Lafın özü mühendislik işi ülkemizde büyük bir balon, malum partiden akraba yoksa tıpa da bünyem kaldırmaz ve kazanamam diyorsanız EA geçin.

Hocam sayıyı attım belki daha yüksektir tam bilmiyorum. Belediye'de mühendis olarak çalışan bir tanıdığım 110 alıyor. Yine bir devlet dairesinde çalışan bir mühendis akrabam da 90+ alıyor. Yani 70-75 en düşük ihtimal söyledim. Sanırım daha yüksek..
Bunlar istisna olursa kazanır ama çoğu mühendis asgari ücrete tabii tutuluyor.

Lafın özü mühendislik işi ülkemizde büyük bir balon, malum partiden akraba yoksa tıpa da bünyem kaldırmaz ve kazanamam diyorsanız EA geçin.

Maalesef öyle.. Dediğiniz gibi Mühendislik bu ülkede balon olmuş vaziyette. Sınava hazırlanan arkadaşların buna göre yol belirlemesi lazım

Hocam günümüzde EA bana göre seminer gibi bir şey olmaya başladı, herhangi bir iş olanağı yok.

Makale var mı bilmiyorum ancak maaşlar aşırı değişken. Pratisyen misin asistan mı? Asistansan seçtiğin bölüm ne? Günde kaç hastaya bakıyorsun? Ancak maaşsız kalma diye bir durum yok.
6. sınıfta intörn maaşı, mezun olduktan sonra tus istemezsen pratisyem hekim veya tus istersen asistan doktor oluyorsun.

Hocam 5 sene maaş alınmıyor, son yıl sen söylediğin için öğrendim asgari ücret alınıyor bunun sonrasında bölüm seçmek için Tus'a giriliyormuş orada net maaşın çıkıyormuş sanırım. Çok çok uzun süre yine doğru düzgün maaş alınamıyor ek olarak bir işte de çalışılmıyor sanırım derslerin yoğunluğundan ötürü. Herhangi bir bölümdeki bir doktorun maaşını söyleyebilir misin?

Son düzenleme:
Arkadaşlar zaten açıklamış fakat bende iki kelam edeyim.

Sadece popüler olduğu ve iş garantisi var zannettiğin için bilgisayar mühendisliği seçmek, hayatında yapacağın en büyük kariyer intiharı olur. Zira senin bilgisayarın bile yokken, bu bölüme giren rakiplerin liseden beri kod yazıyor, projeler geliştiriyor ve teknolojiyi yaşam biçimi haline getirmiş durumdalar, yani sen maça 10-0 yenik başlıyorsun zaten.

"Diplomayı alırım, yüksek maaşla işe başlarım" devri çoktan kapandı. piyasa şu an ne yaptığını bilmeyen, kendini geliştirmemiş, sadece diploma sahibi on binlerce işsiz bilgisayar mühendisiyle dolu ve evet, bahsettiğin memurdan az kazananlar işte bu kendini geliştirmeyen çoğunluk. Yurt dışı imkanı veya on binlerce dolarlık maaşlar sadece top üniversitelerden çıkan ya da kendini hayvan gibi geliştirip gecesini gündüzüne katan veya babadan torpilli %5'lik elit kesim için geçerli, geri kalanı asgari ücretin hallicesine talim ediyor.

Eğer matematiği, algoritmayı, problem çözmeyi sevmiyorsan sadece para var diye bu işe gireceksen, 4 yılın sonunda elinde sadece kağıt parçasıyla işsizler ordusuna katılırsın. tıp uzun diye kaçtın ama sevmediğin ve yeteneğinin olmadığı bir mühendislikte ömür boyu sürünmek tıptan çok daha beterdir emin ol, yol yakınken kendini kandırmayı bırakıp gerçekten yapabileceğin bir işe odaklan derim ben.

ODTÜ'de Tarih oku, yinede ortalama üniversiteden mezun bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisinden daha fazla dikkat çekiyorsun. Buna belki katılmayabilirsiniz ama çok ciddi bir iddia bu. Olay artık bölüm değil, tamamen üniversiteye dönmüş durumda. Tavsiyem tutkulu olduğunuz iş için illa onu ilgilendiren bir bölüm yazmayın.

Hedefin yazılım geliştirme alanı olsun ve 40 bin sıralama yaptın varsayıyorum. İTÜ Gıda yazmak varken gidip Akdeniz Bilgisayar yazma. Bu gerçekten anlamsız gelebilir ama durum bu yani. Sen developer ilanına Akdeniz Bilgisayar (Ing)'le başvur ama o İTÜ Gıda'lı senden daha çok dikkat çekiyor.

Bu iddiam tabi sadece kendini eğitim harici geliştirebildiğin alanlar için geçerli. Bilgisayar mühendisliği alanı çok kolay bir şekilde sektörün her kesiminden kendine rakip yaratabilen bir bölüm. Bu dezavantaj, bu bölümün mezunları için çok berbat bir durum.

