II. inSTUnBULL

Becerikli
Anakartın resmi sitesinden yeni BIOS'u indirecektim (hangi sürüm olduğu fotoğrafta). Dosyayı indirdiğim zaman adı mb_bios_b850-eagle-wifi6e-8aprl314_f6d idi, ben de B850E.F6D'ye çevirdim (yanlışmış). Sonrasında dosyayı doğrudan belleğe aktardım.

Bilgisayarı kapattım, belleği BIOS Flashback yerine taktım ve Q-Flash+'a bastım. Sistem anlık 1-2 saniyeliğine çalışıp durdu, LED hiç yanmadı. Normalde hata olursa hızlı hızlı yanıp söner, güncelleniyorsa normal bir şekilde yanıp sönerdi ama benimki hiç yanmadı. Sonra yeniden bastım, sistem yine 1-2 saniyeliğine çalıştı ve durdu ama ışık yine yanmadı. Ben de daha zorlamadım ve sistemi 5-6 dakikalığına kendi haline bıraktım. Sonra belleği çektim ve sistemi çalıştırdım, boot ışığı yandı.

Konu açtım, CLR_CMOS'a tornavida ile değdirmem istendi. PSU'nun fişini çıkardım, kasanın düğmesine basarak elektrigi boşalttım en son, sonunda da yapmam gerekeni yaptım ve boot sorunu düzeldi lakin VGA ışığı yanmaya başladı sistemi yeniden çalıştırdığım zaman. Hala da burada takılı kaldım. Yardım edebilecek olan var mı?

IMG_20251013_215632.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorununuz doğru BIOS sürümünü, doğru şekilde isimlendirmediğinizden kaynaklanmış yani BIOS kurulurken bir hata olmuş, BIOS kendisini kuramamış. Bu yüzden sistem açılmıyor/görüntü alamıyorsunuz.
Doğru ama ozaman LED'in yanıp sönmesi gerekmez mi hocam? Ama şundan dolayıdır diyemediğim için ben de öyle düşünüyorum.
Eğer dediklerimi yaparsanız yani USB belleği doğru şekilde biçimlendirip, doğru sürümü indirip, doğru şekilde isimlendirirsiniz sorun çözülecektir.
👍
Kendi sisteminiz açılmadığı için başka sistemden USB biçimlendirip, doğru sürümü doğru isimlendirip USB belleğe atarsınız; daha sonra kendi sisteminize USB belleği takıp kurulum yapar, GPU'yu çıkarıp CMOS-Reset yaparsanız sorun çözülecektir.
Hocam muhtemelen laptoptan da yapılabiliyor, ki laptoptan yapabileceğim bir tanıdığım var. Muhtemelen sizin attığınız linkteki sürümü indirip sizin attığınız kopyayı yeniden isimlendirmeye atacağım ya da yazacağım. Bellek hazır olduğunda nasıl güncellemeyi yapacağım hocam? Konuda da gördüğünüz gibi belleği taktığım zaman sadece sistem 1-2 saniye çalıştı durdu ve güncellemenin gerçekleşiyor olduğunu anlayabileceğim LED yanmadı. LED yanmıyorsa bittiğini de anlayamam. Yani o konuda sorunlarımız var.
Ve son olarak CMOS_reset ne ve nasıl yapılıyor?

Bu arada probleme dair cozum sunar mi sunmaz mi bilmem ama beta surum bir BIOS flashlamissin. Sonunda kucuk harf olmayan bir BIOS surumu indir.

Ornek verecek olursam F6d beta iken F6 beta olmayan surumdur.
Bizim de bilgimiz bir yere kadar. Artık ileride güncelleme yaparsam aklımda bulunur, teşekkürler.

BIOS sıfırlamak için PC kapalıyken sağ alttaki BIOS pilini söküp 5-10 saniye sonra tekrar takabilirsin. Veya CLR_CMOS yazan yerdeki 2 metale anahtar veya tornavida değdirerek de yapılabilir.

1760391034876.webp

BIOS ismini yanlış yazmışsın eğer BIOS sıfırlamak sorunu çözmez ise FAT32 biçimlendirilmiş USB'ye doğru ismi (Gigabyte. Bin) yazarak Q-flash ile BIOS Update denersin. USB belleğini anakartın arkasında BIOS yazan kısma takıp daha sonra anakart üzerindeki “Q-flash Plus” düğmesine bas. 5-10 dakika sürebilir bu süreç.

BIOS sıfırlamak için PC kapalıyken sağ alttaki BIOS pilini söküp 5-10 saniye sonra tekrar takabilirsin. Veya CLR_CMOS yazan yerdeki 2 metale anahtar veya tornavida değdirerek de yapılabilir.
Denendiği konuda yazıyor.

Doğru ama ozaman LED'in yanıp sönmesi gerekmez mi hocam? Ama şundan dolayıdır diyemediğim için ben de öyle düşünüyorum.

👍

Hocam muhtemelen laptoptan da yapılabiliyor, ki laptoptan yapabileceğim bir tanıdığım var. Muhtemelen sizin attığınız linkteki sürümü indirip sizin attığınız kopyayı yeniden isimlendirmeye atacağım ya da yazacağım. Bellek hazır olduğunda nasıl güncellemeyi yapacağım hocam? Konuda da gördüğünüz gibi belleği taktığım zaman sadece sistem 1-2 saniye çalıştı durdu ve güncellemenin gerçekleşiyor olduğunu anlayabileceğim LED yanmadı. LED yanmıyorsa bittiğini de anlayamam. Yani o konuda sorunlarımız var.
Ve son olarak CMOS_reset ne ve nasıl yapılıyor?
@Rav3nnd cevap verebilir misiniz lütfen?

