayanıyor, bu hep bir problemdi ve hala bir problem.
Selam, Malumunuz moderatör alımlarının arifesinde forumumuz. Herkesin ön göreceği gibi her ne kadar yapılmayacağına inanmak istesek de görevini kötüye kullananlar olabilir. Bu durumun önüne geçilmesi için gerekli ayarlamaların şimdiden yapılmasını tavsiye etmek istedim. Olmaz ya, üyelerimiz...
techolay.net
- Kurallardaki gevşeklik, konunun başında belirtildiği gibi radikalliğin artmasına ve tansiyonun yükselmesine sebep oldu. Karşıt görüşü düzgünce belirtmekten bahsetmiyorum o elbette olacak, burada bahsettiğim radikallik.
- Duygusallık. Argüman üretemeyince yapmayı en sevdikleri şey duygusala bağlamak.
Şu an bir hata olarak gördüğüm şey, bu forumun varlığının konusunun yan tarafa açılmasıydı. Orada ne kadar bu maddelere sahip insanlar varsa bu tarafa doluşacak ve görüyorum ufaktan. Şimdiden engel listelerinizi hazırlayın...
Ben de bu sebeplerden artık vakit geçirdiğim sadece iki kategori var: birisi güç kaynakları, diğeri de oyunlar. Felsefe demek isterdim ama o başka bir videonun lanetli bir konusu. Şimdi daha başlardayız diye buralara yazıyorum. Doluştukça yerime döneceğim ben de.
Özetle, bu sebeplerden öneriye eksi veriyorum.