Arkadaşlar zaten açıklamış fakat bende iki kelam edeyim.

Sadece popüler olduğu ve iş garantisi var zannettiğin için bilgisayar mühendisliği seçmek, hayatında yapacağın en büyük kariyer intiharı olur. Zira senin bilgisayarın bile yokken, bu bölüme giren rakiplerin liseden beri kod yazıyor, projeler geliştiriyor ve teknolojiyi yaşam biçimi haline getirmiş durumdalar, yani sen maça 10-0 yenik başlıyorsun zaten.
Doğru diyorsun hocam bu bölümlere girenler dediğin gibi lisede bile kod yazarak para kazanan tipler.
"Diplomayı alırım, yüksek maaşla işe başlarım" devri çoktan kapandı. piyasa şu an ne yaptığını bilmeyen, kendini geliştirmemiş, sadece diploma sahibi on binlerce işsiz bilgisayar mühendisiyle dolu ve evet, bahsettiğin memurdan az kazananlar işte bu kendini geliştirmeyen çoğunluk. Yurt dışı imkanı veya on binlerce dolarlık maaşlar sadece top üniversitelerden çıkan ya da kendini hayvan gibi geliştirip gecesini gündüzüne katan veya babadan torpilli %5'lik elit kesim için geçerli, geri kalanı asgari ücretin hallicesine talim ediyor.
Hocam şimdi şöyle de bana saçma gelen bir algı var; parası sorulunca işinin iyi yapılamayacağı, işi parası için tercih edildiği. Ömrün boyunca yapacağın bir mesleğin parasını öğrenmek okuyacağın kitabı öğrenmek kadar normal. Ben şimdi X bölünü çok seviyorum ama memur kadar maaş alamayacaksam napayım o maaşı? Tasavvufçu değilim ya zihnimi bir bardak su ile ekmeğe koşullayayım.
Eğer matematiği, algoritmayı, problem çözmeyi sevmiyorsan sadece para var diye bu işe gireceksen, 4 yılın sonunda elinde sadece kağıt parçasıyla işsizler ordusuna katılırsın. tıp uzun diye kaçtın ama sevmediğin ve yeteneğinin olmadığı bir mühendislikte ömür boyu sürünmek tıptan çok daha beterdir emin ol, yol yakınken kendini kandırmayı bırakıp gerçekten yapabileceğin bir işe odaklan derim ben.
Tıp, uzun süren, kazanıldığında insanın üzerine yapışan, sosyal hayattan koparan, herhangi bir ticaret yapmana izin verdirtmeyen, bir bölüm benim gözümde. Ne yapacağını tam olarak kestirememek çok kötü bişey. Kalan sürede tıp yetişmeyecek ve bir sene daha mezuna kalacağım birinci seçenek Tyt'den devam edip polisliğe başlayacağım ikinci seçenek. İnsan bir konu hakkında en ince ayrıntısına kadar bilgi edinmek istiyor benimde bu yüzden isteğimdir 4 yıllık üniversite okumak.

ODTÜ'de Tarih oku, yinede ortalama üniversiteden mezun bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisinden daha fazla dikkat çekiyorsun. Buna belki katılmayabilirsiniz ama çok ciddi bir iddia bu. Olay artık bölüm değil, tamamen üniversiteye dönmüş durumda. Tavsiyem tutkulu olduğunuz iş için illa onu ilgilendiren bir bölüm yazmayın.

Tarih, felsefe, arkeoloji gibi bölümleri polis veya memur olduğumda 1 üst kademeye atanmak için okunur.
Hedefin yazılım geliştirme alanı olsun ve 40 bin sıralama yaptın varsayıyorum. İTÜ Gıda yazmak varken gidip Akdeniz Bilgisayar yazma. Bu gerçekten anlamsız gelebilir ama durum bu yani. Sen developer ilanına Akdeniz Bilgisayar (Ing)'le başvur ama o İTÜ Gıda'lı senden daha çok dikkat çekiyor.

Bu iddiam tabi sadece kendini eğitim harici geliştirebildiğin alanlar için geçerli. Bilgisayar mühendisliği alanı çok kolay bir şekilde sektörün her kesiminden kendine rakip yaratabilen bir bölüm. Bu dezavantaj, bu bölümün mezunları için çok berbat bir durum.
Şöyle bir durum da var bu sene sayısaldan iyi bir sıralama yapamadım diyelim( zaten yapamayacağım) tekrardan 1 sene daha bırakıp üniversite kazanacağım. Ama polislik yazar isem 1 senem kesinlikle yanmış olucak çünkü önceki sene puanım yetmesine rağmen hem aile baskısı hem de üniversite isteğinden dolayı yazmadım. Zaman makinesi olsa da 1-2 dakika 5 yıl sonraki halime bakıp gelseydim merak ettim.

Son düzenleme: