Bu ülkede nasıl yaşanır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EfeA
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 47
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    nasıl

EfeA

Yetkin
Yer
İstanbul
Selamlar herkese, öncelikle kendimi tanıtarak konuya giriş yapmak istiyorum. Ben 12. sınıf yazılım geliştirme bölümünde okuyan, aynı zamanda bir haber kanalında staj yapan, teknolojiye meraklı standart bir Türk genciyim. Bu konuyu açmamın sebebi, bu ülkenin başındaki rezalet hükümet.

Konuya şöyle girmek istiyorum: Okul ve iş dışında projelerimi yapmak, ders çalışmak ve 1440p setup’umda oyun oynamak için sağlam bir laptop almak istedim. İncelediğim modeller arasında 4080’li Vectorlar vardı, çünkü en uygun 4080’li modeller onlardı. Kafamdaki plan şuydu: Cihaz 12 ay vade farksız taksit ile aylık 7K'ya denk geliyordu. Türk-İş’in önerdiği rakam 30’larda bir şeydi, fakat ben yine de 25K civarında bir hesap yapmıştım. Asgari ücret 25K olduğunda maaşım 7500 TL oluyordu ve laptopu rahatlıkla alabiliyordum, üstelik üstüne aylık yol param cebime kalıyordu. Fakat asgari ücrete zam gelmeden hemen önce her şeye zam geldiği için o modeli alma hevesim tamamen yok oldu. Ayrıca, malumunuz, büyük reis yine bekleneni yaptı ve 22K gibi bir fiyatla ülkenin büyük bir kesimini açlık sınırının altında yaşamaya zorladı; böylece bizim hayaller de suya düştü.

Bunu anlatmamın sebebi laptopa aşırı heveslenmiş olmam değil. Asıl mesele şu: Eğer bu ülkede lüks sayılan ve diğer ülkelerde bu kadar pahalı olmayan bir ürünü almakta bu kadar zorlanıyorsam, ileride ne yapacağım? Nasıl ev geçindireceğim? Nasıl iyi bir arabam olacak? Nasıl refah ve huzur içinde yaşayacağım? Bu soruların cevapları, ne yazık ki, fazlasıyla net: Ya bu ülkeyi terk edip refah seviyesi yüksek, finansal özgürlüğümü sağlayabileceğim bir yere gideceğim ya da bu ülkede üst tabaka bir insan olmanın yollarını arayacağım. Her iki seçenek de kendi içinde zorluklarla dolu, ama buradaki adaletsiz düzende, orta sınıf bir bireyin ne maddi ne de manevi anlamda rahat bir yaşam sürmesi mümkün gözükmüyor.

Ayrıca, bir haber kanalında çalışmak çok iyi ve hoş ama bu ülkenin, özellikle de hükümetin rezilliklerine tamamen şahit olup detaylıca bilmek, gerçekten çok mide bulandırıcı. Artık bu yönetime olan nefret katsayım o kadar yüksek ki... Sadece ekonomik açıdan konuşmuyorum; hepimiz aynı ülkede bulunuyoruz ve ülke gündemini çoğumuz biliyoruz. Televizyon kanalında çalışmadan önce, bunlardan kendimi uzak tutmak için televizyon açmaz, haber bile okumazdım. Fakat artık bu işlerin içindeyken, insan tüm netliği ve saflığıyla görüyor bunları ve iliklerine kadar nefret ediyor. Cidden, kendimi klavye ile maksimum bu kadar ifade edebiliyorum, ayrıca forum kuralları da var, yoksa daha çok şey söylerdim…
Bu arada şu eklemeyi de yapmak istiyorum: Belki bunu, belki daha iyisini ailemin yardımı ile kolayca alabilirim ama zaten durumun olmadığını iyice anlatabildiğimi düşünüyorum.

Artık bu ülkede birey olarak var olmanın bile bu kadar zor olduğu bir noktaya geldik. İnsanca yaşamak, iyi bir eğitim almak, mesleğinde ilerlemek ya da sadece huzurlu bir hayat sürmek bile artık bir hayal. İşte tüm bu sistematik çöküşler, insanı kaçınılmaz olarak ülkeyi terk etme düşüncesine itiyor.

Hepinize esenlikler dilerim.

Yurtiçi vergilerden kaçmak için yurtdışından bile alışverişi engelliyorlar. Ne yapacaklarını şaşırdılar modern kölelik insanların ceplerini dolduruyoruz.
Son bedava kargo olayının üstünde birde elektrik faturası ile ilgili bir şeyler yaptılar cidden rezillik.

Katma değer üreten her yerde para kazanır ve hayatını rahatça kurar. Demek ki kolayca yeri doldurulabilecek birisiniz. Kendinizi geliştirmeli ve fırsatları kovalamalısınız. Alabiliyorken ne yapıp edip almak hayattaki ilk dersiniz olsun. Paralar herhangi bir sınır olmadan basılabildiği için her zaman enflasyon altında kalır.