Son düzenleme:
Yoğunluktan yazamadım hocam.

@stormhawks47 hocama da teşekkür ederim, hocamın dediklerine ekleme yaparak çözümü anlatacağım.

Temel Bilgi olarak eklemek istedim:
CMOS ve BIOS farklı şeyler, CMOS bir parçadır, BIOS ise bir yazılım. Bu yüzden CMOS PIN'i'ya da pili denir.
UEFI BIOS ise normal BIOS'ların gelişmiş halidir temelde fark yoktur. Sıfırlamak için Pili çıkarmak yada pinleri kullanmak gerekir. UEFI sistemlerde pil çıkarmak öncelik değildir, işe yarar fakat CMOS-Reset kesin ve en iyi yöntem.

• Doğru sürüm BIOS indirin.
  • USB belleği FAT32'ye çevirip dosyayı atın, gigabyte.bin yapın dosya adını.
  • Doğru BIOS'u kurun.
  • GPU'yu çıkarın ve CMOS-reset yapın düzelecektir. (GPU'yu çıkarmanıza gerek yok ama çıkarsanız güzel olur.)

Düzenleme: Doğru BIOS'un indirme linkini ekliyorum tıkladığınız anda inecektir.

Alıntıladığım mesaj da ki gibi adım adım yapınız hocam. BIOS güncelleyip CMOS-Reset yapmak çözecektir hocam sorunu.

Sorularınızı tek tek cevaplayayım hocam:
  • Cihaz fark etmez USB biçimlendirme ve dosya adını değiştirebileceğiniz herhangi cihaz kabuldur; dizüstü ya da masaüstü olabilir.
  • Güncellemeyi nasıl yapacağınıza dair bir video bırakıyorum ek olarak.
  • LED konusu attığım video da bahsediliyor.
  • "CLR_CMOS" yazan yerdeki pinleri birkaç saniye yani 20 saniye kadar birbirine temas ettirmek bir tornavida yardımı ile yapmanız yeterli olur fazlasına gerek yok. Sıfırladıktan önce ve sonra birkaç defa güç tuşuna basın ve öyle sistemi başlatın.

Son düzenleme:

@stormhawks47 hocama da teşekkür ederim, hocamın dediklerine ekleme yaparak çözümü anlatacağım.

CMOS ve BIOS farklı şeyler, CMOS bir parçadır, BIOS ise bir yazılım. Bu yüzden CMOS PIN'i'ya da pili denir.
UEFI BIOS ise normal BIOS'ların gelişmiş halidir temelde fark yoktur. Sıfırlamak için Pili çıkarmak yada pinleri kullanmak gerekir. UEFI sistemlerde pil çıkarmak öncelik değildir, işe yarar fakat CMOS-Reset kesin ve en iyi yöntem.

Alıntıladığım mesaj da ki gibi adım adım yapınız hocam. BIOS güncelleyip CMOS-Reset yapmak çözecektir hocam sorunu.

• Cihaz fark etmez USB biçimlendirme ve dosya adını değiştirebileceğiniz herhangi cihaz kabuldur; dizüstü ya da masaüstü olabilir.
  • "CLR_CMOS" yazan yerdeki pinleri birkaç saniye yani 20 saniye kadar birbirine temas ettirmek bir tornavida yardımı ile yapmanız yeterli olur fazlasına gerek yok. Sıfırladıktan önce ve sonra birkaç defa güç tuşuna basın ve öyle sistemi başlatın.

Bu arada hocam indireceğimiz bios dosyasını ayıklamamız mı gerekiyor? Konu açtım detaylıca öğrenmek için https://techolay.net/sosyal/konu/gi...lemesi-nasil-yapilabilir.150968/#post-1377901

Sanırım böyle yapılacak.

@LA Knight hocam doğru şekilde anlatmış, dediği şekilde yapabilirsiniz.
Tamam hocam, kafamda oturdu diyebilirim. Peki sonrasında sırasıyla ne yapayım yani bios flashback'e taktım sonrasında sırayla şöyle mi yapacam:

Belleği takıyorum, Q-flash'a basıyorum. Sonrasında güncellemenin bitmesini bekliyorum(bittiğinde ışığın nasıl bir tepki vermesi gerek?). Bitince belleği çıkartıyorum. Sonrasında CLR_CMOS pinlerine tornavida ile kısa devre yaptıracam da güç kaynağı'nın fiş takılı mı olmalı bunu yaparken? Ondan sonra sistemi çalıştırıyorum.

Yanlış anladığım bir şey var mı?

PSU'ya kablo takılı olmasın, hiçbir kablo bağlı olmasın. Tamamen güç kesilmesi gerek.

Doğru anlamışsınız.

Birkaç yanlış yazım ve yanlış anlaşılma yüzünden konuyu toparlıyorum:

Alıntıladığım mesajdaki gibi yapın, dosya adını değiştirmeye dikkat edin.

Son düzenleme:
Bu arada dediklerinizi yaptım ve sistem açıldı da...

F1 nasıl oluyor?

Sistemi güncellememden hemen öncesine döndük.

Dosya Ekleri

• IMG_20251014_213234.webp
    IMG_20251014_213234.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 34