Yorumunuza kısman katılmadığımı belirtmek istiyorum, ancak söylediklerinizi anlamaya çalıştım. Katma değer üretmek önemli, evet, ancak bunu yaparken içinde bulunduğumuz ekonomik ortamı ve ülkenin koşullarını göz önünde bulundurmak da gerekiyor. Gerçekten de, kendini geliştirmek, fırsatları kovalamak önemli, fakat burada da belirli bir alt yapıya sahip olmak ve imkanların sağlanması gerekiyor. Eğer bu fırsatlar olmadığında, sadece "kendini geliştir" demek sorunu çözmüyor.
Ayrıca, yurt dışında da hayat zor olabilir, evet. Ancak burada önemli olan şey, insanların bir ülkeyi terk etme kararını yalnızca maddi durumla değil, aynı zamanda kişisel gelişim ve özgürlük açısından değerlendirmeleri. Bunu yaparken, yurt dışındaki yaşam şartları ve fırsatlar da göz önünde bulundurulmalı. Türkiye'deki zorlukların yurt dışında tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor elbette, ancak farklı ülkelerdeki iş piyasaları ve yaşam standartları konusunda daha fazla fırsat bulunabiliyor. Yurt dışında tutunmanın da kolay olmadığını kabul ediyorum, fakat bunun yine de daha fazla fırsat sunduğu gerçeğini göz ardı etmemek gerekir.
Keşke yazdığım şeylerin altında yatanları görebilseydiniz hocam.