Bu arada yurt dışında da aynı. İnsanlar gene nasıl ev-araba alıp geçineceğini düşünüyorlar. Ortak noktaları ise katma değer üretemeyecek olup yerlerinin hemen doldurulabilecek olması. Berlin'de, Paris'te, D.C'de veya herhangi bir ülkenin metropolünde asgari ücretle çalışarak kira dahi ödeyemezsin. Yurt dışı iyi diye kim soktuysa milletin kafasına artık çok saçma bir hale gelmiş. Yurt dışında tutunmak için Türkiye'de tutunabiliyor olman lazım yoksa burada değil de orada sürünürsün. Bi' fark olmaz yani. Hayat her yerde pahalı.

Son düzenleme:
Yorumunuza kısman katılmadığımı belirtmek istiyorum, ancak söylediklerinizi anlamaya çalıştım. Katma değer üretmek önemli, evet, ancak bunu yaparken içinde bulunduğumuz ekonomik ortamı ve ülkenin koşullarını göz önünde bulundurmak da gerekiyor. Gerçekten de, kendini geliştirmek, fırsatları kovalamak önemli, fakat burada da belirli bir alt yapıya sahip olmak ve imkanların sağlanması gerekiyor. Eğer bu fırsatlar olmadığında, sadece "kendini geliştir" demek sorunu çözmüyor.

Ayrıca, yurt dışında da hayat zor olabilir, evet. Ancak burada önemli olan şey, insanların bir ülkeyi terk etme kararını yalnızca maddi durumla değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve özgürlük açısından değerlendirmeleri. Bunu yaparken, yurt dışındaki yaşam şartları ve fırsatlar da göz önünde bulundurulmalı. Türkiye'deki zorlukların yurt dışında tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor elbette, ancak farklı ülkelerdeki iş piyasaları ve yaşam standartları konusunda daha fazla fırsat bulunabiliyor. Yurt dışında tutunmanın da kolay olmadığını kabul ediyorum, fakat bunun yine de daha fazla fırsat sunduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.

Keşke yazdığım şeylerin altında yatanları görebilseydiniz hocam.

Ben her şeyi görebilecek durumdayım. Her zaman fırsatlar vardır, görememek ise kişinin kendi sorunudur. Ya denememiştir ya da yanlış deniyordur. Kişisel gelişim ortamları her zaman oluşturulabilir, şurada yazabiliyorsanız dünyadaki en büyük bilgi kütüphanesine erişebiliyorsunuz demek. Söyledikleriniz sadece bahanedir.

@EfeA, @Cruslan hocamızın değindiği nokta doğru.
Dünyanın neresine gidersen git, ailenden mirasın olmadığı takdirde ev alırken ve birikim yaparken zorlanacaksın. Yurt dışı fikri cazip olsa da insan gibi yaşayabilmek için kalifiyeli olmak ve fırsat kovalamak gerekiyor.

Şu son 20 yılda yaşadığımız çoğu sorunun en büyük problemi paranın basılabilen ve değer kaybeden bir şey olması.
Hükümetler halkın çoğunluğu yararına olmayan kararlar almaya devam ettikçe insanların refahı düşmeye devam edecek ve çiftleşmeyecekler keza refah hususunda bireyin yaptığı yatırımlar ve kendisini nasıl yetiştirdiği de önemli etkenler.

Bilgiye erişim konusunda haklısınız; internet, muazzam bir kaynak. Ancak mesele sadece bilgiye erişmek değil, bu bilginin fırsatlara dönüştürülebileceği bir ortamın varlığıdır. Bilgi kütüphanesine erişmek ile o bilgiyi pratikte hayata geçirebilecek araçlara sahip olmak arasında büyük bir fark vardır. Belki sizin standartlarınız bunu karşılıyor fakat başkalarınınki karşılamıyor olabilir.

Fırsatlar her zaman var diyorsunuz; doğru, fakat fırsatların dağılımı eşit değil. Bir ülkede ekonomik kriz, eğitimde fırsat eşitsizliği ve sosyal adaletsizlik mevcutsa, bireyin kendi başına tüm bu engelleri aşmasını beklemek mantıksızdır. Bu, bireyin çabasını küçümsemek değil, çevresel faktörlerin etkisini kabul etmektir.

Son olarak şunu diyeyim, ''bahanedir'' diyerek karşınızdaki kişinin yaşadığı zorlukları ve onların birey olarak deneyimlerini küçümsemek, sizin empati eksikliğiniz ve egonuz. Bazen sorunlar sistemiktir ve birey ne kadar çaba gösterirse göstersin, çözüm bireysel düzeyde değil, toplumsal düzeyde bulunmalıdır.

Yoksa bizde biliyoruz Her zaman fırsatlar olduğunu.

Zaten hocamızın değindiği konuların doğruluğunun farkındayım. Hocamız çevresel faktörlerin önemini küçümsüyor.

Buradaki bazi arkadaslar bazilarina dedigi halde kendileri hayal dunyasinda yasiyorlar, hayat oyle kolay degil. Verdigin ornekten bahsedelim Turkiye de su anki sartlarda iyi bi' araba alabilme icin (kredili, ipotelik vesaire ile) maasinin soyle bi' en azindan 100 bin civari olmasi gerekir.

Turkiye de resmi olarak hakki ile 100 bin tl maas alabilen kac kisi var? Belki 2-3 milyondur fazlasi degil. Spesifik olarak bir sey yapmiyorsan da cok iyi egitimler almadikca akademi yolundan bu bahsettigim maas araligini asman imkansiza yakin.

Kisaca salla gec.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…